vasile-nastaseJurnalistul Vasile Năstase, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, susține că Republica Moldova se află la „kilometrul zero al integrării europene” și că în cadrul alegerilor din 30 noiembrie va susține un partid politic care este cu adevărat proeuropean.

Vasile Năstase, unul dintre tinerii activiști de seamă ai mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor ’80, a votat pentru prima dată în anul 1989, când au fost desemnați prin vot reprezentanții Moldovei în Sovietul Suprem al URSS.

Eram persoana de încredere a lui Anton Grăjdieru (candidat), redactor șef la publicația Învățămîntul public, ziar care a publicat Scrisoarea celor 66 privind proclamarea limbii române drept limbă de stat și revenirea la grafia latină. Fusese, de fapt, desemnat de Frontul Popular din Moldova. Circumscripția în cauză era constituită din raioanele Telenești și Florești, iar contracandidat era Nicolae Cutcovețki, prim-secretar al Comitetului raional de partid Florești. Victoria noastră a fost zdrobitoare – la Telenești am acumulat circa 80 la sută din voturi, la Florești circa 53.
Cunoscutul jurnalist, care s-a remarcat prin lupta pentru promovarea valorilor românești, susține că unele partide de la noi încearcă în mod fraudulos să-și asume integrarea europeană.

Două partide de la guvernare, PLDM și, mai ales, PD, după ce au compromis în mod criminal ideea integrării europene prin comiterea de jafuri și hoții de miliarde, încearcă să beneficieze în mod perfid de această situație, insinuând că vine potopul dacă nu vor fi votate anume ele, pentru a continua, chipurile, parcursul european.
Trebuie să-i dezamăgesc pe contrabandiști și păpușari și să spun că, deocamdată, suntem la kilometrul zero al intenției de a ne integra în UE, și că – din fericire – există cel puțin o jumătate dintre concurenții electorali capabili să continue vectorul occidental, dacă, bineînțeles, vor fi susținuți de alegători.
Pentru redactorul-șef al publicației „Glasul” „Uniunea Vamală însemnă spirit gregar, cenzură și violență, iar Uniunea Europeană însemnă Civilizație, Libertate, Făurire și Prosperitate”.

Vasile Năstase, deputat în primul Parlament, consideră că la începutul anilor ’90, pe lângă unele lucruri bune, s-au făcut și multe greșeli capitale, care ne-au făcut ca astăzi să fim atât de departe de statele baltice.

Poate cel mai frumos gest pe care l-am făcut în calitate de deputat în primul Parlament a fost ridicarea mâinii pentru recunoașterea Independenței Lituaniei de imperiul sovietic. Am fost primii din lume care am recurs la acest gest extrem de curajos pentru acele timpuri. Diferența dintre aceste state și Republica Moldova a făcut-o conștiința națională a balticilor, modul de abordare a problemei cetățeniei, liderii naționali cu demnitate și coloană vertebrală. Într-un discurs de la tribuna centrală a Parlamentului, adresându-mă unor colegi de sorginte sovietică, am spus că e timpul să ne sacrificăm cu toții în numele libertății, să renunțăm la confortul oferit de nomenclatorul demnităților pentru că o altă cale de dezvoltare civilizată nu există… Și intrarea în CSI a fost o greșeală capitală, urmată de îndepărtarea politică de România.

El consideră că, în continuare, moldovenii suferă la capitolul mentalitate, lucru ce face ca Republica Moldova să rămână deocamdată lipsită de o independență veritabilă

Din păcate, populația din Republicii Moldova este captiva propriei creaturi politice. Când alegătorul nu va mai putea fi cumpărat de promisiuni goale și trei arginți, când va oferi, cu discernământ, votul său unor oameni cu demnitate, – abia atunci vom ieși din acest cerc vicios al minciunii permanente.

Vasile Năstase îndeamnă toți cetățenii să iasă la 30 noiembrie la vot și să aleagă partidele proeuropene

Voi merge la vot neapărat și sugerez tuturor concetățenilor să facă același lucru. Nu voi vota în niciun caz cu PD, partidul criminalilor politici, cu partidele ce promovează vectorul estic. Pe care anume dintre partidele proeuropene voi sprijini, e o chestiune de timp și de analiză a șanselor acestora de a accede în Parlament și, ajunse acolo, de a se opune cu tărie mașinii criminale a lui Plahotniuc și ciracilor săi, ocupanții și profitorii statului pentru care am votat INDEPENDENȚA!

Sursa: independent.md

(131 accesari)