Veaceslav Negruța: Sfat util pentru Dorin și nea Mihai
Mai sunt 5 zile lucrătoare (sau 6 zile de electorală) în care puteți fi utili interesului public, nu doar altor interese.
1. Decizia CtEDO este decizie CtEDO. Ea trebuie citită, cel puțin.
2. Dacă nu ești de acord cu decizia CtEDO – vezi punctul 1.
3. Dacă se insistă, totuși, – nu e altceva decât executarea comenzilor electorale în interesul celor care împletesc combinații electorale, pornind de la niște supărări personale.
4. Dar puteți fi utili interesului public: deschideți și decizia CtEDO pe cazul ”hotel Dacia vs RM”. Observați că:
– deciziile, în ambele cazuri, sunt din aceeași perioadă, decembrie 2008 – februarie 2009,
– completul de judecători CtEDO e același, cu Poalelungi parte din complet,
– cu Nagacevschi avocat în ambele cazuri,
– sunt decizii CtEDO. Punct.
5. Din cazul ”Dacia”, însă, poate fi ușor deslușită evaluarea bunului, hotelul Dacia, la sfârșitul anului 2008 – 7 milioane 238 mii euro. Prețuri reale, de piață.
6. În aceeași perioadă când CtEDO examina cazul ”Dacia”, la sfârșitul anului 2008, a fost ”privatizat” un alt hotel – hotelul ”Codru” – suma enunțată public a fost de 50 milioane lei, adică 3.7 milioane euro.
7. ”Codru” era de câteva ori mai mare ca teren, spații, amplasament, afaceri, etaje, condiții și dotări comparativ cu ”Dacia”. Dar, conform celor care au ”privatizat” – de două ori mai ieftin. În aceeași perioadă!!!
8. În privatizarea hotelului Codru au fost implicați Dodon (vânzător, în numele statului) și Plahotniuc (beneficiar indirect, reprezentat de un off-shore din Cirpu, ”Daranian Holdings Limited”, reprezentat de actuala ambasadoare a RM la Washington Cristina Balan). Așa scrie presa.
9. Având aceste date, printre care și evaluarea unui hotel, pusă la baza unei decizii CtEDO, – de ce nu ați face un lucru cu adevărat social util, cât cazul ”Codru” nu are o decizie la CtEDO, – atacați privatizarea ”Codru”-ului.
10. În cazul dacă o faceți – ați avea în vizor doi adversari cu care, precum ați declarat, luptați nu doar ideologic – liderii PD și PSRM, Plahotniuc și Dodon. Că în caz contrar, dacă nu o faceți, rămâneți doar un instrument electoral în mâinile acestora în campania lor electorală.
11. Mai aveți 5 zile de lucru. Sau 6 zile de electorală. Ați putea lua și un punctaj în plus. Nu doar la alegeri.
12. Iar deciziile CtEDO sunt decizii CtEDO. Indiferent de electoralele din Republica Moldova.
Iertată să-mi fie îndrăzneala de a mă da cu sfaturi.