„Vești proaste pentru Plahotniuc”, de Dmitri CIUBAȘENKO

Imagine postare

vladimir-plahotniuc2014 a început cu vești proaste pentru liderul de facto al PD, Vladimir Plahotniuc.

În primul rând, de capul său au fost sparte toate oalele în scandalul cu suspendarea emiterii a trei canale de televiziune de către rețelele de cablu. Două dintre aceste posturi TV îl critică dur și direct pe Plahotniuc, iar al treilea este considerat un concurent al canalelor sale pe piața de publicitate.

Chiar dacă Plahotniuc și președintele CCA, Marian Pocaznoi, protejatul său, nu au nimic cu această istorie de „bruiaj” TV, toți sunt convinși de contrariul. La fel ca în cazul Pădurii Domnești, de anul trecut, și în această poveste se crede rău despre Plahotniuc. Or, în politică contează ce cred oamenii despre el, nu ceea ce este de fapt.

A doua veste proastă a venit de la deputatul PCRM, Mark Tkaciuk, care a promis public că va face tot posibilul ca PD nu doar să dispară de pe scena politică din Republica Moldova, dar și să ajungă într-o colonie de leproși. Dacă Tkaciuk nu glumește, boicotul PD din partea PCRM ar putea avea cele mai tragice consecințe, mai ales în cazul în care comuniștii vor ajunge să ia cele mai multe mandate în noul Parlament, iar PD, în general, nu va accede.

Șansele PD de a nu ajunge în Parlament au crescut brusc după anunțul făcut de Vlad Filat – a treia veste proastă pentru Plahotniuc: PLDM nu va susține implementarea sistemului electoral mixt și reducerea pragului electoral, se opune amânării alegerilor pentru 2015 și consideră că acestea ar trebui să fie petrecute pe 30 noiembrie în cadrul sistemului actual.

O altă veste proastă: o organizație regională a PD din Găgăuzia a scăpat de sub control și a susținut organizarea referendumului cu privire la vectorul politicii externe și statutul autonomiei găgăuze.

Nu poate bucura PD-ul nici intenția fostului premier, Ion Sturza, de a conduce în alegeri liberal-reformatorii. Chiar dacă Sturza nu va accede în Parlament, va lua nu puține voturi de la PD, în condițiile în care fiecare vot pentru acest partid este vital, în adevăratul sens al cuvântului.

Urmează data de 6 februarie, când va avea loc Adunarea generală a acționarilor de la Victoriabank, apoi se vor încheia Jocurile Olimpice de la Soci, după care conducerea ORT va putea să se întoarcă, în sfârșit, la Moscova și va vedea ce se întâmplă cu contractul de retransmisie în Republica Moldova.

Astfel, cum n-ai întoarce-o, de la începutul anului tot se adună. Ianuarie încă nu s-a terminat și deja sunt atâtea vești proaste. Conducerea PD poate să nu înțeleagă și să nu se gândească la variante de rezervă.

În ultima săptămână, zile întregi, la intrarea în hotelul Nobil stau parcate mașinile de lux ale lui Renato Usatâi. Întâmplător sau nu, anume în această perioadă, acesta anunță că vrea să-și facă un partid propriu și să participe la alegeri. Deși, Usatâi a absolvit școala primară odată cu destrămarea URSS, acesta se străduiește să accentueze că e om din perioada sovietică, cu legături la Moscova. Moldovenii din era sovietică au deja un partid – PCRM, care, la fel, are legături la Moscova.

Rezultă că, la alegeri, Usatâi intenționează să ciupească anume din acest partid, în condițiile în care partidele de la guvernare sunt anti-sovietice și anti-rusești. De asemenea, Usatâi nu obosește să toarne periodic noroi în capul lui Filat.

Cui îi este convenabil un partid care se pregătește să fure voturi de la PCRM și dezvăluie informație compromițătoare despre Filat? Ghiciți din trei încercări.

Sursa: jurnal.md