VASILE NĂSTASE Sindromul pampersului sau Trocul rușinii, în impas

Imagine postare

vasileÎncetul cu încetul târgul “transparent” promis de Filat intră în linie dreaptă. O linie  dreaptă geometric, pentru că în realitate e vorba de una strâmbă, care are drept finalitate impasul în sensul său cel mai ticălos, mai ticălos decât luminița stinsă de la capătul tunelului.

Să vorbim în rândurile ce urmează despre târgul perfid dintre cele două clanuri politice conduse de Filat și Plahotniuc.

Poezia despre integrarea europeană a fost scrisă și acceptată foarte ușor de către aceștia, pentru că am impresia că au citit-o doar cei care au scris-o.

În rest, se împarte, anevoie, locul de la treucă. Și dacă ar fi vorba doar de acest instrument indispensabil marilor unități de creștere a porcilor sau cornutelor mari, ar fi cum ar fi. S-ar găsi loc pentru armata semisătulă de funcționari de partid. Marea împărțeală și-ar fi găsit rezolvarea prin repartizarea ugerelor statului în mod “echitabil”, astfel încât niciun boulean politic să nu rămână în afara furatului.

Problema cea mare care îi aduce în fața impasului este alta. Cine-i va urmări pe aceștia cum își umplă buzunarele! Bine, buzunarele au sensul de eufemism, pentru că în realitate tâlhăriile acestor clanuri sunt la nivel de vagoane.

Adică, cine să controleze câteva instituții extraguvernamentale și anume Procuratura, care acum e a Păpușarului. (Domnul Filat știe cine este acest personaj cu o asemenea poreclă inspirată). CNA e parcă în subordinea Guvernului, dar numai pe hârtie, în realitate controlul iarăși e în laba trăgătorului de sfori. CCA, instituția care slujește cu devotament imperiul mediatic al lui Plahotniuc este controlată de acesta în proporție de 7 la 2,  din cei 9 membri, adică are o majoritate “constituțională” în favoarea oligarhului. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare este și ea la cheremul patronului PD, ca și întreprinderea de Stat Registru, plus Agenția Concurenței și altele asemenea.

De ce sunt importante aceste instituții? Fără ele practic nu poți fura în siguranță, nu poţi comite atacuri de tip raider, care de asemenea se produc încontinuu. Instituțiile în cauză, în complicitate cu SIS-ul oficial și cu instanțele de judecată în frunte cu Poalelungi și Pleșca, au menirea de a sta de veghe și a apăra cu vigilență servilă și slugarnică cum șefii lor criminali devalizează zi de zi, clipă de clipă avuția statului nostru, – dar şi pe cea privată a cetaţenilor – pe care l-au capturat și l-au umilit în ultimul hal posibil.

Cele două părți contractante înțeleg foarte bine, mai ales ținând cont de statutul Curții Constituționale, acela de slugă docilă a oligarhiei criminale, că după încheierea trocului și votarea Guvernului, aceste instituții vor trece la treabă, să-și facă datoria față de patron. În aceste condiții va putea PLDM să-și realizeze programul de capătuire a liderilor săi în siguranță? Ba bine că nu! Va fi urmărit și filat – și în sensul de filaj, și în cel de Filat – iar apoi aceste bijuterii mediatico-securiste vor fi difuzate ca scurgere de informații în toiul următorului scrutin electoral de la sfârșitul anului viitor.

Evident că PLDM nu vrea să pățească rușinea. Cum să vadă alegătorii că asemeni PD-ului, hoțul în lege al partidelor moldovenești, același nărav are și “locomotiva” integrării europene, care în loc să transporte în vagoanele sale reforme și bunăstare, l-a încărcat cu contrabandă și alte trofee din furat.

De asemenea, blocajul ruşinii vine şi din frica patologică a PLDM de a-l (re)vota mai întâi pe Lupu la funcţia de speaker, iar apoi a Guvernului, care, chipurile ar fi al verzilor. Grebla de la 22 aprilie a şi fost adusă la Parlament. Ceea ce nu ştie Filat e faptul că dacă o mai calcă încă o dată, avan, ca să-l plesnească în frunte, mâna salvatoare a PCRM-ului nu se va mai ridica să-i repare trăsnăile infantile.

Prin urmare, partidul lui Filat a fost prins în capcană ca un șoarece prost și lacom. În loc să purceadă la decriminalizarea statului, împreună cu opoziția parlamentară, acesta, spre bucuria oligarhului, bagă capul în laț singur și nesilit de nimeni.

Or, chestiunea instituțiilor care ar trebui să fie depolitizate prin norma constituțională ( și la ora actuală sunt în totalitate la cheremul lui Plahotniuc), poate fi rezolvată de PLDM, dacă ar fi un partid corect și curajos, prin implementarea mecanismului democratic de cedare a acestora specialiștilor din cadrul societății civile.

Modul cum procedează acum PLDM este aproape identic celui în care a acționat Păpușarul. Diferența e că PLDM e cu fundul gol, nu are nimic, n-a știut nici măcar cum să nu-i permită oligarhului să acapareze totul, dar absolut totul în țara asta!

Tactica și strategia verzilor e una care seamănă leit cu cea aplicată de Plahotniuc – să obțină controlul asupra unor instituții de drept. Ceea ce nu înțeleg sfătuitorii lui Filat e ca niciun CNA nu-I poate ajuta chiar daca șef ar fi însuşi Vlad Filat, tot așa cum nici Procuratura condusă de cel mai loial membru de partid nu-i va fi cu nimic de folos. De ce? Pentru că toate dosarele lor vor ajunge în așa-zisele instanțe, iar acolo îi așteaptă cu mânecile suflecate și sabia ridicată  Poalelungi, Pleșca și Corochii! Reforma, domnule Filat, trebuie să fie una exhaustivă si complexă, cuprinzând în integralitatea sa statul de drept, ţinând cont de interesul naţional al Republicii Moldova şi nu de interesul îngust de partid. De altfel, ce rost a avut să deţină PLDM funcţia de ministru al justiţiei, dacă întreaga justiţie este la cheremul lui Plahotniuc? Exact aşa se va întâmpla cu CNA-ul, dacă Procuratura şi sistemul judecătoresc vor fi în continuare în ghearele mafiei.

De ce PLDM a decis să-și taie creanga de sub picioare, e o mare enigmă pe care o vom dezlega doar peste un an și ceva când va ajunge în fața electoratului.

Sfatul meu de alegător – gratis și fără pretenții – este că PLDM, dacă s-a speriat de mafie și a făcut pipi în pamperși, mai avea o șansă, este adevărat că una minimă, și anume aceea de a ANUNȚA constituirea unui Guvern de profesioniști, după o rundă de consultări cu toate formațiunile politice parlamentare și extraparlamentare, punând pe tavă specialiștilor din societatea civilă instituțiile care trebuie să devină legale, profesioniste, echidistante și care să se afle pentru prima dată în serviciul comunitații, al cetățeanului. Sau în gestiunea unor specialiști din cadrul Uniunii Europene, în care avem încredere, și unde de fapt vrem să ajungem! Poate întrebați partenerii noștri străini ce cred ei despre un asemenea comportament, domnule Filat!

P.S. Tot mai multe şi mai multe informaţii ajung la urechile presei despre crimele economice ale alianţei în priveghi. Noutatea este că alături de şeful mafiei criminale, Plahotniuc, în schemele unor jafuri de proporţii sunt implicate şi persoane de prim rang din rândul PLDM şi PL. Deocamdată aceste informaţii se verifică, dacă însă sunt adevarate, o revoltă populară de proporţii este inevitabilă.