Vitalie-MarinutaÎntre Vitalie Marinuța și Nicolae Timofti au existat „divergențe de opinii” privind reformarea și dezvoltarea Armatei Naționale, motiv pentru care a demisionat.

„Azi se cere să stopăm reformele importante în domeniul apărării, Ministrul Apărării să dea mai multe din împuternicile sale Comandantului Armatei, mi se pare incorect și contravine viziunilor mele de dezvoltare și control democratic al structurilor militare. Nu asta vor cetățenii Republicii Moldova, pentru că dacă facem acest lucru înseamnă că doar mimăm calea de dezvoltare democratică și reformele care și așa în sectorul apărării au decurs mereu foarte anevoios”, a declarat  Vitalie Marinuța.

Totodată acesta a menționat că într-un proces democratic de reformare există un control civil, referindu-se la controlul prin intermediul unui minister alcătuit din funcționari publici. Conducerea armatei trebuie să fie una politică, care se exercită de către civili. Altfel, am putea ajunge în situația când militarii ar putea să preia controlul asupra Armatei.

Ministrul demisionar a mai adăugat că președintele Nicolae Timofti i-ar fi reproșat  că este vinovat de decesul acelor tineri. În acest context, Marinuța a adresat condoleanțe părinților soldaților care s-au sinucis.

Vitalie Marinuța susține că a dat întotdeauna importanță criticilor adresate, iar în continuare spune că se va ocupa de pregătirea și susținerea tezei sale de doctor.

(148 accesari)