Vitalie Pîrlog, candidatul cu cele mai multe șanse la șefia Procuraturii

Imagine postare

Vitalie_Pirlog_1Comisia pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General a decis: Vitalie Pîrlog va fi propus Președintelui Parlamentului pentru a fi votat de plen. Decizia a fost anunțată de președintele comisiei Corneliu Gurin după ce toți candidații au fost audiați public astăzi.

Marian Lupu urmează să propună Parlamentului candidatura lui Pîrlog. Pentru a ajunge la șefia Procuraturii, el are nevoie de voturile majorității legislative.  Vitalie Pîrlog a fost ministru al justiției în timpul guvernării Partidului Comuniștilor. În ultimii ani a activat în calitate de avocat.

Vedeți mai jos biografia.

Vitalie Pîrlog s-a născut la 28 iulie 1974, în orașul Nisporeni. A studiat între anii 1992–1997 la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Departamentul Drept, specialitatea – Drept internațional.

Activitatea profesională și-a început-o în anul 1993 în calitate de consultant juridic în cadrul unei companii private internaționale. În perioada anilor 1997-2001 activează în funcția de consultant principal în cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Serviciul acte ale Președintelui.

În ianuarie 2001 este numit Director adjunct al Direcției Agent Guvernamental și Relații Internaționale a Ministerului Justiției. Din anul 2001 este Reprezentantul Guvernului Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Director al Direcției Generale Relații Internaționale și Integrare Europeană a Ministerului Justiției.

În perioada anilor 2001-2005 a activat în calitate de membru al Comitetului Director pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, membru al Comisiei Europene pentru Eficacitatea Justiției a Consiliului Europei, membru al Comitetului de Experți pentru ameliorarea procedurilor de protecție a drepturilor omului din cadrul CDDH al Consiliului Europei, conducător al delegației moldave la Comitetul European pentru problemele penale al Consiliului Europei. Din anul 2005 este membru al Comisiei guvernamentale permanente pentru organizarea executării hotărârilor definitive ale Curții Europene a Drepturilor Omului versus Republica Moldova.

La data de 20 septembrie 2006, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, Vitalie Pîrlog este numit în funcția de ministru al justiției. La 14—25 septembrie 2009 a deținut interimatul șefiei cabinetului de miniștri, înainte ca guvernarea să fie transferată de la comuniști la Alianța pentru Integrare Europeană

Vorbește limbile moldovenească (română), franceză și rusă.