Vasile Năstase: Ideea cu Plahotniuc şi unirea miroase a praf de puşcă

Imagine implicită

Plahotniuc nu este nici pro-unionist, nici pro-rus, el se simte bine într-o Moldova controlată, a menţionat Vasile Năstase, adăugând că Plahotniuc, de fapt, finanţează falşii unionişti şi îl întărâtă pe Dodon, pe când unirea se va produce doar cu acordul marilor puteri SUA, UE şi Rusia.

La Chişinău se vorbeşte, tot mai mult în ultima perioadă, despre o eventuală presupusă posibilitate a liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, de a realiza unirea, cu toate că Plahotniuc nu a vorbit niciodată în mod direct despre unire. Jurnalistul Vasile Năstase consideră că acestea nu sunt decât zvonuri date de oameni din anturajul lui Plahotniuc pentru a-i îmbunătăţi imaginea în rândul unioniştilor, având în vedere parlamentarele care se apropie cu paşi repezi.

„Dacă vorbim despre unire şi Plahotniuc, acoperim numai jumătate de subiect, pentru că cu acelaşi succes putem să vorbim despre unirea cu Rusia şi Plahotniuc. În realitate Plahotniuc nu este nici pro-unionist, nici pro-Uniunea Vamală, Plahotniuc se simte bine în Republica Moldova, aici unde controlează justiţia, economia, poliţia, etc.”, a declarat Vasile Năstase în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Năstase a ţinut să specifice că, dacă lui Plahotniuc i-ar conveni unirea Basarabiei cu România, aceasta ar putea fi votată, aşa cum suntem deja obişnuiţi, şi la un miez de noapte. Mai mult decât atât, jurnalistul a punctat că ar putea să voteze chiar şi Dodon, dacă va fi nevoie, „n-ar fi nici un fel de surpriză”. „Ar putea să voteze 101 parlamentari, Plahotniuc să-i plătească în tradiţia lui tot aşa cum i-a cumpărat de la PLDM, PL şi PCRM. Exact acelaşi scenariu, s-ar putea întâmpla să voteze intrarea în aşa-zisa Uniune Vamală”, a menţionat Năstase.

Pe de altă parte, analistul politic, Vlad Ţurcanu, a ţinut să vorbească despre existenţa în jurul Partidului Democrat a unei mase eterogene care constituie majoritatea parlamentară unde găsim deputaţi care sunt foarte departe de idealul unirii. „Cel puţin 14 au migrat dinspre Partidul Comuniştilor care acum nu se pronunţă, dar încadrarea lor într-o campanie pro-românească este greu de imaginat”, a opinat fostul purtător de cuvânt al ex-preşedintelui Timofti.

„În acest teatru al absurdului din Republica Moldova, în care este implicat Plahotniuc şi gruparea sa corporativă, criminală sau oligarhică, sigur că orice este posibil. Cel mai bine se simte el în situaţia în care pe de o parte finanţează anumite grupări, cel puţin declarativ unioniste, eu îi numesc falşii unionişti, iar pe de altă parte îl zădărăşte pe Dodon”, a specificat Vasile Năstase.

Mai mult decât atât, jurnalistul consideră că ideea cu Plahotniuc şi unirea „miroase a praf de puşcă”, întrucât, în această regiune nu se poate întâmpla nimic, oricât ar vrea Plahotniuc, dacă marile puteri, Statele Unite, Uniunea Europeană şi Rusia, nu vor accepta acest lucru. „Dacă nu va exista aici un consens în ceea ce priveşte statutul Republicii Moldova, al României şi al Transnistriei într-o proiecţie mai îndelungată, nu putem vorbi despre aceste lucruri pentru că sunt nişte naivităţi”, a conchis Năstase.

De aceeaşi părere este şi Vlad Ţurcanu, potrivit căruia Uniunea Europeană, dar mai ales Statele Unite nu ar accepta niciodată o şansă pentru Republica Moldova fără Transnistria şi rămânerea Transnistriei în calitate de enclavă oficializată. „Republica Moldova, probabil este condamnată să sufere, să îşi suporte destinul alături de Transnistria, chiar dacă vom fi condamnaţi să ne ducem existenţa aşa mai departe cu un picior în Uniunea Sovietică şi cu altul în Uniunea Europeană”, a conchis comentatorul politic.

Sursa:epochtimes.ro