VASILE NĂSTASE Manifest pentru statul de drept
Publicistul Constantin Cheianu spunea într-un articol că, actualmente, în Republica Moldova există două puteri, două guverne paralele, unul al nostru, al cetăţenilor şi altul tenebru, particular, al mafiei, şi că cel de-al doilea este, deocamdată, mai eficient.
Vinerea neagră a arestărilor confirmă în totalitate această ipoteză. Deocamdată guvernul oficial este luat cu asalt, este atacat fără drept de apel de către membrii guvernului tenebru mafiot, aflat la un singur pas de a trece de la starea de mafie la starea de juntă.
Repet, o fi şeful Fiscului un om cu bube, o fi având pufuşor pe botişor, dar faptul că a îndrăznit să se apropie de ugerele doldoroase ale mafiei mă face să cred că ne aşteaptă, în viitorul apropiat, o bătălie pe viaţă şi pe moarte.
Mascarada publikă cu mascaţi şi fini de la CNA, care continuă şi la această oră cu hărţuirea câinoasă a oamenilor apropiaţi premierului, a purtat şi poartă un caracter pe cât de primitiv, pe atât de antipatic. Normele de drept internaţional, inclusiv ale CEDO, se ghidează în esenţa lor pe un principiu care lipseşte aproape cu desăvârşire în Republica Moldova. Conform acestuia, un cetăţean care are o problemă cu justiţia trebuie să aibă parte de o justiţie în care să-şi investească toată încrederea. Ce încredere să avem noi, cetăţenii, în CNA-ul lui Chetraru şi Zumbreanu? Ce încredere să avem noi, cetăţenii în justiţia lui Poalelungi şi Pleşca? Ce încredere să avem in trustul audiovizual al lui Plahotniuc, ilegal şi mincinos, condus de o instituţie de stat aservită şi coruptă, numită CCA, condusă de Pokaznoi şi alţi câţiva consilieri vânduţi stăpânului atotputernic. Şi dacă nu avem nicio încredere, de ce ar trebui să le tolerăm, să le plătim din banii noştri, ai contribuabililor?
Votul de blam de ieri din Parlament a pus începutul unui proces complex de demafiotizare a ţării, iar declaraţia premierului Vlad Filat de la capătul unei zile politice fierbinţi vine să întărească aşteptările societăţii. Numai că de la declaraţii incendiare, puterea aleasă de popor, indiferent ce culoare politică are, trebuie să dea dovadă de consecvenţă, de voinţă politică şi de dorinţă de a opera schimbări majore, durabile şi de neîntârziat.
Aşa cum spuneam, elementele tenebre ale mafiei au pus stăpânire pe întreg sistemul de stat. Statul are nevoie de o curăţenie drastică şi imediată. Acest Centru al mafiei trebuie să devină chiar de săptămâna viitoare al statului de drept şi tocmai de aceea el trebuie transferat în cadrul Ministerului de Interne, prerogativa numirii în funcţie a şefilor acestuia fiind delegată prin lege ministrului de Interne. O altă soluţie ar fi lichidarea acestui centru ca instituţie chipurile autonomă, în realitate o filială a Partidului Democrat, iar atribuţiile legale să revină aşa cum e în toată lumea civilizată Ministerului de Interne, care va avea sarcina să facă curăţenie în toate instituţiile statului, inclusiv la Vamă, Fisc şi oriunde în altă parte dacă vor exista semnale şi probe incontestabile, inclusiv în zona unor lideri politici care se consideră cinstiţi si curaţi!
Aşteptăm, tot săptămâna viitoare de la aleşii poporului o soluţie principială în raport cu o altă instituţie fundamentală a statului, Procuratura Generală. După evenimentul tragic din Pădurea Domnească, această instituţie a “decedat” pentru cetăţenii acestei ţări. Prin urmare, o asemenea instituţie are nevoie de un nou cadru legislativ care trebuie aprobat de urgenţă, astfel încât în fruntea ei să vină un procuror care să facă curăţenie reală şi calitativă în instituţiile statului, pentru a le elibera din captivitatea mafiei.
Procuratura Anticorupţie, o altă filială a PD, trebuie subordonată noului procuror general pentru a i se reda credibilitatea pe care a pierdut-o, iar procurorii corupţi din cele două instituţii să fie cercetaţi penal pentru fărădelegile comise.
Şi poate cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă aleşii noştri, e să facă curăţenie în instanţele de judecată şi în CSM. În cadrul şedinţei anuale a judecătorilor au existat voci temerare, venite din chiar sistem, care au cerut demisia CSM-ului aservit puterii oligarhului, voci sprijinite şi de preşedintele Nicolae Timofti, care a declarat că sistemul judecătoresc a pierdut lupta cu corupţia, în fruntea acestuia ajungând persoane dubioase, controlate din exterior. Să nu fie oare capabilă puterea poporului exprimată prin intermediul deputaţilor să pună la punct această cloacă de criminali în mantii de judecător?!
De asemenea, societatea aşteaptă reformarea CNI-ului în fruntea căruia a ajuns un personaj controversat şi bănuit de acte de corupţie. O persoană credibilă din rândurile scriitorilor, de exemplu, ar putea reda încrederea cetățeanului în această instituție de la care avem atâtea aşteptări.
Abia atunci braconierii cu obraz de mistreţ din Pădurea Domnească vor putea fi demişi in-corpore, astfel încât să asanăm instituţiile fundamentale ale statului şi să redăm încrederea pierdută a cetăţenilor.
Dacă săptămâna ce vine asemenea acţiuni nu vor fi întreprinse de către deputaţii din Parlament şi de către Guvernul legitim al Ţării, atunci declaraţiile curajoase şi fără precedent ale domnului Filat nu vor costa o ceapă degerată, iar integrarea noastră europeană se va transforma din vis în coşmar!