Astăzi membri ai viitorului bloc ACUM au organizat o conferință de presă, la care au vorbit președinta PAS, Maia Sandu, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, ex-ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu și Radu Marian, membru în Biroul Permanent Național al PAS.
În prezent, salariul mediu pe țară este de 6300 lei pe lună. „Noi vom crea condiții în primul mandat ca acesta să crească de aproape două ori – la peste 11.000 lei, iar pensiile să treacă de minimul de existență”, spun liderii viitorului bloc ACUM.
„Suntem un popor harnic – e o virtute cu care ne place să ne mândrim. Cu toate acestea, suntem săraci – mult mai săraci decât cetățenii altor țări care se bucură de prosperitate. Și nu e din cauza unui defect genetic care ne predispune să fim mai săraci. Motivul pentru care suntem săraci este că am avut guvernări iresponsabile și incompetente care a furat. Asta a făcut ca sute de mii de familii din Moldova să ia calea pribegiei. Viziunea noastră începe de la un lucru simplu, de la un stat funcțional, care crează toate condițiile ca oamenii și antreprenorii să muncească și să devină productivi”, a declarat Andrei Năstase.
În opinia blocului ACUM, o productivitate mai înaltă înseamnă investiții în câteva domenii prioritare:
– educație, pentru că o economie performantă înseamnă, în primul rând, forță de muncă calificată, instruită, competitivă;
– sănătate, pentru că oamenii trebuie să fie sănătoși și apți de muncă;
– infrastructură, precum drumurile, apa și canalizarea, astfel ca oamenilor să le fie mai ușor să se mute de la oraș la țară sau invers, să poate deschide mici afaceri în satele noastre care să creeze locuri de muncă bine plătite și să susțină comunitatea locală.
„Ne-am obișnuit deja că RM este cea mai săracă țară din Europa. Nu e doar un fapt statistic, e o dramă pe care o trăiesc mii de moldoveni. Avem angajați la stat și în sectorul privat care au bani buni. Unii conducători ai agențiilor de stat sau de reglementare ridică salarii de 50 de mii sau chiar de 80 de mii de lei, falimentând în continuare aceste întreprinderi. În același timp, fiecare al treilea salariat din RM are venituri mai mici de 3 mii de lei. RM are o mare problemă – nu are clasă mijlocie. Avem un grup de cetățeni care s-au îmbogățit și marea lor majoritate au făcut acest lucru ilegal”, a menționat președinta PAS, Maia Sandu.
Liderii viitorul bloc ACUM spun că majorarea investițiilor va avea loc prin realizarea acestor trei piloni de bază:combaterea corupției mari, deoarece o țară coruptă nu poate fi prosperă; instituții publice eficiente, deoarece o țară fără instituții publice competente nu poate fi productivă; garantarea statului de drept, deoarece o țară unde legea nu se respectă nu poate fi nici prosperă, nici productivă. De asemenea, se va pune accent în particular pentru dinamizarea întreprinderilor mici și mijlocii.
„În baza creșterii noastre stau calcule exacte: salariul mediu poate ajunge la 11.000 lei în primul nostru mandat printr-o creștere a investițiilor private în medie cu 10% anual și a investițiilor publice cu 11% anual. Fiecare cetățean, indiferent de venitul său, ar trebui să se aștepte la o creștere aproape dublă a salariului său”, spun reprezentanții blocului opoziției antioligarhice.
Totodată, obiectivul blocului ACUM este ca pensia minimă să depășească nivelul minim de existență, iar pe termen lung, să ajungă la 42% din salariul mediu pe economie (de la 20% cât este acum), conform standardelor europene. Iată care sunt măsurile în acest scop:
– Revizuirea coșului minim de existență, care nu ar trebui să fie impus de către Biroul Național de Statistică, ci de un Consiliu public, credibil.
– Eliminarea salariilor în plic, care ar aduce la bugetul de stat circa 3 miliarde de lei suplimentar.
– Eliminarea injustiției din sistemul de drept, a judecătorilor corupți și a procurorilor cunoscuți prin furturile lor.
– Mai multe investiții străine în Republica Moldova – creșterea fluxului anual de investiții străine directe la 400 de milioane USD, de 4 ori mai mult decât nivelul din 2016. Atragerea investițiilor străine va asigura crearea a peste 25.000 de locuri de muncă anual.
– Adoptarea unor legi noi care să permită angajaților să-și asigure veniturile prin intermediul fondurilor private de pensii, sau așa-numitul pilon II de pensii.
„Pentru a asigura protecția minimă a pensionarilor, însemnând revizuirea coșului minim de existență și asigurarea unei pensii revăzute tuturor categoriilor de pensionari, va trebui să sporim Fondul național de pensii cu circa 2,5 miliarde de lei. Iar pentru aducerea întregului sistem de pensionare la standardele europene de 42% din salariul mediu, va trebui să identificăm alte 5 miliarde lei pentru Fondul de pensii revăzute. Este o sarcină grea, dar pe umerii celor care știu să facă asta este o sarcină ușoară”, au declarat reprezentanții blocului ACUM.