BadeaEXCLUSIV: Interviu telefonic, de la Paris, cu senatorul Viorel Riceard Badea, vicepreședintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României

Pe data de 9 septembrie 2015, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență privind modificarea Legii cetățeniei române, Legea 21/1991, în așa fel încât și românii aflați în comunitățile istorice din teritorii care nu au aparținut niciodată administrativ României să poată primi cetățenia română. Modificările aduse acestei legi nu întrunesc toate cerințele din proiectele legislative depuse, în ultimii ani, în Parlamentul României, dar poate fi un pas înainte către împlinirea visului românilor din comunitățile istorice de a căpăta cetățenia română. Este un pas important către posibilitatea reală oferită românilor din Serbia, Transnistria, Bulgaria, Albania, Macedonia și din alte zone de a deveni cetățeni români, în condițiile în care Legea 21/1991 era extrem de restrictivă pentru ei.

Pentru a înțelege mai bine ce modificări aduce Ordonanța de Urgență adoptată în ședința de Guvern din data de 9 septembrie 2015, trebuie plecat chiar de la textul primului comunicat remis de Guvern pe marginea acestei legi. Se arată în documentul respectiv că, dincolo de posibilitatea „persoanelor care ar putea contribui în mod semnificativ la promovarea imaginii României prin performanțe deosebite în domeniul sportului„, cetățenia română se acordă și altor categorii de persoane, și anume: „Cetățenia română poate fi, obținută de către cetățeanul străin sau persoana fără cetățenie care a contribuit în mod semnificativ la protejarea și promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești„. Aici s-ar putea încadra o mare parte dintre românii care cer cu disperare modificarea legii și care pe vechea formulă legislativă nu puteau dobândi cetățenia română.

Sursa:jurnalromanesc.ro

(48 accesari)