„Victoria lui Andrei Năstase – prima veste bună de la semnarea Acordului de Asociere; Între cele două momente e un abis”
Victoria lui Andrei Năstase la Chișinău este prima veste bună pe care o dă Republica Moldova Occidentului și propriilor cetățeni de la semnarea Acordului de Asociere și anularea vizelor de călătorie în spațiul Uniunii Europene, scrie publicistul Vitalie Ciobanu într-un editorial publicat de Europa Liberă.
„Între cele două momente – iunie 2014 și iunie 2018 – se întinde abisul care a înghițit „povestea noastră de succes”. Furtul miliardului, capturarea justiției și a altor instituții de stat au încununat derapajul Republicii Moldova spre un regim oligarhic”, afirmă Vitalie Ciobanu.
Noul primar ales al Chișinăului nu este asociat cu protipendada care a guvernat până acum în Moldova – este produsul mișcării protestatare, anti-oligarhice, care a luat avânt în 2015, subliniază expertul politic.
„La fel, nici partidele politice constituite ulterior, PAS și Platforma DA, nu sunt „izotopii” unei clase politice compromise, care-și mai spune din inerție „proeuropeană”. Noile partide de opoziție și-au definit identitatea politică nu pe vechea linie de demarcație „proeuropeni versus pro-ruși”, ci pe lupta anticorupție și pe obiectivul scoaterii statului din captivitate oligarhică”, menționează Vitalie Ciobanu.
În opinia publicistului, Andrei Năstase și echipa sa pot face destul de repede câteva lucruri vizibile. De pildă: să pună ordine în finanțele primăriei, în balanța de venituri/cheltuieli, să debirocratizeze serviciile primăriei, să facă din primărie o instituție transparentă, prietenoasă cu cetățenii. Să aibă o comunicare permanentă cu publicul: oamenii trebuie să știe ce a găsit Andrei Năstase la preluarea funcției, ca să nu-i reproșeze lucruri de care el nu se face vinovat, ci să-i aprecieze soluțiile, voința de a merge mai departe.
Andrei Năstase va avea nevoie și de susținerea partenerilor externi, în special a primarilor din România care și-au anunțat deja, mulți dintre ei, dorința de a-l ajuta, de a-i transfera experiență. Chișinăul, apoi, nu se poate lipsi de niște acorduri de colaborare și investiții cu marile capitale ale Europei: Paris, Berlin, Roma, Londra ș.a., de proiecte strategice de infrastructură, continuă Vitalie Ciobanu.
„Primăria Chișinăului va fi, practic, „vitrina” integrității și a capacităților manageriale pentru întreaga Opoziție anti-oligarhică în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă. Mai ales că aceasta are în față lecția amară a guvernărilor declarat proeuropene care porneau cu mari speranțe, acum 9 ani, bucurându-se de o imensă simpatie și de un sprijin financiar fără precedent din partea Occidentului, pentru ca în cele din urmă să eșueze în corupție, duplicitate și-n jocuri politicianiste, jocuri care pe unul l-au dus în pușcărie, iar pe celălalt l-au făcut să acapareze întreaga putere în stat, și să vrea să o păstreze chiar și cu prețul încălcării unor norme democratice fundamentale”, a adăugat Vitalie Ciobanu.
Editorialistul vorbește și de riscurile sistemului electoral mixt, afirmând că modificarea legii electorale este o urgență.
„Ne așteptăm ca partenerii externi, cei care mențin Moldova pe linie de plutire, să pună presiuni mai mari asupra Partidului Democrat. Acesta se declară pro-european dar servește pe tavă Republica Moldova forțelor pro-ruse, după ce a votat o lege electorală profund inechitabilă și nedemocratică. Această contradicție, care persistă doar pentru că unii șefi ai PD-ului au probleme cu justiția, trebuie rezolvată: ori cu Putin, și atunci adio Europa, adio finanțare!, ori cu lumea civilizată, și-n acest caz ne vom comporta așa cum am fost învățați (sper) cu toții, de mici, în familie și la școală: „Să nu minți, să nu furi, să-ți respecți părinții și dascălii!”, conchide Vitalie Ciobanu în articolul său.
Sursa:jurnal.md