Veaceslav Negruța, despre auditul la BEM și rapoartele de audit

Imagine implicită

Veaceslav-NegrutaAm aşteptat cu multă curiozitate primul interviu al Ministrului economiei. Şi deunăzi am văzut unul plasat pe http://agora.md/stiri/6963/interviu-cu-ministrul-economiei–stephane-bride

Interesant, informativ.

Este adevărat, fără să conţină cuvinte precum „criză”, „instituţiile financiare internaţionale”, „program de politici economice şi financiare cu FMI”, „reforme urgente”, „plan anticriză”, „creştere economică”.
În schimb, suficient de mult despre ZEL şi/la BEM. Referitor la BEM, o idee a fost chiar imediat preluată, care se încearcă a fi amplificată într-un context anume:
„Situaţia de la Banca de Economii este cauzată, în special, de managementul ineficient şi defectuos al acţionarilor, din ultimii cinci ani. De această părere este ministrul Economiei, Stephane Bride, şi a fost făcută în cadrul unui interviu pentru portalul de ştiri Agora.”
http://www.publika.md/ministrul-economiei-anunta-fenomenul-ce-a-cauzat-situatia-de-la-bem_2261711.html :
Anterior, acum câteva zile (11 martie), în spaţiul public a fost plasat un demers confidenţial al companiei de audit, condusă la acel moment de către actualul Ministru al economiei, în care sunt evidenţiate problemele constatate la BEM. Acel demers este datat cu 6 decembrie 2012 şi atrage atenţia şi enumeră anumite abateri esenţiale. Aici trebuie de atras atenţia că demersul este adresat BNM şi managerului BEM. Nu acţionarilor! (interesant, cine o fi lansat public, BNM sau chiar autorul?)
http://www.politik.md/articles/politic/scrisoarea-lui-bride-pentru-conducerea-bem-afla-numele-companiilor-si-sumele-luate-de-la-bem/31002/
Cine dintre acţionari sau reprezentanţi ai acestora a văzut sau a avut acces la acea corespondenţă „confidenţială” între actualul Ministru al economiei şi managementul BEM? Poate întrebăm reprezentanţii Statului şi reprezentanţii minoritarilor în Consiliul de administrare, de exemplu preşedintele Consiliului, dacă au văzut astfel de demers de la actualul Ministru?
De ce întreb? Pentru că acţionarii, cel puţin cei care nu au avut acces la corespondenţă „confidenţială” între management şi auditor, de rând cu publicul larg, au văzut un alt raport al companiei de audit, care se referă la exact aceeaşi perioadă de timp. Dar conţine un pic altfel de constatări. Dar categoric altfel!
http://www.bem.md/files/reports/aviz%20audit.pdf
Pare, totuşi, confuză fraza „managementul ineficient şi defectuos al acţionarilor”. Poate că e o problemă de expunere (am observat-o şi la un protagonist al unui briefing din 19 martie), dar acţionarii sunt acţionari, iar managementul şi calitatea lui ţine de competenţa managerilor numiţi de către acţionari. Dar asta e altă problemă.

Şi totuşi, rămân cu impresia că anume pentru acest caz, BEM, a fost făcut un întreg interviu. Interviu, din care am vrut să aflu mult mai multe. Despre economie şi perspective. Dar aşa, tot rămân cu întrebarea: de ce anume această companie a fost selectată să facă audit la BEM? Şi nu doar acolo. Şi ce s-a întâmplat în perioada între cele două rapoarte ale aceluiaşi auditor, unul confidenţial şi altul public?

Sursa: vnegruta.wordpress.com