pict_02351400Poveste impresionantă a unei românce care a căzut victimă regimului comunist din Coreea de Nord. În urmă cu 36 de ani, pictoriţa Doinea Bumbea a fost răpită şi ţinută captivă timp de 20 de ani. Nu a avut nicio şansă de scăpare şi şi-a găsit sfârşitul departe de ţară şi de cei dragi. Un cutremurător raport al ONU dat publicităţii acum o lună scoate la iveală atrocităţile comise în Coreea de Nord, care în ultimele decenii a răpit 200.000 de străini, printre care şi români.

Cazul cutremurător al Doinei Bumbea este cunoscut de Ministerul român de Externe, dar nu din date oficiale, ci din cartea unui dezertor american. Charles Jenkins a scăpat din iadul comunist şi a scris cartea „To Tell The Truth” – Să spunem adevărul. Unul dintre personajele sale este românca Doina Bumbea.

Tânără şi frumoasă, pictoriţa din Craiova s-a bucurat nespus când, la 21 de ani, a reuşit să evadeze din România comunistă căsătorindu-se cu un italian. Fericirea ei a fost de scurtă durată, fiindcă opt ani mai târziu, ademenită cu o expoziţie la Tokyo, ea a ajuns la Phenian.

Aici, românca a fost aruncată direct într-un lagăr nord-corean, pentru aşa-zisa reeducare. Potrivit evz.ro, alături de franţuzoaice, olandeze şi chinezoaice, şi ele răpite, Doina a învăţat arte marţiale şi ideologie nord-coreeană, dar a trăit umilinţe de nedescris.

Apoi, Doina a fost obligată să se mărite cu Joe Dresnok, un dezertor american pe care nu-l mai văzuse niciodată până în ziua nunţii. Au urmat ani buni de bătăi şi certuri, însă Doina şi-a găsit consolarea în cei doi fii.

Toată viaţa femeii a fost cunoscută de familia ei prin intermediul cărţii scrise de Jenkins. Gabriel, fratele româncei, a pledat în faţa comisiei ONU care analizează atrocităţile regimului de la Phenian.

„Dincolo de cuvinte, vreau fapte. Tatăl meu a murit în urmă cu mulţi ani, mama e aproape moartă, fratele meu a murit în urmă cu trei luni. Eu sunt singurul rămas să lupte, singur”, a spus fratele Doinei.

În 1997, românca şi-a găsit sfârşitul într-o casă la câţiva kilometri de Phenian, devenită o adevărată temniţă. Soţia scriitorului american, care susţine că i-a fost prietenă apropiată, i-a făcut injecţiile cu morfină până în ultima zi de viaţă, când a pierdut lupta cu cancerul.

sursa: romaniatv.net

(235 accesari)