vasileIată-le, bătute pe muchie, 180 de zile de la tragedia din Pădurea Domnească. O jumătate de an în care s-au tras clopote de alarmă, s-au făcut investigaţii de presă, s-a vorbit pe la bucătării şi locuri de muncă prost plătite.

Şase luni de zile în care mafia criminală a izbutit să muşamalizeze totul, să iasă basma curată, să închidă nu doar gura opiniei publice de la noi, ci şi pe cea a instituţiilor internaţionale, cel puţin la nivelul lipsei unor declaraţii oficiale.

Totul s-a rezolvat, conform unui scenariu cusut cu aţă albă, în care s-a găsit un ţap ispăşitor şi au fost salvaţi circa 40 (ca în povestea cu Ali Baba şi cei 40 de tâlhari) de indivizi cu statut clar de infractor. Mai mult decât atât, mafia politico-criminală a decis ca dosarul minciunii să fie judecat la Făleşti, curtea lui Poalelungi respingând solicitarea avocaţilor apărării de examinare a dosarului la Chişinău, astfel încât acesta se va dezbate acolo unde instituţiile locale, in corpore, au tăinuit omorul chiar din prima clipă. Este evident că decizia CSJ vrea să însemne că jăratecul va fi luat, pe fond, de mâna altcuiva. Ghici a cui?  Pe 14 iunie, a şi avut loc prima şedinţă de judecată, iar în faţa “altarului dreptăţii”  a compărut un judecător cu numele său de familie cât o instanţă centrală – Păcăleu!

Aşa cum am scris anterior, ţapul ispăşitor  este  învinuit în baza art. 149 Cod Penal, “lipsirea de viaţă din imprudenţă”,  infracţiune care, chipurile, se pedepseşte cu până la trei ani de închisoare, dar şi în baza art. 233, “vânatul ilegal” sau, mai pe înţelesul tuturor, pentru braconaj. Trebuie să menţionăm că avocatul celui incriminat a declarat pentru presă că “pledează în continuare “nevinovat”, inclusiv la învinuirea privind vânătoarea ilegală”.  Să reţinem neapărat acest element, şi anume cel care se referă la nevinovăţia privind braconajul!

Prima concluzie gravă pe care trebuie să o tragem e că nimeni dintre infractori nu va fi judecat pentru tăinuirea crimei, pentru ştergerea urmelor omorului, pentru utilizarea instituţiilor şi mecanismelor statale în organizarea unei conspiraţii criminale împotriva statului de drept. Când spun “nimeni”, mă refer la canaliile care, deşi au participat la actul criminal, au rămas în funcţii aproape în totalitate. Să ne imaginăm că după un verdict al lui Păcăleu de la Făleşti, nu, al magistratului Păcăleu de la Făleşti, dosarul va merge mai departe şi va ajunge la Curtea de Apel Chişinău, iar în fruntea completului de judecată se va instala inamovibilul, nedemisionatul, nepătatul, cu ghilimelele obligatorii, braconier Pleşca! De ce să-i interzică cineva, “numai că a fost la vânătoare şi a auzit nişte împuşcături”, să-şi exercite meseria de rob al justiţiei? Iar de aici până la oficiul şi curtea lui Poalelungi e-o cale atât de scurtă, încât Păpuşarul e liniştit împreună cu păpuşile sale criminale.

Să revenim la ţapul nostru ispăşitor, care va fi “păstorit” la judecată de tocmai trei procurori. Unul dintre ei, Alexandru Caraman, a declarat că în instanţă vor fi chemaţi toţi participanţii la vânătoarea din Pădurea Domnească, pentru a depune mărturii. Inclusiv fostul Procuror general, Valeriu Zubco, care şi acum, în cadrul dosarului, are statut de martor.

Statut de martor?!

O mai mare bătaie de joc faţă de cetăţenii acestei ţări e greu de inventat!  Individul care a organizat împreună cu Păpuşarul, stăpânul său, un braconaj al morţii, care a tăinuit o crimă având funcţia de Procuror general, nu de harabagiu, care a fugit imediat şi mişeleşte peste hotare, care – obligat de stăpân –  s-a autosuspendat, luându-şi un concediu plătit din banii noştri, încălcând, deci, legea într-o veselie, rând pe rând, are statut de martor!

Şi ce, mă rog, trebuie să declare acest martor?

Păi, că nu a văzut nimic, că el era în altă ceată de gonaci, că era beat criţă şi nu ţine minte nimic, că şi după împuşcarea lui Sorin Paciu ceata de braconieri a continuat chiolhanul şi desfrâul, că chiar şi după uciderea lui Sorin Paciu vânătoarea a continuat, fiind ucişi încă circa 17 mistreţi, într-un cuvânt la ce să ne aşteptăm de la acest individ cu statut de martor? Or, în jurisprudenţă, martorul este o persoană cu statut special, e una dintre persoanele de care depinde modul în care se înfăptuieşte justiţia, cum se limpezesc lucrurile. De discernământul şi integritatea socio-morală a martorului depinde aproape în totalitate dacă se va descoperi sau nu făptuitorul real al crimei, al unui abuz, sau al unei infracţiuni. De multe ori, mai ales în democraţiile avansate, martorii beneficiază de programe de protecţie, finanţate de stat.

Nu m-ar mira dacă şi martorul, cu ghilimelele de rigoare, Zubco, va fi protejat de stat, ca un monument de arhitectură de importanţă naţională, sau ca “invalizii” de la conducerea cu vârf, asigurându-i-se pază de stat, o altă identitate, cafea şi ţigări scumpe, fete de companie şi alte pleziruri universale, undeva pe Coasta de Azur, pe insulele Bali sau Canare!

Ziceam mai sus să reţinem neapărat elementul cu privire la nevinovăţia declarată ostentativ de „unicul suspect” privind vânătoarea ilegală, adică braconajul. Pentru că aici e cheia întregului plan diabolic al criminalilor. Ei ştiu foarte bine că în cazul omorului doar unul dintre ei a apăsat pe trăgaci, că doar unul dintre ei ar putea sau nu să fie condamnat, inclusiv cu suspendare, astfel încât ceilalţi să rămână curaţi ca lacrima. În cazul participării la braconaj, lucrurile, oricît ar părea de ciudat, sunt mai complicate. Există lege care interzice vânatul exact în acel loc unde au hălăduit braconierii, în Pădurea Domnească! Deci prezenţa celor 40 de tâlhari în Pădurea Domnească este din start una ilegală, citeşte criminală, pentru care trebuie să răspundă penal! Asta le strică cazierele, mai ales câtorva dintre ei, barosanilor de genul Pleşca, Zubco, Lupu, etc. Pricepeţi? Cum să rămână şef la Curtea de Apel un individ cu cazier? Nicidecum, va trebui să fie destituit. Cum să revină la procuratură un Zubco cu cazierul pătat de o faptă penală?

Probabilitatea oricum e mai mică. Aici e îngropat motanul-mistreţ,  prieteni! Tocmai din acest motiv Creţu pledează nevinovat, că, chipurile, el a fost la o vânătoare la care l-a chemat Pleşca şi Zubco, dar el nu ştia unde merge, nu ştia dacă e permis sau nu e permis să vânezi. Şi dacă l-a chemat Procurorul general şi şeful CAC, cum să-i treacă prin minte că nu e legal! El nici măcar nu a întrebat unde merge, a urcat în maşină şi s-a pus pe meditat,  poate-l citea pe Franz Kafka, la drum lung, să nu-şi irosească destinul în deşertăciuni. Din când în când îi trecea prin minte clipa în care va vâna alături de oameni mari şi importanţi, slugile dreptăţii, robii Legii, argaţii Themidei!

Şmecheria cea mare va fi că judecătorul, nu, scuzaţi, instanţa Păcăleu va considera mai grav capătul de acuzare legat de omor şi-l va pedepsi cu toată severitatea legii pe Creţu, dându-i doi ani de puşcărie! Sau chiar trei, de ce nu?! Apoi, ţinând cont de articolul cutare, coroborat cu cutare, de depoziţiile martorilor , în special, ale lui Zubco şi Pleşca, constatând lipsa de intenţie şi cazierul alb, luând în considerare caracteristica de la locul de muncă, adică de la Curtea de Apel Chişinău, semnată de şeful acesteia, Pleşca, instanţa Păcăleu va decide ca pedeapsa cu închisoarea să fie una cu suspendare condiţionată, astfel încât cea de-a doua infracţiune să pară a fi una derizorie, agasantă, iar “pacientul”  deja “condamnat” să fie achitat pe acest capăt de acuzare, adicătelea nu a participat la niciun fel de vânătoare ilegală.

Capişi?!

Şi dacă însuşi condamnatul, însuşi ţapul ispăşitor nu a fost pedepsit pentru această încălcare, de ce să răspundă martorii, oameni buni? Ce fel de justiţie e asta, când martorii sunt acuzaţi sau, Doamne fereşte, judecaţi!

Şi apoi, martorii-braconieri vor avea deja şi un document al statului care le dovedeşte nevinovăţia. Dacă instanţa Păcăleu l-a achitat pe ditamai Creţu, marele ţap ispăşitor, şi în acest sens există şi o hotărîre de judecată, gata, ceilalţi nici nu mai pot fi chemaţi la procuratură, pentru că în caz contrar statul ar putea fi condamnat la CEDO, pentru încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale lui Pleşca, Zubco, Lupu şi ceilalţi 40 de tâlhari.

Şi de acum încolo ei vor fi cetăţeni de onoare ai ţării şi poate chiar preşedintele Timofti va institui, la cererea imperativă a căpeteniilor monstruoasei coaliţii,  titlul de cetăţean de onoare al Pădurii Domneşti, iar primii care se vor învrednici de această “incontestabilă” apreciere vor fi Pleşca, Zubco, Lupu şi cei 40 de tâlhari, scuzaţi, cetăţeni de onoare.

Să ne întrebăm, totuşi, măcar retoric, în această zi de doliu pentru adevărata justiţie moldovenească, capturată de „alianzu” lui Plahotniuc, Filat şi Guma,  tragică şi dramatică pentru cetăţenii simpli duşi de nas de această clică politică criminalizată, impostoare şi nesimţită: Creţu minte, sau minte Zubco. Sau mint ambii. Sau suntem noi s(minţiţi).  Am ajuns s-o vedem şi pe asta – problema omorului din Pădurea Domnească a ajuns o bătaie de joc, un fel de circ la nivel de prestidigitaţie. Ce să caute, îndrăznesc să întreb, Zubco ca martor, de unde până  unde domnule Timofti? Întorc capul spre Preşedinte, pentru că la altcineva nici nu te poţi adresa. De unde martor, când individul cu barbişon a fost cu arma în pădure la vânat într-un loc INTERZIS de lege, unde a fost ucis un om! Noi ce facem cu legea, domnule Timofti? O lăsăm să fie călcată de Corochii, Poalelungi, Pleşca, etc., adică cei 40 de tâlhari?

Aţi spus-o chiar Dvs., că sistemul judecătoresc a pierdut lupta cu criminalii. Bravo, domnule Preşedinte. Acum vă rugăm să vă mai puneţi o întrebare: conducerea sistemului care a dat justiţia pe mâna criminalilor,  este şi ea criminală? Dacă nu ştiţi cine păstoreşte sistemul, dar sunt sigur că ştiţi, vă amintim: Plahotniuc, Poalelungi, Corochii, Pleşca. De CSM ce să mai zic, ştiţi Dvs., mai bine…

Ca să ameliorăm sistemul ce trebuie să facem, domnule Preşedinte? Să-i eliminăm din interiorul său şi să numim acolo oameni incoruptibili. Dacă vom continua să fluturăm legi strâmbe şi să ne acoperim spatele cu ele în urma numirii în funcţii cheie a judecătorilor de teapa lui Melniciuc, finul lui Poalelungi, judecătorul din iad putred de bogat dintr-un salariu mizer, apoi să ştiţi, domnule Preşedinte, că aceste acoperiri “legale” sunt ca o rochie de noapte transparentă  pe trupul unei femei fără lenjerie intimă! Pentru că problema justiţiei noastre nu ţine de lege, ci de persoanele care au capturat statul şi justiţia. Dacă nu vom recunoaşte public acest lucru şi nu vom purcede la tăierea nodului gordian, vorbele mari costă cât o ceapă degerată! Ce a declarat şeful misiunii FMI la Chişinău, Nikolay Guerguiev, în cadrul ultimei întâlniri oficiale cu Dvs.? Iată ce: “Din ceea ce putem deduce acum, problema nu mai constă în legislaţie, care a fost de mai multe ori ajustată. Problema ţine de implementarea legii şi de sistemul judecătoresc. Sperăm că reformele aflate în derulare, iniţiate de Guvern, vor avea un efect adecvat.” Speranţe goale, domnule Guerguiev, cu tot respectul, pentru că este imposibil ca un guvern compus din miniştri corupţi să facă reforme într-o justiţie cu bandiţi în frunte!

Oricum, e încă un exemplu care demonstrează că străinii înţeleg chirurgical de bine situaţia republicii noastre. Este adevărat că şi Preşedintele Timofti a reiterat că pentru dezvoltarea economiei este obligatorie eliminarea corupţiei din sistemul judecătoresc. Ei şi, ar zice un cunoscut ziarist, ce schimbă aceste declaraţii? Despre ce fel de sistem corupt vorbim, dacă nu există niciun corupt! Un hoţ de buzunare este arestat şi ţinut la răcoare pe durata anchetei, iar alde Gacichevici, care a pulverizat un miliard de lei, stă la “sanatoriu”! Ca să nu mai vorbim de comanditarii acestui jaf, din parlament şi din nemijlocita lui apropiere. (Cum ieşi din Palat, drept înainte, după semafor!) Cine nu ştie, trebuie să înţeleagă că Banca de Economii a fost jefuită la comandă politică pentru a fi pusă pe butuci şi apoi pri(h)vatizată pe nimic. Cred că ştiţi deja de către cine.

Păi unde sunt corupţii, domnule Preşedinte? Unde-s raiderii, unde-s jefuitorii de bănci, unde-i Plahotniuc, unde-i Filat?  Unde-s Poalelungi, Pleşca, Corochii , etc.? E tocmai ca în cazul Guma, toată lumea ştie unde se află, şi nimeni nu-l poate găsi!

…Ridicăm ochii la cer şi ne întrebăm de ce nu vin investitorii străini, de ce ne ocolesc? Îndemnul nostru către oamenii de afaceri străini este unul extrem de patriotic – Oameni buni, ocoliţi statul corupt al lui Plahotniuc şi Filat! Fugiţi cât mai departe de aici pentru că hoţii aceştia abia aşteaptă să vă jupoaie, să vă tâlhărească ziua în amiaza mare. Cu raiderul, cu justiţia de tip xerox. Vă jupoaie, vă lasă lefteri, iar apoi noi, cetăţenii, trebuie să plătim despăgubiri impuse de CEDO!

…Iată-le, domnule Preşedinte, bătute pe muchie, 180 de zile de la tragedia din Pădurea Domnească.

O jumătate de an în care s-au tras clopote de alarmă, s-au făcut investigaţii de presă, s-a vorbit pe la bucătării şi locuri de muncă prost plătite. Şase luni de zile în care mafia criminală a izbutit să muşamalizeze totul, să iasă basma curată, să închidă nu doar gura opiniei publice de la noi, ci şi pe cea a instituţiilor internaţionale, cel puţin la nivelul lipsei unor declaraţii oficiale. Totul e sub control, “justiţia” lui Plahotniuc îşi face “datoria”.

Potul cel mare e pe drumul cel “bun”. Vin cele 90 de milioane de euro destinate inclusiv reformei “justiţiei”. Adică hoţiei instituţionalizate.

Câinii latră, jaful continuă!

E data de 23, e ziua comemorării democraţiei din Republica Moldova.

“Felicitări”, “domnule”  Filat!

P.S. Acest articol este un pamflet social-politic. Dacă musca de pe căciulă vă trezeşte reacţii adverse, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

(406 accesari)