Vladimir Socor: Dacă Plahotniuc este serios în privinţa atitudinii sale faţă de Rusia, ar trebui să înceapă prin a revoca sistemul mixt care garantează victoria forţelor pro-ruse la alegerile din 2018

Imagine implicită

După ce a facilitat alegerea pro-rusului Igor Dodon în funcţia de şef al statului, guvernarea lipsită de legitimitate a lui Vladimir Plahotniuc face o întoarcere de 180 de grade şi cere retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova.

În loc să însceneze acest conflict geopolitic pentru se da drept adept al orientării pro-occidentale, dacă este serios în privinţa atitudinii sale faţă de Rusia, Plahotniuc ar trebui să anuleze sistemul electoral mixt care a asigura victoria forţelor proruse la alegerile parlamentare din 2018.

Declaraţiile aparţin comentatorului politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor.

„Asistăm acum la o manevră a lui Plahotniuc. Dânsul ne-a obişnuit, de când a ajuns la putere, cu manevre surprinzătoare pe termen scurt. Aceasta este încă una din seria acestor manevre. Dacă Plahotniuc este serios în privinţa atitudinii sale faţă de Rusia, atunci el ar trebui să înceapă prin a revoca legea electorală, legislaţia electorală, iniţiată de către PD, promovată intens de către televiziunile domnului Plahotniuc, aprobată de majoritatea parlamentară controlată de Plahotniuc. Această legislaţie electorală practic garantează victoria forţelor pro-ruse în alegerile parlamentare de anul viitor”, a declarat Vladimir Socor la Europa Liberă.

Referindu-se la solicitarea Guvernului RM privind includerea problemei evacuării trupelor ruseşti din Republica Moldova pe agenda Adunării Generale a Naţiunilor Unite, Vladimir Socor consideră că această acţiune nu va avea niciun efect.

„Încă nu ştim dacă Adunarea Generală va include această chestiune pe ordinea de zi a sesiunii. Dacă va include această chestiune pe ordinea de zi, valoarea practică va fi zero. Am asistat în anii precedenţi la proiecte de rezoluţie în Adunarea Generală a Naţiunilor Unite privind retragerea trupelor ruseşti din Georgia şi din Republica Moldova, proiecte propuse Adunării Generale de către gruparea celor patru ţări numite GUAM: Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Moldova. Aceste patru ţări împreună au propus în decursul anilor mai multe rezoluţii în sensul pe care l-am amintit: retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul Georgiei şi al Republicii Moldova. Rezultatele, bineînţeles, au fost egale cu zero”, a menţionat expertul.

Vladimri Socor a criticat şi modul în care Guvernul de la Chişinău, în acel demers depus la ONU, au făcut o diferenţiere precizând că nu cer retragerea pacificatorilor, dar e vorba despre evacuarea trupelor operative.

„Dacă Republica Moldova, mai bine spus guvernarea, ar fi serioasă în această privinţă, atunci ea ar cere retragerea trupelor ruseşti fără a face diferenţierea artificială între trupe pacificatoare şi trupe nepacificatoare. Republica Moldova ar arăta faptul că trupele ruseşti nu au nici un mandat internaţional şi că, deci, Republica Moldova nu le acceptă şi, mai ales, ar invoca dreptul internaţional şi suveranitatea statală. Anume aceste norme sunt încălcate flagrant de către Rusia din 1992 încoace pe teritoriul Republicii Moldova cu complicitatea unora dintre guvernele Republicii Moldova”, a spus Vladimir Socor.

Sursa:jurnal.md