(VIDEO) Flash-mob în faţa GBC. În semn de protest, tinerii DA şi-au făcut selfie pe fundalul clădirii, dar nimeni nu a ieşit să le interzică acest lucru
Tinerii Platformei „Demnitate şi Adevăr” s-au solidarizat cu jurnaliştii „Ziarului de Gardă”, organizând astăzi un flash-mob în faţa clădirii Global Business Center (GBC), care aparţine preşedintelui Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, unde au filmat şi au pozat în semn de protest faţă de intimidarea jurnaliştilor de către paznicii clădirii de a filma în spaţiul public adiacent imobilului.
De această dată însă, nimeni nu a ieşit pentru a interzice tinerilor sau presei prezente la faţa locului de a filma clădirea. Astfel, tinerii DA şi-au făcut şi un selfie colectiv având ca fundal clădirea GBC.
„Noi, tinerii DA, suntem solidari cu presa independentă, cu jurnaliştii de la „Ziarul de Gardă”, şi suntem de părerea că dacă nu vom acţiona şi dacă presa nu se va solidariza cu asemenea cazuri, asemenea încălcări se vor mai repeta şi jurnaliştii în exercitarea atribuţiilor lor vor fi împiedicaţi să filmeze. Ori, în asemenea condiţii nu mai poţi filma nimic în Republica Moldova”, a menţionat unul dintre liderii tinerilor Platformei „Demnitate şi Adevăr”.
Potrivit acestuia, proprietarul clădirii, dar şi oamenii din anturajul acestuia se cred intangibili şi mai presus de lege. „Ori, legea spune foarte clar că în spaţiul public nu doar jurnaliştii au dreptul să filmeze, să-şi îndeplinească liber atribuţiile sale, dar şi orice cetăţean. Putem merge pe stradă, putem filma, fără ca cineva să ne îngrădească acest drept. Astăzi suntem mai mulţi şi cu siguranţă au primit ordin de la proprietarul acestei clădiri ca să nu iasă astăzi în faţa presei ca să nu pară penibili”.
Un alt protestatar a menţionat că la începutul flash-mobului uşa s-a deschis, iar „o persoană îmbrăcată în haine militare vroia să iasă, dar a fost oprită de o altă persoană pentru a nu se face de ruşine”. La fel, potrivit acestuia, toate camerele de supraveghere instalate pe clădire au fost direcţionate spre tinerii protestatari, de parcă ar fi „cei mai mari infractori şi cei mai mari hoţi de aici, din Republica Moldova”. „Considerăm că este inacceptabil ca presa să fie intimidată”, a punctat tânărul.
Tinerii au venit şi cu un apel către organele de drept să intervină în situaţia dată pentru că „este o intimidare clară în adresa jurnaliştilor, în adresa cetăţenilor, ca să nu filmeze, ca să nu-şi pună întrebări despre activitatea acestor persoane care deţin aceste clădiri”.
În semn de protest tinerii au făcut mai multe fotografii şi imagini video pe care să le distribuie prin intermediul reţelelor de socializare.
Sursa:independent.md