Victoria lui Andrei Năstase, cap de afiș în presa internațională; Ce scriu Washington Post, New York Times, Daily Mail

Imagine implicită

Victoria lui Andrei Năstase la alegerile pentru Primăria Chișinău a devenit subiect de știre pentru presa internațională. Mai multe instituții prestigioase, precum Washington Post, New York Times, Daily Mail, Radio Free Europe, Associated Press au reflectat scrutinul care a avut loc ieri în capitala Republicii Moldova.

„Un candidat pro-european, care se opune oligarhilor și politicii proruse din fost republică sovietică, a devenit primar de Chișinău”, scrie publicația americană Washington Post.

Andrei Năstase, în vârstă de 42 de ani, este unul dintre organizatorii protestelor de amploare din 2015, declanșate de dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova, comentează jurnaliștii americani.

Despre victoria lui Andrei Năstase scrie și un alt cotidian american, The New York Times. „Liderul Platformei DA l-a învins pe socialistul Ion Ceban, care a cerut relații mai strânse cu Moscova”, notează publicația.

Publicația britanică Daily Mail informează că alegerile au fost organizate, după ce fostul primar Dorin Chirtoacă, a demisionat după ce pe numele său a fost deschis un dosar pentru trafic de influență, despre care el a spus că este motivat politic.

Radio Free Europe relatează că Andrei Năstase, primarul ales al capitalei RM, a cerut alegătorilor și forțelor proeuropene și antioligarhice să rămână unite pentru alegerile parlamentare din toamnă.

„Să continuăm în același mod, să rămânem uniți și astfel vom reuși în viitor, atât în ​​Parlament, cât și în celelalte alegeri”, a spus Năstase. Totodată, președinta PAS, Maia Sandu, alături de aliatul sau, a declarat: „Astăzi am obținut o victorie importantă, iar în toamnă vom obține următoarea victorie importantă în Parlament”.

Victoria lui Andrei Năstase a fost cap de afiș și pentru presa din România.

„Primar pro-european la Chișinău” – titrează Digi24. Au scris despre alegerile de la Chișinău Adevărul, Agerpres, Libertatea, Mediafax, News.ro, RFI.ro, precum și alte instituții de presă de peste Prut.

Și presa rusă a reflectat scrutinul din capitală. Au reflectat subiectul Interfax, Komsomolskaia Pravda, RIA Novosti, etc.

Sursa:jurnal.md