armand gosu roPropagandă, manipulare şi nimic mai mult. Astfel comentează analistul politic de la Bucureşti Armand Goşu, istoric şi specialist în spaţiul ex-sovietic, vizita lui Igor Dodon la Moscova.

Comentatorul politic atrage atenţia asupra faptului că Dodon nici măcar nu a obţinut promisiunea unui ajutor financiar pentru Moldova, că banii tot de la UE vin, iar această vizită nu este decât un produs mediatic din care trage foloase nimeni altul decât oligarhul Vladimir Plahotniuc.

„Eu cred că suntem într-o zonă a manipulării, a umbrelor, a iluziilor, mai degrabă, şi că această vizită este un produs mediatic, în primul rând, pe care îl va folosi atât Plahotniuc la Chişinău – şi se vede că l-a folosit în relaţia lui cu Occidentul, a transmis câteva mesaje – şi, în acelaşi timp, Dodon către Moscova, pentru electoratul rusofon, pro-estic din Republica Moldova. Într-un fel, s-a încercat cu ocazia acestei vizite blocarea scenei politice de la Chişinău, unde ai doi mari poli cu aceeaşi diviziune geopolitică Est şi Vest între cei doi lideri politici.

Plahotniuc, care a reacţionat atât de repede, încât s-a creat impresia că a şi scris acel comunicat al PDM înainte de declaraţiile lui Dodon, de parcă acele declaraţii ale lui Dodon ar fi fost discutate înainte şi aranjate cu Plahotniuc la Chişinău înainte de plecare”, menţionează Armand Goşu. Asta după ce PD a emis un comunicat de presă la doar câteva minute după ce Dodon a declarat că va cere denunţarea Acordului de Asociere cu UE dacă PSRM va avea majoritate parlamentară.

Cât despre declaraţiile deşănţate ale lui Dodon, observatorul politic de la Bucureşti spune că acesta încă nu a ieşit din campanie electorală. „Dodon a mers la Moscova, mai degrabă, ca lider de partid, asumându-şi faptul că discuţiile de la Moscova nu au cum să aibă consecinţe importante pentru Republica Moldova, mai mult politice discuţiile. Ceea ce s-a şi văzut, multă propagandă. Deci, practic, într-un fel, domnul Dodon nu a ieşit din campania electorală”, spune analistul politic, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Referindu-se la cea mai controversată declaraţie pe care a făcut-o Dodon în Rusia, cu privire la o eventuală denunţare a Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, Armand Goşu a declarat că cei care promovează acest gen de politică o sfârşesc prost, de regulă.

„Amintiţi-vă că preşedintele unei ţări mult mai mari, cum e Ucraina, e vorba de Ianukovici, încercând această politică, a picat între scaune şi nu a picat deloc bine, a făcut buba mare. Deci, şi în cazul domnului Igor Dodon, eu cred că mirajul acesta „Moldova neutră”, „Moldova punte între….”, dumneavoastră ştiţi că aceasta a avut şi Ceauşescu, că România, deşi era membră a Pactului de la Varşovia, se vedea ceva între NATO şi Pactul de la Varşovia. Aşa s-a văzut şi Ianukovici. Liderii, care promovează, unii agresiv, genul acesta de politică, de regulă, sfârşesc prost. Ar trebui domnul Dodon să fi învăţat ceva din aceste istorii personale”, a explicat Armand Goşu.

„Cât priveşte Republica Moldova şi relaţia ei cu Uniunea Europeană, că nu ar fi obţinut beneficii, domnul Dodon nu a obţinut de la Moscova nici măcar o promisiune că Moscova va sprijini cu ceva fonduri Republica Moldova, care nu trăieşte cele mai bune perioade din punct de vedere financiar. Banii tot de la Bruxelles, tot de la Bucureşti, tot de la FMI sau de la Banca Mondială de peste ocean vin în Republica Moldova”, a mai spus observatorul politic Armand Goşu.

Sursa:jurnal.md

(52 accesari)