Aproape necunoscut în România, omul care din când în când face breaking news-uri despre omoruri în Federația Rusă este stăpânul absolut al țării de la Est de Prut. Pe străzile din Chișinău, de la oameni simpli la oameni politici, toţi se feresc și să-i pronunțe numele de teamă că ar avea repercusiuni.

 Vladimir Plahotniuc controlează autoritar toată viața Moldovei. De la justiție la sănătate, de la armată la sectorul financiar-bancar, Plahotniuc este în toate. Are multiplă cetățenie, moldovenească și a Federației Ruse, și, printr-un artificiu legislativ, deține un pașaport românesc sub numele de Vladimir Ulinici.

S-a născut pe 1 ianuarie 1966, a făcut școala primară în satul Grozești, raionul Nisporeni. În anul 1991 a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova, cu diplomă de inginer, iar în 2002 a obținut titlul de master în business și administrare la aceeași universitate. Despre perioada anilor ’90, Plahotniuc refuză să povestească cu ce s-a ocupat. Devine persoană publică în anul 2001, când, în mod bizar, este numit de Dan Ion Popescu director la Petrom Moldova SA, parte a grupului Petrom România, iar de aici se naște suspiciunea că ar fi agent al SIE. În această perioadă, în care oligarhul s-a ocupat de afacerea Petrom Moldova, toate afacerile i-au mers foarte bine, iar asta în Moldova este pusă pe seama bunei relații pe care a avut-o cu fostul președinte comunist Vladimir Voronin, comuniștii fiind debarcați de la putere pe 7 aprilie 2009.

În anul 2010 devine parlamentar al Partidului Democrat din Moldova și ocupă în câteva rânduri funcția de vicepreședinte al acestei formațiuni politice. La sfârșitul lunii octombrie 2013 renunță la mandatul de deputat, declarând că vrea să se ocupe mai mult de partid. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 a câștigat un nou mandat de parlamentar, la care renunță în iulie 2015, imediat după votarea guvernului Streleț; oligarhul, controlând justiția din Moldova, nu dorea să se asocieze cu scandalul furtului miliardului, ce avea să izbucnească lunile următoare. În ianuarie 2016, pe fondul izbucnirii scandalului „furtul miliardului“, ce a adus la arestarea fostului prim-ministru Vlad Filat și la demisia premierului PLDM-ist Valeriu Streleț, Biroul Politic al Partidului Democrat a înaintat propunerea de prim-ministru Vlad Plahotniuc președintelui Republicii Moldova de la acea dată, Nicolae Timofti. Doar reacția promptă a zecilor de mii de oameni din stradă a făcut ca mogulul Plahotniuc să nu fie și în ziua de astăzi premierul Moldovei. Actualmente, Plahotniuc este președintele Partidului Democrat și, începând cu această vară, vicepreședinte al Internaționalei Socialiste.

Laura Codruţa Kovesi şi Viorel Chetraru la Chişinău. Foto C. Grigorita

Vrea să schimbe legea

În primăvara aceasta, controversatul om politic Plahotniuc a anunțat că intenționează să schimbe legea electorală din Moldova prin introducerea votului uninominal. Ignorând avertismentele internaționale și nesocotind Raportul Comisiei de la Veneția, oligarhul a reușit să treacă prin parlament această nouă lege electorală, care presupune ca jumătate din parlamentul moldovean (51 de mandate) să fie atribuite prin vot uninominal într-un singur tur, cum se aleg primarii la noi, iar cealaltă jumătate de parlament urmează a fi desemnată prin vot pe listă. Această modificare a Codului electoral a fost susținută de socialiștii lui Igor Dodon și de popularii lui Iurie Leancă.

Afaceristul Plahotniuc a știut foarte bine să pună mâna pe toate instituțiile de presă din România care și-au deschis ediții de Moldova. Că vorbim despre Realitatea, Adevărul sau Evenimentul Zilei, toate au ajuns în țarcul lui și, în momentele importante, acestea i-au slujit cauza. În felul acesta, marii cunoscători ai problemei basarabene din presa românească, unii dintre ei care au fost și sunt consilieri prezidențiali, au fost plătiți în mod direct sau indirect de Plahotniuc.

Profesorul Iulian Chifu, prin Evenimentul Zilei și, mai nou, prin Deschide.md, este cel mai mare propagandist al lui Plahotniuc și, din păcate pentru Moldova, asta împiedică autoritățile de la București să conștientizeze realitățile politice din Moldova. Și ca să înțelegem cât de puternic a pătruns oligarhul Plahotniuc în structurile de securitate de la București, trebuie să privim spre toamna trecută, când, printr-o manevră extrem de abilă, Plahotniuc a reușit să o bage pe Laura Codruța Kovesi în jocul electoral, transformând-o astfel pe șefa DNA în vehicul de imagine pentru Igor Dodon.

În săptămâna dinaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din Moldova, șefa DNA, împreună cu ministrul Justiției Raluca Prună, au fost la Chișinău, unde au oferit consultanță în combaterea corupției procurorilor moldoveni controlați de Plahotniuc. În acea săptămână toate televiziunile lui Plahotniuc și ale socialiștilor au transmis imagini cu Kovesi și Viorel Chetraru (șeful CNA), însoțite de titlul „DNA a trecut Prutul“, în condițiile în care candidatul proeuropean Maia Sandu avea ca principală temă electorală combaterea corupției. Manevra i-a derutat pe moldoveni și aceasta a fost în folosul candidatului prorus Igor Dodon; acesta, de fapt, fiind preferatul lui Plahotniuc pentru fotoliul prezidențial, în intenția de a-și perpetua nestingherit afacerile și în continuare de a ține în captivitate Republica Moldova.

Preferatul lui Plahotniuc pentru fotoliul prezidenţial

O nouă farsă a oligarhului

Centrele revanșarde de la Moscova schimbă accentele: la Chișinău, principalii beneficiari ai războiului informațional rusesc se declară contra propagandei externe.

Zilele trecute, principalul partid de guvernare de la Chișinău, Partidul Democrat din Moldova, a propus atenției parlamentului moldovean un proiect de lege privind modificarea Codului audiovizualului, prin care să se instituie un mecanism de asigurare a securităţii informaţionale a statului. S-ar părea că lucrurile și intențiile sunt clare, dar nu este tocmai așa.

Tot zilele trecute, în cadrul unei vizite în SUA, președintele Partidului Democrat, oligarhul Vlad Plahotniuc, a menționat că Federația Rusă duce o propagandă agresivă, impune măsuri economice defavorabile, dar și susține forţele politice proruse din Republica Moldova. În perspectiva alegerilor parlamentare din toamna anului viitor, acesta a mai declarat: „Important este să menţinem cursul european şi să nu permitem preluarea puterii de către forţele proruse“. S-a referit, desigur, la pericolul iminent din partea pupilului său, socialistul Igor Dodon, pe care tot Plahotniuc l-a ajutat să ajungă președinte al Republicii Moldova, în detrimentul Maiei Sandu, reprezentantă a opțiunii tranșant europene.

Informându-i pe oficialii americani despre vulnerabilitatea Moldovei la campaniile mediatice de manipulare din exterior și despre elementele grave de defăimare la adresa Chișinăului, dar și a partenerilor din UE și SUA, oligarhul Plahotniuc nu a recunoscut însă că tocmai el retransmite pe teritoriul Republicii Moldova principalul post de televiziune din Rusia – Pervîi Kanal –, fapt pentru care an de an se alege cu bani frumoși.

Luat la bani mărunți, vom atesta că liderul coaliţiei de guvernare de la Chișinău, Vlad Plahotniuc, este unul din principalii detractori ai modernizării europene a Republicii Moldova. În perioada contemporană, niciun alt partid sau politician din stânga Prutului nu a excelat mai mult în a menține acest teritoriu în raza de bătaie a propagandei rusești, pentru a nu permite, desigur, ieșirea Moldovei de pe orbita Kremlinului. În primul rând, s-a acționat prin postul său de televiziune Prime, care este postul cu cea mai mare audiență din R. Moldova.

Aceasta se datorează acoperirii mari și a frecvenței de eter deținută de companie, iar o mare parte din programul Prime o reprezintă retransmisia postului rusesc Pervîi Canal, care elaborează emisiuni propagandistice deosebit de toxice la adresa a tot ce este legat cu Occidentul. Iar cât de încâlcite sunt fibrele existențiale ale politicii moldovenești putem remarca din relația de afaceri cu Plahotniuc a lui Andrian Candu, un alt luptător declarat cu propaganda rusească, fin de cununie al lui Plahotniuc și, prin cumul, președinte al parlamentului de la Chișinău, care s-a ales cu un chilipir anul trecut de 11,5 milioane lei moldovenești (circa 650.000 USD), participând, colateral, la promovarea propagandei rusești. Astfel, presa a scris că Andrian Candu deține 10% din capitalul social al firmei Prime Management, celelalte 90% fiind proprietatea oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Pentru a conștientiza adevăratele intenții ale lui Plahotniuc, trebuie să ne amintim că el a fost omul care, în 2007, a determinat sistarea transmisiunii TVR 1 pe teritoriul Republicii Moldova, pe frecvenţa a doua de stat. De aici, cetățenii acestui stat capturat au rămas la cheremul mașinilor de propagandă rusești, care au modelat mentalul colectiv atât de bine, încât astăzi numărul euroscepticilor îl depășește pe cel al adepților integrării europene a Republicii Moldova. De această crimă se face vinovat fostul regim comunist, regim din care au făcut parte, oficial sau neoficial, actualul președinte al democraților de la Chișinău, Vlad Plahotniuc, și ex-președintele acestui partid, Marian Lupu, aprig promotor al „limbii moldovenești“, din punct de vedere politic.

Oponenții actualului regim oligarhic de la Chișinău, care urmărește interese eminamente personale și de clan, s-au obișnuit cu faptul că, adesea, în exterior nu se cunoaște adevărata calitate a elitei politice și administrative din Republica Moldova. O excepție ar fi, poate, ex-președintele Georgiei, Mihail Saakașvili, astăzi prizonier al președintelui Ucrainei, oligarhul Petro Poroşenko, ultimul fiind un vechi și bun prieten al oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc. Vorbind despre Georgia, Ucraina și Moldova, Saakașvili a spus într-un interviu că toate aceste trei țări sunt interconectate: „Ar fi o rușine pentru mine dacă aș fi un prieten al oligarhilor. Ce avem în toate aceste țări e că lucrurile nu sunt așa cum par. Georgia e controlată de un oligarh, Moldova este controlată de un alt oligarh, Ucraina este controlată de câțiva oligarhi care dețin toată guvernarea și 70% din PIB. Și după aceea vin politicienii din Occident și strâng mâinile unor prim-miniștri sau miniștri, dar ei nu sunt ceea ce se prezintă. Nu ei conduc acele țări. Acele țări sunt controlate de oligarhi“.

Petru Bogatu spunea odinioară că oligarhul şi-a subordonat procurori şi judecători

Cum a desființat statul Republica Moldova

În Republica Moldova democraţia a încetat deja să mai fie o realitate, or, responsabilii organizaţiilor care exercită puterea reală nu sunt aleşi în mod democratic şi publicul nu e informat în ceea ce priveşte deciziile lor. Aserțiunea este valabilă, în primul rând, în cazul oligarhului controversat, președinte al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, care, deși nu deține nicio funcție oficială în stat, este omul care-i ține în anticameră pe toți ministeriabilii, dar și pe procurori, judecători, directori de media, oameni de afaceri etc.

Cu un rating personal de popularitate de circa 4%, Vlad Plahotniuc se ambiționează să gestioneze soarta Republicii Moldova, în pofida faptului că numele său figurează într-o mulțime de dosare cu rezonanță, fiind învinuit de atacuri raider, de implicare în tentative de omor etc. Situația a fost perfect descrisă de către editorialistul Petru Bogatu, astăzi angajat la o televiziune deținută de Plahotniuc, care spunea odinioară că oligarhul și-a subordonat procurori și judecători și pe această cale a subjugat instituțiile constituționale. Ca rezultat, a făcut din stat o firmă privată, iar  din justiție – un fel de gestapou pentru intimidarea și îngroparea adversarilor politici.

În plus, Bogatu a mai specificat că, în situația în care Republica Moldova a ajuns să fie guvernată nu de autoritățile publice constituționale, nu de guvern, nu de președintele republicii, ci de un individ fără nicio demnitate oficială, „statul nu mai există. A fost desființat. Distrus. Anihilat. Prin mituire, intimidare și tranzacționare ilicită“.

La modul real, numele lui Vlad Plahotniuc este asociat cu o mulțime de scandaluri legate de atacuri raider, de suprimare a oponenților politici, de viciere a democrației și a libertății presei. Chiar zilele trecute, președintele Partidului Democrat din Moldova a fost pomenit în contextul unei tentative de asasinare a unui bancher fugar rus, dar și în România, pe marginea unui proces pierdut cu omul de afaceri Porumboiu.

Intențiile guvernanților de la Chișinău și București

Acest personaj, Vlad Plahotniuc, a reușit anul acesta să acceadă în fotoliul de vicepreședinte al Internaționalei Socialiste, unul dintre oponenții săi politici, refugiat peste hotarele Republicii Moldova, învinuindu-l că și-a cumpărat funcția pentru a se legitima pe arena internaţională. Deoarece nu ține de competența noastră să certificăm veridicitatea acestor acuzații, vom remarca doar că Internaționala Socialistă are doar de pierdut de pe urma colaborării cu asemenea personaje controversate.

Vom aminti aici că, pe linie doctrinară, Partidul Democrat din Moldova este partener cu Partidul Social Democrat din România, formațiunile având semnat până și un acord de colaborare. Astfel, conducerile Partidului Democrat din Moldova și Partidului Social Democrat din România au semnat, pe 9 septembrie 2014, un protocol de colaborare și parteneriat. Amiciția dintre conducătorii PSD și zișii democrați de la Chișinău ridică mai multe semne de întrebare, îndeosebi dacă e să ne amintim că același Partid Democrat din Moldova a mai semnat un acord de colaborare, de astă dată cu partidul Rusia Unită, formațiune a țarului rus Vladimir Putin. Acest subiect merită o atenție aparte, deoarece poate pune în lumină adevăratele motive și intenții ale actualilor guvernanți de la Chișinău, dar și de la București.

În Republica Moldova numai propaganda oficială nu observă gravele derapaje de la normele democratice și că o elită de tip oligarhic jefuieşte banul public, în timp ce cetăţenii trăiesc în mizerie. Situația este tratată cu îngrijorare, atât de către opoziția proeuropeană, cât și de către reprezentanții instituțiilor internaționale. Precum, bunăoară, este cazul ex-reprezentantului Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Mizsei, care a declarat ciudat faptul că guvernarea vorbește despre valorile europene.

Guvernanții spun că sunt proeuropeni, dar ceea ce fac este antieuropean, a spus oficialul european și a apreciat că Republica Moldova se află ,,în ceață“, iar speranța ar fi alegeri corecte organizate în anul 2018, când la putere ar putea veni o nouă clasă politică.

Eduard Balan, Cristian Cobuz

Sursa:cotidianul.ro

(169 accesari)