kosovoRelația dintre România și Republica Moldova e mai strînsă ca niciodată. Constatarea a fost făcută în cadrul vizitei de ieri a premierului RM cu omologul său de peste Prut. Victor Ponta și Iurie Leancă au susținut o conferință de presă comună, anunțînd subiectele pe care le-au discutat.

Premierul român a salutat formarea Guvernului Leancă. A remarcat că susține apropierea Moldovei de UE. De asemenea, Ponta a anunțat obiectivele colaborării dintre cele două state: „conectările în zona energiei, vorbesc de gazoduct, dar şi de linia de conexiune de energie electrică; de asemenea, de celelalte programe în care România şi Moldova colaborează, fie că e vorba de asistenţă, fie că e vorba de cooperare transfrontalieră. Iar ce-mi doresc cel mai mult este ca următoarea întâlnire a noastră, nu doar ca prim-miniştri, ci şi în formula de şedinţă comună de guvern, să cuprindă, dincolo, repet, de vorbe şi sentimente frumoase, rezultate concrete ale colaborării noastre”.

Iurie Leancă a confirmat cele spuse de oficialul român, adăugînd că de Ziua Independenței Republicii Moldova, cînd Victor Ponta va veni la Chișinău, se va lansa construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni. Totodată, prim-ministrul moldovean a menționat că s-a discutat şi agenda europeană a Republicii Moldova, obiectivele care le fixează în contextul Summit-ului de la Vilnius, dar au trecut în revistă şi situaţia de după Vilnius.   „Sprijinul României în acest context este unul foarte, foarte important. Deci, încă o dată vreau să mulţumesc pentru această tonalitate foarte constructivă, foarte punctuală, foarte riguroasă de altfel, şi care sunt convins că ne va permite, într-o perioadă foarte apropiată, să vorbim despre paşi concreţi realizaţi pe această dimensiune”, s-a exprimat Leancă.

Victor Ponta a salutat unirea produsă de studenții moldoveni și cu cei români cu scopul de a evita tragedia de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În acest sens, diplomatul a specificat că se vor oferi mai multe burse studenților moldoveni, astfel încît să creeze posibilități tinerilor de a studia în universitățile române.

Menționăm că ieri Iurie Leancă a efectuat prima vizită în România, în calitate de prim-ministru al Republicii Moldova.

(229 accesari)