Victor Ponta, audiat de DNA pentru mituirea alegătorilor din Republica Moldova

Imagine implicită

ponta la dnaFostul premier român Victor Ponta a fost audiat joi, timp de o oră, la DNA Ploieşti. Procurorii l-au citat pentru explicaţii în dosarul în care cumnatul său, Iulian Herţanu, este acuzat de fraude cu fonduri europene şi evaziune fiscală, dar şi pentru a-l interoga în legătură cu banii cheltuiţi de deputatul Sebastian Ghiţă în Republica Moldova, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2014.
Victor Ponta este audiat în dosarul în care deputatul Sebastian Ghiță este acuzat că ar fi fost parte dintr-un mecanism piramidal de fraudare a alegerilor prezidenţiale din 2014, susţin procurorii din Ploiești. El ar fi dat bani din afaceri ilegale pentru a-i convinge pe alegătorii din Republica Moldova să-l voteze pe prietenul său, Victor Ponta, preşedinte. 350.000 de euro ar fi costat această campanie ilegală.

Procurorii au investigat filiera fraudei electorale din Republica Moldova plecând de la declaraţia dată în luna mai de un martor cu identitate protejată.

„Despre acest mod fraudulos de încercare de a câştiga alegerile prezidenţiale pus la punct de Sebastian Ghiţă avea cunoştinţă inclusiv premierul Victor Ponta – candidatul PSD din campania electorală 2014 pentru alegerile prezidenţiale”, se arată în declaraţia martorului.

Acelaşi martor le-a explicat anchetatorilor şi că Sebastian Ghiţă i-a înmânat chiar în sediul PSD din Kiseleff cei 400.000 de euro intermediarului trimis peste Prut să strângă voturile necesare.
Ulterior, intermediarul ar fi cooptat zece coordonatori care, la rândul lor, gestionau 200 de persoane. Fiecare era responsabil să aducă între 50 şi 100 de voturi candidatului social-democrat. Alegătorii care demonstrau că au votat cu Victor Ponta primeau ceasuri, haine sau mâncare. Costul total: 350.000 de euro.

De altfel, a fost surprinzător numărul mare de voturi obținut de Ponta în Republica Moldova. În primul tur, el a obținut primul loc. Totuși, în turul 2, pentru contracandidatul său, Klaus Iohannis, au votat aproape 80% din cei care s-au prezentat la urne.

Sursa:independent.md