VIDEO Reportaj despre Liviu Dragnea difuzat de postul public de televiziune din Germania: „La el acasă, la ţară, este preocupat să-şi umple buzunarele” Citeste mai mult: adev.ro/pdrrv9

Imagine implicită

Postul de televiziune public german Das Erste a difuzat un reportaj despre situaţia existentă în România. Jurnaliştii germani consideră că Liviu Dragnea este principalul vinovat pentru corupţia din România şi atrag atenţia asupra metodelor prin care preşedintele PSD încearcă să scape de acuzaţiile care i-au fost aduse, totul culminând cu demiterea Laurei Codruţa Kovesi şi cu intervenţia brutală împotriva demonstranţilor din Piaţa Victoriei.

„Sunt conduşi de politicieni corupţi, dar de un timp încoace nu mai suportă în tăcere. Zeci de mii de oameni protestează în toată România. Cerinţa lor: <>”. Aşa începe reportajul realizat de o echipă de jurnalişti a Das Erste, care îl numesc pe cel care este vinovat, în percepţia lor, de situaţia grea din ţară.

„În centrul atenţiei stă el, Liviu Dragnea, preşedintele Parlamentului României. La el acasă, la ţară, este preocupat să-şi umple buzunarele”, spun jurnaliştii germani.

„Insula Belina, o afacere dubioasă”  

Jurnaliştii s-au deplasat în judeţul Teleorman şi au vizitat Insula Belina. Acolo au stat de vorbă cu Nicu Bursăşteanu (foto jos), un bărbat de 56 de ani, fost pescar. De când a fost privatizată insula, nici el şi nici ceilalţi pescari nu mai au voie să pescuiască aici.     „Pescuitul a fost singura mea sursă de venit. Sunt foarte furios”, mărturiseşte Bursăşteanu.

Situaţia lui nu este una singulară. „Cu câţiva ani în urmă, Bursăşteanu venea aici la pescuit, alături de alţi consăteni. Acum nu mai e posibil”, comentează jurnaliştii germani, după care prezintă situaţia Insulei Belina, trecută din proprietatea statului în administrarea firmei Teldrum. „Azi e în administrarea firmei Teldrum pentru 1.500 de euro. O afacere dubioasă, făcută posibilă de el, politicianul român Liviu Dragnea.”

Dragnea are antecedente penale  

În continuare, producătorul reportajului i-a făcut un scurt portret lui Liviu Dragnea.   „Cel mai influent politician al României, şeful guvernului majoritar PSD, preşedintele partidului şi al Parlamentului României. Câteodată vizitează Insula Belina pentru pescuit având asigurarea că nu va fi deranjat de nimeni. În Bucureşti, Liviu Dragnea a fost citat din nou la procuratură. Trebuie să răspundă unor întrebări. Au loc investigaţii împotriva lui pentru formarea unui grup infracţional, dar şi a deturnării unor fonduri europene de două milioane de euro. Este deja condamnat într-un alt caz, are antecedente penale”.

    Jurnalistă ameninţată  

Echipa postului german de televiziune a ajuns şi la Alexandria, oraşul din care provine Liviu Dragnea. Aici, nemţii o prezintă pe Carmen Dumitrescu (foto, jos), jurnalist de investigaţii care a încercat să afle detalii despre legăturile lui Liviu Dragnea cu Teldrum.

„Când făceam investigaţii şi aflam date noi, mă urmăreau cu maşini de la Teldrum. Încercau să mă intimideze şi lăsau bilete cu ameninţări la uşa casei”, a dezvăluit jurnalista.    Însă nu doar jurnaliştii sunt pedepsiţi în România, adaugă jurnaliştii germani. Aceştia amintesc faptul că procurorul general DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost demisă după ce a luptat împotriva corupţiei politicienilor. Sursa citată precizează şi că, în urmă cu câteva săptămâni, au fost votate cu ajutorul majorităţii parlamentare mai multe legi care îi protejează pe politicienii corupţi.

„Încearcă să dea protestului imaginea unei tentative de lovitură de stat”

De aici au rezultat noi proteste, totul culminând cu intervenţia brutală a echipelor speciale ale Jandarmeriei împotriva demonstranţilor, pe 10 august. „A fost cea mai brutală intervenţie din anii 90 încoace”, spun germanii, care informează că peste 400 de persoane au fost rănite de jandarmi.    „Acum, guvernul încearcă să dea protestului imaginea unei tentative de lovitură de stat”, au conchis realizatorii reportajului.

Sursa:adevarul.ro