Victimă a protestelor din aprilie 2009: Nu ne priviți ca pe niște exponate
„Vreau să visez și să zbor din nou” este titlul culegerii de mărturii ale tinerilor torturați în urma protestelor din 7 aprilie 2009. Juriștii califică evenimentul un film bine regizat, în urma căruia justiția a demonstrat cât de mult poate fi influențată de forțele politice.
Cartea a fost scrisă la inițiativa Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii, „Memoria” la cinci ani de la protestele din 2009, cu scopul de a prezenta calvarul prin care au trecut tinerii și demnitatea de care dau dovadă în prezent. Ludmila Popovici, cea care semnează cartea, constată că dincolo de toate, valoarea umană este supremă. Persoanele maltratate trebuie să fie tratate cu respect și să nu-i vedem ca pe niște victime, să ne unificăm forțele pentru a obține o justiție corectă.
„Toată drama s-a produs la vârsta când tinerii visau. Foarte mulți tineri spuneau că s-au maturizat brusc. Au fost opriți dintr-un vis și astăzi vor să viseze din nou, să realizeze lucruri frumoase în pofida tuturor greutăților. Titlul reiese din aceste mărturii expuse în carte”, susține directorul executiv al Centrului „Memoria”, Ludmila Popovici.
Juristul „Promo – LEX”, Vadim Vieru spune cu stupoare că membrii Consiliului Superior al Magistraturii nu au considerat că magistrații Oleg Melniciuc, Anatolie Galben, Ghenadie Morozan, Igor Popa, Mihai Diaconu, ar fi realizat o abatere disciplinară, deși aceștia au mers în Comisariate și au întreprins acțiuni procesuale. Totodată sursa citată conchide că pe parcursul acestor cinci ani, Parlamentul n-a reușit să asigure independența Procuraturii, iar aceasta la rândul său, n-a demonstrat calitate în acțiunile de investigație.
Reprezentantul Amnesty International Moldova, Cristina Pereteatcu a subliniat că într-un an electoral, drepturile omului sunt abordate politic și regretă că suntem nevoiți să ne găsim justiția la CEDO, dar nu în țară. De asemenea, remarcă că judecătorii au fost foarte umaniști cu torționarii.
Tinerii care luptă timp de cinci ani să-și câștige dreptatea susțin că sunt absolut dezinteresați și în același timp, dezamăgiți de ceea ce se întâmplă în politică. Una dintre victime spune că după cele întâmplate, astăzi nu mai crede orbește în oameni, în ideologii, nu mai poate fi materie primă pentru manipulare și privește cu mai puțină încredere în viitor.
„Sunt una dintre persoanele maltratate pe 7-8 aprilie. Vreau să nu fim priviți ca niște exponate de muzeu, dar să apreciați efortul pe care l-am depus pentru a depăși acea suferință. 7 aprilie 2009 a lăsat în mine o umbră puternică. Deși încerc s-o uit, mă urmărește mai ales când povestesc prin ceea ce-am trecut”, mărturisește altă victimă.
Sergiu Ostaf, membru „CREDO” a atenționat că scenariul din aprilie 2009 ar putea să se repete în noiembrie 2014, asta pentru că justiția și organele de securitate sunt foarte vulnerabile în fața forței politice.