images (1)UCRAINAMandat de arestare pentru Ianukovici, informează Associated Press, citând declaraţia ministrului interimar de Interne. Preşedintele demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a încercat ieri să-i mituiască pe poliţiştii de frontieră de la Doneţk, pentru ca avionul său să fie lăsat să decoleze, a declarat un purtător de cuvânt al Poliţiei ucrainene de Frontieră, citat de AFP. 

Peste 50 de persoane, inclusiv oficiali de rang înalt din cadrul forţelor de ordine, vor fi acuzate pentru uciderea demonstranţilor la Kiev, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică.

„O anchetă a fost lansată împotriva unor oficiali de rang înalt pentru organizarea unor crime masive, vizând aproximativ 50 de persoane”, a declarat Oleh Mahniţki, care a fost numit procuror general al Ucrainei luni.
Un mandat de arestare a fost emis pe numele lui Viktor Ianukovici, destituit din funcţia de preşedinte al Ucrainei sâmbătă, pentru „uciderea în masă” a civililor, a anunţat luni ministrul interimar de Interne Arsen Avakov într-un mesaj postat pe contul său de Facebook.

„O anchetă penală a fost deschisă, pentru uciderea în masă a civililor, împotriva lui Ianukovici şi mai multor funcţionari. Un mandat de arestare a fost emis pe numele lor”, a subliniat ministrul.

Rusia a denunţat tendinţa de utilizare a „metodelor dictatoriale şi teroriste” în Ucraina, după ce preşedintele prorus Viktor Ianukovici a fost demis, informează AFP.

„Există tendinţe de reprimare a celor care nu sunt de acord, în diverse regiuni ale Ucrainei, prin metode dictatoriale şi uneori teroriste”, a comunicat Ministerul rus de Externe.

„Prin invocarea intereselor revoluţionare, au fost validate decizii şi legi vizând lezarea drepturilor umanitare ale ruşilor”, a continuat Ministerul rus de Externe, referindu-se la abrogarea unei legi care cataloga limba rusă drept a doua limbă oficială în unele regiuni ale Rusiei.

Un mandat de arestare a fost emis pe numele lui Viktor Ianukovici, destituit din funcţia de preşedinte al Ucrainei sâmbătă, pentru „uciderea în masă” a civililor, a anunţat luni ministrul interimar de Interne Arsen Avakov într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, relatează AFP.

„O anchetă penală a fost deschisă, pentru uciderea în masă a civililor, împotriva lui Ianukovici şi mai multor funcţionari. Un mandat de arestare a fost emis pe numele lor”, a subliniat ministrul.

După ce a fost destituit sâmbătă de către Parlament, Ianukovici nu a mai dat vreun semn de viaţă. El s-ar putea ascunde în estul ţării.

Violenţele care au avut loc în centrul Kievului s-au soldat, începând de marţi, cu 82 de morţi şi sute de răniţi.

Fostul preşedinte Viktor Ianukovici a fost criticat extrem de dur, duminică, de către partidul său, care l-a declarat „responsabil de evenimentele tragice” din Ucraina şi care i-a condamnat „trădarea”, într-un comunicat, relatează AFP.

„Ucraina a fost trădată, ucrainenii ridicaţi unii împotriva altora”, a declarat Partidul Regiunilor, acuzând „responsabilitatea lui Ianukovici şi a apropiaţilor săi”.

Victor Ianukovici a fost destituit sâmbătă de către Parlament, iar până în prezent nu se ştie unde se află.

Preşedintele Parlamentului ucrainean Oleksandr Turcinov va prelua interimar funcţia de preşedinte al ţării în locul lui Viktor Ianukovici, destituit sâmbătă, potrivit unei rezoluţii adoptate duminică de către deputaţi, relatează AFP.

Constituţia ucraineană prevede ca preşedintele Parlamentului să asume funcţia de şef de stat în cazul vacanţei postului. Alegeri prezidenţiale anticipate au fost stabilite pe 25 mai.

Parlamentul ucrainean, controlat de către opoziţie, are pe ordinea de zi, duminică, o serie de proiecte, inclusiv ratificarea unui acord cu UE, care a provocat violenţele din ţară, şi interzicerea Partidului Regiunilor şi Partidului Comunist, ambele parlamentare.

Guvenul lui Viktor Ianukovici a refuzat să semneze în ultimul moment un acord de asociere cu UE, pe 21 noiembrie 2013, reorientându-se către Moscova, provocând astfel proteste de stradă care s-au transformat într-o mişcare de contestare a şefului statului şi violeneţe care s-au soldat cu zeci de morţi şi sute de răniţi, la Kiev.

Parlamentul ar putea adopta acest text duminică, scrie Russia Today.

De asemenea, parlamentarii doresc să „aleagă” un premier în locul lui Mikola Azarov, demis de Ianukovici la solicitarea opoziţiei, continuă postul.

Fostul premier Iulia Timoşenko, eliberată sâmbătă din închisoare, după ce a fost condamnată în 2011 la şapte ani de detenţie pentru abuz de putere, adjunctul ei în cadrul partidului Batkivşcina Arseni Iaţeniuk şi politicianul miliardar Petr Poroşenko sunt posibili candidaţi la funcţia de premier.

Potrivit Russia Today, un alt proiect vizează scoaterea în afara legii a Partidului Regiunilor, al lui Viktor Ianukovici, destituit sâmbătă de facto din funcţia de preşedinte de către Parlament, şi Partidul Comunist din Ucraina. Ambele formaţiuni au reprezentanţi în Legislativ.
Fostul ministru de Interne Vitali Zaharcenko a fost împiedicat sâmbătă de către poliţia de frontieră să părăsească ţara, potrivit agenţiei ucrainene Unian, citată de agenţia rusă Itar-Tass în pagina electronică de duminică.

„Fostul ministru de Interne Vitali Zaharcenko a încercat să părăsească Ucraina sâmbătă, însă poliţişti de frontieră nu i-au permis, deoarece nu deţinea documentele necesare” în acest sens, a declarat pentru Unian Serghei Astahov, adjunctul şefului Serviciului ucrainean de frontieră.

Zaharcenko „a sosit pe aeroportul din Doneţk şi a încercat să fugă în străinătate cu un zbor de linie”, a precizat oficialul, fără să ofere alte precizări.

Parlamentul ucrainean l-a desemnat sâmbătă pe un apropiat al opozantei Iulia Timoşenko, Arsen Avakov, în funcţia de ministru de Interne interimar.

Bilanţul violenţelor care au avut loc la Kiev începând de la marţi a ajuns la 88 de morţi, a anunţat Ministerul ucrainean al Sănătţii sâmbătă seara pe site, relatează BBC News online.
Bilanţul anterior, prezentat vineri de către minister era de 77 de morţi şi 577 de răniţi.

Instituţia preciza sâmbătă seara, pe site, că acest bilanţ de 88 de morţi include „numărul cunoscut de persoane care au fost ucise în violenţele de la Kiev începând de la 18 februarie”

Ministerul a anunţat, de asemenea, că 645 de persoane au fost rănite în violenţele din capitală, potrivit postului Russia Today. Peste două treimi dintre răniţi au fost spitalizaţi. În total, 42 de persoane au solicitat îngrijiri medicale sâmbătă, iar 33 au fost internate, adaugă aceeaşi sursă citând un comunicat.

UCRAINA – „Un avion privat, care trebuia să decoleze de pe aeroportul din Doneţk nu avea o autorizaţie validă. Când oficialii au mers să verifice documentele, ei au fost întâmpinaţi de persoane înarmate care le-au propus bani pentru a permite acelui avion să decoleze fără autorizaţie”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Poliţiei ucrainene de Frontieră, Serghei Astahov, adăugând că această ofertă a fost respinsă.

„După incident, două vehicule blindate au fost reţinute în apropierea avionului, iar preşedintele (ucrainean Ianukovici) a fost nevoit să iasă (din avion) şi să părăsească aeroportul”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt nu a precizat destinaţia avionului, însă potrivit noului preşedinte al Parlamentului ucrainean, Oleksandr Turcinov, Ianukovici ar fi încercat să fugă în Rusia.

„A încercat să ia un avion cu destinaţia Rusia, dar a fost împiedicat de către grăniceri. În prezent se ascunde undeva în regiunea Doneţk”, o regiune prorusă situată în estul Ucrainei, de unde este originar, a declarat Turcinov, citat de agenţia Interfax.

Doneţk este regiunea natală a preşedintelui ucrainean şi un fief al susţinătorilor săi.

Ianukovici a fost destituit de facto sâmbătă, în urma unui vot al Parlamentului ucrainean care a decis organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate la 25 mai.

El a părăsit Kievul şi s-a deplasat spre Harkiv, în estul Ucrainei, (est) unde a afirmat, într-un interziu televizat, că „nu acceptă” decizia prin care a fost demis de către Verhovna Rada.

Viktor Ianukovici s-ar fi întâlnit cu Iulia Timoșenko

Viktor Ianukovici s-ar fi întâlnit cu Iulia Timoşenko la Harkov, sâmbătă, înainte ca opozanta să fie eliberată, a declarat parlamentarul rus Aleksei Mitrofanov pentru Interfax, relatează postul Russia Today în pagina electronică.
Potrivit postului rus, deputatul a precizat, citând surse din cadrul Partidului Regiunilor al fostului şef de stat, că Ianukovici s-a întâlnit cu Timoşenko sâmbătă dimineaţa, fără să facă alte precizări.

Deputaţii ucraineni au decis sâmbătă „eliberarea imediată” a opozantei. Imediat după aceea au votat cu privire la ceea ce au prezentat drept o vacanţă, justificând o destituire de facto a şefului statului şi organizarea unor alegeri prezidenţiale anticipate la 25 mai. „Preşedintele Ianukovici s-a îndepărtat de la putere şi nu-şi îndeplineşte funcţiile”, se arată în rezoluţia adoptată de către Parlament.

Însă, de la Harkov (est), Ianukovici, ales în 2010 pentru un mandat până în martie 2015, a dat asigurări că nu are nicio intenţie să demisioneze. „Ţara asistă la o lovitură de stat (…). Eu sunt preşedintele ales în mod legitim”, a subliniat el într-o alocuţiune televizată, înregistrată la o dată necunoscută şi difuzată de un post regional.
Deşi acordul pe care l-a încheiat vineri cu opoziţia prevede să declanşeze rapid măsuri adoptate de către Parlament în vederea formării unui guvern de uniune naţională, Ianukovici a subliniat că nu va „semna nimic cu bandiţii care terorizează ţara”.

În noaptea de sâmbătă spre duminică nu se ştia unde se află. Potrivit noului preşedinte al Parlamentului, Oleksandr Turcinov, fostul şef de stat s-ar ascunde în regiunea Doneţk (est), de unde fostul preşedinte este originar. „A încercat să ia un avion cu destinaţia Rusia, dar a fost împiedicat” de poliţia de frontieră, a declarat Turcinov.

sursa: realitatea.net 

(188 accesari)