Vama românească și coletele cu merinde ale moldovenilor sau de ce au uitat politicienii români de alegătorii lor din Moldova

Imagine postare

vama_romaniaEste clar ca bună ziua. Dacă Moldova nu semnează nimic la Vilnius, iar Uniunea Europeană nu scoate dracului vizele pentru moldoveni, Filat și compania nu mai văd puterea pentru alți 4 ani cum nu vede chiorul drumul. Ca să o spunem pe șleau, este șocant ce se întâmplă în Republica of, of, of Moldova: comuniștii, fără să aibă o televiziune sau măcar un radiou de buzunar, reușesc să fie în continuare în preferințele de vot. Ori moldovenii sunt bătuți în cap de cahlă, ori Alianța are probleme grave de corupție și nu reușește să intre în grațiile moldovenilor. Cred că oleacă din ambele.

Deci, la Vilnius se joacă ultima carte pentru politicienii așa-ziși democrați. Corupții care ne conduc astăzi nu mai au ce să ne ofere. Alegătorii s-au convins ce le poate pielea și sunt dezamăgiți. Așa că, reînroșirea Moldovei se poate produce cât ai pocni din degete. Chiar și Băsescu a explicat de curând răspicat. Dacă funcționarii de la Bruxelles caută nod în papură Moldovei și amână scoaterea vizelor, te pup, pa, pa! Voronin se face președinte, își găsește o unealtă gen Tarlev, Greceanâi pentru funcția de premier și iar cade cortina de fier peste Prut pentru următorii 8-12 ani.

Dar nu despre asta vreau să vă spun. Pe mine mă deranjează o problemă gravă de care se lovesc moldovenii și care ar putea fi rezolvată lejer nu la Bruxelles, ci la București. Asta în cazul în care cineva dintre politicienii români chiar vrea să facă barem ceva pentru ”frații de peste Prut”. Nu doar să dea din gură. Mai exact, este vorba de vama moldo-română. Colegii mei de la muncă, prietenii mei reali sau cei din fesibuk cunosc istoria merelor. Pe scurt, mama mi-a trimis de acasă niște mere. Mere bune, din livada noastră. Mere de care mi-e poftă chiar și acum când vă scriu. Mere ecologice, sănătate pură, din care ar fi mâncat în special copilul meu.

Mă sună omul care trebuia să mi le aducă și îmi spune că: “merele au fost aruncate la gunoi de către vameși”. Mai întâi am crezut că este o glumă. Apoi m-am gândit că omul și-a însușit merele și nu vrea să mi le dea. Dar când am văzut ce neghiobie a mai inventat o minte luminoasă din București, m-au apucat spumele. Nici acum nu sunt mai lămurit. Ce au avut vameșii români cu merele mele? De ce să le arunce la tomberon? De ce să nu le dea la niște copii, dacă tot au stabilit că eu fac contrabandă cu 5 kile de mere? Înțeleg, aveți ce aveți cu țigările. Dar pe mine nu mă interesează contrabanda, nu sunt Filea. Nu înțeleg ce naiba aveți cu merele, brânza, murăturile moldovenilor? De ele de ce v-ați luat? Președintele Băsescu vede paiul din ochiul Bruxellesului, dar nu-și vede bârna din propriul ochi. Adică te plângi că funcționarii de la Bruxelles îi îndepărtează prin acțiunile lor pe moldoveni, dar te faci a nu observa că moldovenii sunt umiliți chiar de proprii tăi funcționari.

Nici acum nu am înțeles care a fost scopul interzicerii murăturilor, a merelor în gențile moldovenilor! Este mai mult decât strigător la cer. Să presupunem că mie îmi trece supărarea cu merele, dar ce fac studenții moldoveni la București? Lor cum le trece foamea? Ei mai primesc colete de acasă? O să spuneți că noua reglementare a fost suspendată. Ei bine, încercați să trimiteți o geantă din Moldova în România și o să vedeți ce se întâmplă. Îmi spunea cineva că șoferii de autobuze verifică gențile trimise studenților mai ceva ca vameșii români. Culmea, îi verifică până și pe cei care au bilet. Recent îmi povestea cineva ca a venit la București și a fost nevoit să-și lase carnea, mierea pe care o aducea pentru ruda de la București pentru că șoferul, pur și simplu, nu-l lăsa în autobuz. Mare meșteșug de tâmpenie, stimați funcționari români. Ați dat un regulament, l-ați scos, nu v-ați consultat cu nimeni, nu ați informat oamenii. Ați lăsat lucrurile în aer, iar moldovenilor un gust amar, fratern! Asta pe lângă faptul că vameșii, atât români, cât și moldoveni, au o calitate uimitoare de a se mișca cu o încetineală direct proporțională cu graba ta. Cu cât ești mai zorit, cu atât mai lent o să fie omul de-ți verifică bagajele și actele.

Nu zic, contrabanda cu țigări trebuie exterminată. Nu zic, bagajele trebuiesc verificate, că de aceea suntem la vamă. Nu mă deranjează nici faptul că uneori vameșii se mișcă în reluare. Ce mă deranjează este bătaia de joc, lipsa de comunicare și faptul că studenții din Moldova trebuie să spună adio coletului de acasă. Urâtă treabă. Din păcate, politicienii care le cereau voturi românilor basarabeni nici că le pasă. Nu au făcut vreo petiție, vreo interpelare în Parlament prin care să ceară lămuri și stoparea bătăii de joc! Pe ei îi interesează doar voturile. Să-i votați și data viitoare.

Sunt optimist din fire, însă de la europeni te poți aștepta la multe. Așa că, la Vilnius riscăm să spunem adio Uniunea Europeană și să revenim la comunism. Până atunci Bucureștiul crează noi bariere, noi opreliști între România și Moldova, opreliști la vamă, opreliști de nesimțire. Mulțumim România!

PE UN PERETE DIN CENTRUL ISTORIC AL BUCUREȘTIULUI AM GĂSIT ACEST GRAFFITI ÎN CARE MOLDOVA ESTE TĂIATĂ DOAR PE UN SFERT DE LA UNIUNEA SOVIETICĂ. RĂMÂNE DE VĂZUT DACĂ NE TĂIEM CU TOTUL SAU NE LIPIM LA LOC

Sursa: cojocari.ro