Vasile Năstase: Averile nejustificate ale procurorilor și judecătorilor trebuie să fie confiscate
Din păcate, Republica Moldova este împărțită în două. Avem stat în stat, care se numește instituția judecătorească și procurorească și sigur că și parlamentarii. Procuratura și judecătoriile noastre s-au transformat în niște SRL-uri, care se îmbogățesc în baza unor mișmașuri. Eu cred că presa a intrat într-un stup de viespi în cazul de față. A găsit o oază de corupție nemaipomenită, o crimă economică în continuă desfășurare.
Acești procurori obțin terenuri în mod ilegal de la Primărie. Ei nu sunt privilegiați într-un mod aparte, ei sunt niște funcționari publici care trebuie să judece și să ancheteze, atât. În 2003 sau 2007, când Balaban a luat acea decizie, circa 250 de procurori au luat apartamente la Ciocana, practic cam toți procurorii. Imediat le-au și vândut. Mai mult de 10 familii de procurori nu există. Le-au vândut la preț dublu, însă după aceasta ei au mai primit locuințe, în afară de strada Melestiu și au făcut o afacere din asta. Ca să fie clar: au investit 50 mii de euro și după ce au vândut apartamentele au obținut 100 mii de euro. Deci, ei au câștigat net 50 mii de euro. Tot ei, care au obținut apartamente pe strada Nicolae Sulac, au primit și pe strada Melestiu. M-a șocat faptul că Zubco, cel care nu mai este în Procuratură este inclus în această listă. Toată „elita” Procuraturii, inclusiv Garaba, stau în rând la apartamente.
Dețin informații că viceprocurorul Lupu a obținut apartament cu trei odăi de la stat, apoi l-a vândut și a construit casa care este vis-a-vis de președintele CNI. Același Gherasimenco are câteva apartamente vândute, iar de curând și-a legalizat casa. Chipurile, din 2002 locuia la un oarecare Vicol. Ulterior, cel din urmă a recunoscut că era obligat să declare că-i apartamentului lui, pentru că Gherasimenco se temea, mai ales că se știa că n-are de unde. De unde putea să ia Balaban bani pentru a investi în locuințe de 50-60 mii de euro, dacă acest procuror a lucrat în viața lui la SIS, a fost un an judecător, apoi inspector la Rezina, a ocupat o funcție prin Chișinău, după care Voronin l-a pus Procuror General. Procurorul Elena Neaga, care a pătat imaginea Procuraturii pe vecie, a luat apartament pe strada Melestiu, apoi l-a schimbat cu unul de pe strada Alba Iulia, construit de același dezvoltator și l-a vândut la preț dublu. Aici este și trafic de influență. Pentru că are palate de milioane, nici nu putea să pretindă la un apartament la preț privilegiat.
Confruntarea dintre Contrabandist și Păpușar
După Pădurea Domnească a urmat o luptă între Contrabandist și Păpușar. S-a încercat să se scoată din circuit un adversar politic. Atunci Filat, fie că speriat de europeni, fie că a fost influențat de Plahotniuc, fie că i s-au arătat materiale compromițătoare. Pe mine mă deranjează că în continuare, coaliția avansează în funcții pe cei mai controversați judecători și procurori. Mă refer la Sternioală, Moraru, Druță, judecătorii raider și sunt votați cu mîna șefului de fracțiune al PLDM, Streleț, a doamnei Ciobanu, pe care o respect, precum și pe domnul Ghilețchi. Sunt oameni cumsecade, dar obligați să voteze. Chiar și cu toți banii europeni niciodată nu vom putea face ordine în stat, dacă înșiși acești indivizi vor fi puși să facă reforme. Ei trebuie eliminați din sistem.
Există procurori onești
Am vorbit cu cîțiva procurori tineri, care au avut curaj să apară atunci când s-a aflat de mita de 20 mii de euro de la Curtea de Apel. Procurorul vorbea că există suspiciunea de luare de mită, pentru că a fost eliberat un traficant de droguri. Aici vorbim de chestii de interes major. Unul dintre procurori mi-au spus că nu-și permite o locuință socială, nu găsesc 25-30 mii de euro pentru asta.
Noua guvernare ar putea fi răsturnată, dacă nu-și va respecta obligațiunile
Este foarte bine dacă se va schimba o putere cu alta cât mai des. Trebuie să se organizeze o comisie de stat în care să intre oameni de la vamă, de la Fisc, din procuratură. Cum a spus un fermier – să vină cinci procurori din Germania, să-i plătim și să stabilească toate sumele indivizilor corupți pe care le-au obținut ca și salariu, veniturile obținute pe parcursul activității lor, banii pe care i-au împrumutat și cei pentru investiții. Ar fi bine ca acele averi nejustificate, să fie luate, așa cum se face în România.
Guvernarea care va veni, va înțelege că dacă nu face aceste lucruri responsabile, în două – trei luni, nu există. Societatea civilă va organiza un Maidan și o va da jos. Și Procurorul General trebuie să fie numit de societatea civilă. El trebuie să aibă toate împuternicirile pentru a face ordine nu numai în Procuratură, dar și în sistemul judecătoresc.
Declarații făcute în cadrul emisiunii “Ora Expertizei”, JurnalTV, 28 martie 2014