(VIDEO) Societatea civilă cere referendum legislativ privind anularea sistemului electoral mixt

Imagine implicită

Mai mulți reprezentanți ai societății civile cer organizarea unui referendum legislativ privind anularea sistemului electoral mixt, înţelegere la care au ajuns PD şi PSRM în primăvara-vara acestui an.

Reprezentanții societății civile îşi motivează solicitare prin faptul că, în prezent, Republica Moldova se află într-o situație dificilă, în care un partid (PD – n.r.) cu rată scăzută de popularitate a reușit să obținută controlul tuturor puterilor în stat.

Astfel, potrivit lor, referendumul legislativ este unicul instrument prevăzut de către Constituție și Codul Electoral, care oferă posibilitatea ca cetățenii să intervină atunci când Parlamentul le-a întors spatele celor care le-a dat mandatul.

Grupul de inițiativă îşi mai motivează solicitarea prin faptul că experții Comisiei de la Veneția au avizat negativ proiectul de lege privind sistemul electoral mixt elaborat de PD şi PSRM, inexistenţa unui consens larg între partidele politice privind trecerea la votul mixt, experienţa statelor vecine – România, Ucraina sau Georgia, care au renunţat la acest sistem de vot, precum şi modul în care diaspora este discriminată de noul sistem de vot.

În context aceştia, fac apel către societate de a fi susținuți în inițierea unui referendum legislativ privind anularea legii sistemului electoral mixt. De asemenea, grupul de inițiativă cere tuturor partidelor politice susţinere în procesul respectiv.

Conform procedurii, grupul de iniţiativă trebuie să colecteze 200 de mii de semnături.

Sursa:jurnal.md