odesaPeste două mii de militanți proruși au atacat astăzi sediul poliției ucrainene din Odesa, care a fost astfel nevoită să înceapă eliberarea conaționalilor acestora reținuți după violențele de vineri seară soldate cu zeci de morți.

Protestatarii au aruncat cu pietre în clădire și au reușit să spargă o poartă cu ajutorul a două camioane, dar forțele de ordine au reușit deocamdată să-i împiedice să pătrundă înăuntru. Poliția a început să-i elibereze unul câte unul pe cei arestați.

Autoritățile ucrainene aveau în plan să-i transfere pe aceștia din urmă către tribunalele de primă instanță, unde urmau să fie judecați pentru violențele de vineri. De asemenea, manifestanții proruși au blocat și străzile adiacente.

Violențele de vineri de la Odesa, soldate cu peste 40 de morți, sunt parte a unui plan rus de distrugere a Ucrainei, a declarat astăzi, într-o conferință de presă la Odesa, premierul ucranean Arseni Iațeniuk.

„Ceea ce s-a petrecut la Odesa face parte dintr-un plan al Federației Ruse pentru distrugerea Ucrainei și a statului său. Rusia a trimis oameni aici pentru a crea haos, dar țara trebuie să se unească și să ajungă la reconciliere pentru a nu da posibilitate teroriștilor susținuți de Moscova de a diviza poporul nostru”, a afirmat Iațeniuk.

Premierul ucrainean susține că scopul Rusiei este de a repeta la
Odesa ceea ce se petrece acum în estul Ucrainei. „Este un plan finanțat și organizat de profesioniștii care au manipulat oameni, dar unitatea noastră va fi răspunsul cel mai bun pentru acești teroriști’, a subliniat Iațeniuk

În context, șeful guvernului de la Kiev a anunțat că, în urma evenimentelor de vineri de la Odesa, toți responsabilii de rang înalt din cadrul poliției orașului au fost demiși din funcții.

Totodată, Arseni Iațeniuk a prezentat condoleanțele sale familiilor victimelor acestei oribile tragedii și a dat asigurări că justiția va deschide anchete pentru a stabili vinovații.

sursa: jurnal.md

(245 accesari)