Urmăriți mai jos declarațiile făcute de reprezentanții blocului.
Sursa:jurnal.md
Blocul ACUM Platforma DA și PAS și-a lansat angajamentul în domeniul educației.
Discursul lui Andrei Năstase, copreședintele Blocului electoral ACUM DA și PAS
Dragi prieteni,
Angajamentele noastre, ale celor din blocul electoral ACUM, reprezintă, în fapt, asumarea rezolvării imediate a problemelor cu care Moldova se confruntă de foarte mulți ani. Educația generațiilor viitoare ale unui popor care vrea să-și scrie singur istoria este esențială, iar cei care își doresc cu adevărat ca Moldova să contribuie, la rândul ei, cu mult curaj și responsabilitate, la făurirea istoriei Estului Europei moderne și civilizate, trebuie să acorde sistemului de învățământ atenția cuvenită.
Situația de astăzi din întreg sistemul de educație este una foarte dificilă, fără precedent. Școlile noastre au fost aproape complet politizate, fie că vorbim de cele de la sate, fie că ne referim la cele din Chișinău și din celelalte orașe ale țării.
Cea mai mare parte dintre directorii de școli sunt numiți politic, iar singura sau cea mai importantă calitate a lor este cea de membru de partid. Organizația politică condusă de Plahotniuc a compromis, prin încercarea de a stăpâni profesorii și învățătorii folosind teama și șantajul, semnificația acestei profesii atât de nobile și frumoase.
Abordările noastre vor fi cu totul și cu totul altele. Dascălii, asemenea altor categorii profesionale, reprezintă, în viziunea noastră, pilonii esențiali pe care se poate baza construcția unei societăți echitabile, prospere și durabile.
Am spus și la cea mai recentă întâlnire pe care am avut-o cu ocazia prezentării angajamentului nostru pe sănătate, o voi spune și acum. OMUL ȘCOLIT, LA LOCUL POTRIVIT este conceptul în baza căruia vom rezolva foarte repede o problemă esențială cu care se confruntă educația din Republica Moldova. MERITOCRAȚIA.
Vom acorda competențelor întâietate ori de câte ori vom lua decizii în ceea ce privește viitorul învățământului din Republica Moldova și nu vom îndrăzni niciodată să facem ceea ce face astăzi Plahotniuc și armata lui de ocupație.
Educatorii, învățătorii, profesorii, profesorii universitari trebuie să aibă salarii corecte și vor avea veniturile pe care le merită. Vor avea salarii care să le permită să-și folosească timpul pentru a se autoperfecționa și pentru a ne învăța copiii carte. Este foarte important să redăm demnitate învățătorilor și profesorilor. Și o vom face.
Vom implementa seturi de măsuri imediate pentru fiecare nivel de învățământ, așa încât, echilibrat, să asigurăm continuitate și durabilitate educației viitoarelor generații.
Studiile arată că perioada esențială în dezvoltarea copiilor este cea între 0-5 ani, iar intervențiile educaționale în această perioadă sunt mult mai eficiente decât cele de mai târziu.
Ca atare, în ceea ce privește domeniul preșcolar, suntem pregătiți să abordăm acest subiect cu următoarele măsuri concrete:
• Creșterea bugetului alocat educației preșcolare, în special pentru investițiile capitale – din contul bugetului de stat, dar și cu sprijinul instituțiilor internaționale de finanțare, al partenerilor de dezvoltare. Alocarea investițiilor capitale instituțiilor va fi făcută în funcție de necesități obiective și nu preferințe personale sau loialități politice.
• Facilitarea deschiderii grădinițelor private în special în Chișinău, pentru a combate supraaglomerarea.
• Asigurarea condițiilor proxime în vederea sporirii în instituțiile de educație timpurie a numărului de locuri de creșă pentru copiii de până la 3 ani, în conformitate cu solicitările părinților.
• Alocarea mai multor fonduri pentru creșterea salariilor angajaților din domeniu și în special pentru instruirea educatorilor. A lucra cu copii de o vârstă atât de fragedă, într-o perioadă cheie a dezvoltării lor, presupune o responsabilitate colosală față de societate și o pregătire foarte bună. Vom sprijini programe de instruire cu participarea educatorilor experimentați, astfel încât toate cadrele didactice din domeniu să însușească cele mai eficiente abordări și metode de sprijin a progresului copiilor.
• Vom insista pe dezvoltarea sistemului de mentorat, în conformitate cu prevederile Codului Educației (nu doar în educația timpurie, ci și în învățământul general), astfel încât specialiștii experimentați să ofere sprijin, ajutor, schimb de experienţă şi noi cunoştinţe altor coleg,i pentru a le favoriza dezvoltarea profesională şi formarea de noi competenţe.
• Vom continua în mod susținut eforturile pentru asigurarea unei educații incluzive, cu accent pe sprijinirea adecvată a copiilor cu cerințe educaționale speciale, astfel încât toți copiii țării să aibă șanse egale pentru un viitor mai bun.
Reforma educației va fi făcută atât în forma, dar și în conținutul acesteia, iar abordarea modernă și europeană va fi evidentă, încă din primele luni de la momentul în care vom prelua administrarea țării. Mă refer, concret, la eliminarea oricărui derapaj de la obiectul de activitate asumat de cadrele didactice.
Eu, Andrei Năstase, alături de toți colegii mei, vă declar aici, tuturor cadrelor din sistemul nostru de învățământ, că niciodată, dar absolut niciodată, nimeni, sub niciun fel de pretext, nu va mai îndrăzni să vă urce în autobuze, sub amenințarea pierderii locului de muncă, pentru a fi duși la manifestări politice. Nici pe voi și nici pe elevi.
Este foarte important pentru noi și pentru copiii noștri ca voi, cei de la catedră, să fiți exemple zilnice ale demnității cu care se scrie istoria unui popor. Istoria unui popor care trebuie să învețe, cu sinceritatea tânărului ajuns pentru prima data în amfiteatrul unei universități, buchea democrației, a curajului și libertății.
Pe 24 februarie, vom alege cu toții libertatea. Pentru că altă opțiune nu avem, pentru că trebuie să înțelegem că nu putem trăi într-o țară în care doar câțiva o duc foarte bine, în vreme ce restul suferă cumplit din cauza sărăciei, corupției și metastazei politice care a paralizat Moldova de peste 10 ani de zile.
Dragi învățători și profesori, trebuie să avem curajul propriului nostru destin, iar alegerea pe care o vom face este la fel de importantă ca alegerea pe care ați făcut-o atunci când ați decis să fiți dascalii copiilor noștri.
În cabina de vot fiecare dintre noi este singur. Iar acest lucru, în opinia mea, este cel puțin la fel de important ca toate celelalte momente în care zilnic, la orele de curs, îi învățați pe elevi, pe copiii noștri, să scrie și să citească, să vorbească și să se poarte frumos în societate și, poate cel mai important, îi învățați istoria adevărată a poporului nostru.
Dragii mei, iesiți la vot, votați pentru democrație, demnitate și libertate și povestiți generațiilor viitoare cum ați scris noua istorie a Moldovei alături de toți ceilalți oameni liberi și curajoși ai acestei țări.
Vă mulțumesc!
12 februarie 2019
Urmăriți mai jos declarațiile făcute de reprezentanții blocului.
Sursa:jurnal.md
Nu există postări disponibile.