(VIDEO) Societatea civilă demarează, din nou, procesul privind inițierea referendumului „nu-mixt”

Imagine implicită

După ce Comisia Electorală Centrală a respins solicitarea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului republican legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt, membrii grupului anunță astăzi că vor constitui un nou grup de inițiativă pentru organizarea referendumului.

Mai mult, membrii grupului anunță că vor contesta decizia CEC în toate instanțele, însă, anticipează că nu vor obține dreptate, întrucât spun ei sistemul judecătoresc nu este echitabil și servește interese politice.

„Vom analiza posibilitatea contestării deciziei CEC, deși sistemul judecătoresc este defect, anticipăm că nu vom avea parte de un proces echitabil și just. Totuși, analizăm posibilitatea de a contesta această decizie ilegală. În timpul apropiat ne vom consulta cu cei care fac parte din grupul de inițiativă și cu cei care ne-au susținut, astfel încât să continuăm bătălia. Vrem să constituim un nou grup de inițiativă. Ne vom gândi cum să formulăm întrebarea astfel încât cei de la CEC să nu aibă obiecții”, a declarat directorul de programe la Centrul de Politici şi Reforme (CPR), Ştefan Gligor.

Decizia Comisiei Electorale Centrale de a respinge cererea de înregistrare a Grupul de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican legislativ privind abrogarea legii prin care a fost introdus sistemul mixt de vot, încalcă prevederile Constituţiei şi este vădit influenţată politic, spun membrii grupului de inițiativă.

„Pe parcursul ultimelor 3 ani CEC a înregistrat multe grupuri de inițiativă, nici unul din aspectele spuse acum de CEC nu a fost analizat. Iată că o persoană a semnat în 2 locuri. Dar asta se întâmplă într-o adunare a cetățenilor, doar cine nu își dă seama ce înseamnă asta poate spune că este o încălcare gravă. Toate argumentele au fost combătute în dezbateri și nu am văzut niciun contraargument. Au mers mai departe și au votat.

Nici măcar nu au negat faptul că decizia a fost luată în altă poarte.Calificăm decizia ca fiind ilegală, abuzivă și politică. Ea a fost luată în afara CEC. Membrii CEC nici nu prea știau ce dezbat. Președina CEC, Alina Russu, făcea referire la niște norme care ar exista în codul Electoral, care de fapt există în regulamentul CEC, deci ea a luat o decizie în baza unor legi pe care nu le cunoaște. Mai mult, eu am fost numit secretar al ședinței de către un membru CEC. Eu însă nu am fost secretar al comisiei. Dacă membrul CEC așa de bine a examinat pachetul de acte încât nu știe cine a fost secretarul ședinței, despre ce decizie legală poate fi vorba? Noi am făcut totul corect, chiar dacă sunt devieri, ele sunt tehnice”, a argumentat activistul civic Valeriu Pașa.

La rândul său, Ștefan Gligor spune că „CEC a adoptat o decizie politică”, iar argumentele în baza cărora a fost luată decizia sunt neclare. „Am văzut un proces, din start, neechitabil. Din primul minut am avut impresia că decizia deja era luată. Am avut o impresie puternică că CEC este un organ politic. Anul 2018 este un an electoral, toate partidele care urmează să participe la alegeri, trebuie să analizeze cele întâmplate și să înțeleagă ce îi așteaptă la finele acestui an. Având o Comisie Electorală Centrală care nu servește cetățenii, care are o agendă ascunsă, Republica Moldova riscă să rămână în captivitatea PD încă 4 ani, cel puțin”, a spus Gligor.

Directorul executiv Transparency International-Moldova, Lilia Carasciuc, a transmis că CEC a demonstrat din nou că este subordonat unor interese politice. „Se tem și ne-au oprit la prima jumătate de pas”, spune aceasta.

De partea cealaltă, expertul Sergiu Tofilat i-a recomandat oligarhului și liderul Partidul Democrat, Vladimir Plahotniuc, să se retragă din politică, dacă nu vrea să aibă soarta fostului președinte al Ucrainei, Victor Ianukovici.

„Andrian Candu spunea că ne va ajuta cu această inițiativă. Da, am simțit ajutorul lui. Nu vă grăbiți să simțiți victoria. Am observat că membrii CEC s-au simțit incomozi, nici ei nu știau prevederile legislative și ale Codului Electoral. Cei prezenți la dezbaterea CEC erau atât de bine pregătiți încât l-au speriat pe Plahotniuc. Acesta a încălcat dreptul oamenilor. Ianukovici a făcut la fel și s-a trezit cu sancțiuni și conturi blocate de UE. Să vedem ce va face Plahotniuc și echipa lui atunci când se va trezi cu sancțiuni, deoarece noi pregătim și alte surprize. Cât încă nu e târziu, Plahotniuc oprește-te, retrage-te din politică, întoarce miliardul și te poți apuca liniștit de concerte”, i-a transmis Tofilat oligarhului.

Surrsa:independent.md