vladimir-socorOligarhul Vladimir Plahotniuc continuă să-şi înlăture aliaţii pentru a-şi consolida puterea. Acum a venit şi rândul lui Mihai Ghimpu. Astfel, reţinerile şi arestările au fost întreprinse pentru a-i veni de hac liderului PL. În acest fel, asistăm la crearea unui stat autoritar. Declaraţiile au fost făcute de analistul politic de la Fundaţia Jamestown şi „Eurasia Daily Monitor” Vladimir Socor.

„În centrul arestărilor se află PL. Ghimpu este astăzi complet discreditat împreună cu nepotul său, Dorin Chirtoacă.  Aici avem de-a face cu o investigaţie selectivă, pe alese, pentru că Plahotniuc s-a certat, din punct de vedere politic, cu PL. Calea lui Plahotniuc spre puterea deplină este presărată cu cadavrele aliaţilor săi politici. A lichidat tot. Acum vine şi rândul lui Mihai Ghimpu şi a partidului său discreditat. Aceştia au făcut jocul lui Plahotniuc încă de la începutul Alianţei pentru Integrare Europeană din 2009, de atunci şi până astăzi acest grup a avut înţelegeri din care au profitat. Au primit nişte fărâmituri de la masa puterii lui Plahotniuc, dar cred că şi-au supraapreciat posibilităţile de-a se pocni cu Plahotniuc. Iată de ce Plahotniuc le vine de hac. Ghimpu a abuzat de încrederea votanţilor unionişti, încredere pe care a pierdut-o. PL şi Ghimpu au un rating de 1 la sută şi, în mod clar, nu vor intra în noul Parlament.  Pentru Plahotniuc este convenabil să se descotorosească de ei acum, deoarece UE şi alte instituţii internaţionale cer ca măsuri de economie reducerea dimensiunii Guvernului, lichidarea şi contopirea unor ministere”, a declarat Vladimir Socor în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Totodată, analistul politic de la Bucureşti a menţionat că „şi scandalul de la Primărie, şi scandalul de la ministerul Transporturilor fac parte din operaţiunea de lichidare a aliatului care a servit atât de bine lui Plahotniuc. Asistăm acum la crearea unui stat autoritar. Justiţia, Poliţia, Procuratura sunt controlate de la vârful puterii, iar puterea oferă populaţie un fel de distracţie televizată zilnică, arestând pe unii, pe alţii. Însă procesul acesta nu merge în mod transparent. Noi nu ştim care sunt acuzaţiile, în ce măsură dosarele sunt întemeiate, în ce mod se aleg victimele sau ţintele acestei campanii. Nu ştim nimic. Nu ştim care sunt afacerile lui Plahotniuc, pe el nimeni nu-l investighează. Nu ştim care sunt sursele lui de venit, nu ştim unde se află averile sale, nu ştim ce taxe plăteşte statului. Nu ştim nimic. Campania împotriva corupţiei nu este reală, este una care serveşte anumite interese politice”.

Amintim că în ultimele zile, au fost efectuate mai multe arestări şi reţineri. Astfel, după mai multe percheziţii a fost reţinut viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu, care deja a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Acesta este bănuit că ar fi trucat mai multe licitaţii privind amenajarea parcărilor cu plată din capitală. Totodată, a fost arestat şi şeful Direcţiei Transport Public şi Căi de Comunicaţii a Primăriei Chişinău, Igor Gamreţchi, milionarul Aleksandr Pincevski, dar şi un fost consilier municipal, precum şi trei şefi de companii.

Şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, şi şeful Administraţiei drumurilor au fost reţinuţi pentru 72 de ore într-un dosar de corupţie. Astfel, aceştia sunt bănuiţi de organizarea unei scheme infracţionale cu scopul dobândirii de mijloace financiare în proporţii deosebit de mare.

Sursa:jurnal.md

(51 accesari)