Vladimir Socor: „FMI nici pe departe nu a căzut de acord să reînnoiască finanţarea pentru RM; Guvernarea actuală creează o impresie falsă despre disponibilitatea Fondului”
FMI nici pe departe nu a căzut de acord să reînnoiască finanţarea pentru Republica Moldova. Guvernarea a creat o impresie falsă despre disponibilitatea Fondului Monetar Internaţional. Mai întâi trebuie îndeplinite precondiţiile înaintate de instituţia internaţională. Declaraţiile au fost făcute de către analistul de la Fundaţia Jamestown Vladimir Socor în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.
„Guvernarea actuală creează o impresie falsă în opinia publică, precum că FMI ar fi gata să reînnoiască finanţarea. Nu este corect, nu este aşa, pur şi simplu. FMI are o listă lungă de precondiţii, o parte fiind cunoscută public şi altă parte nu. Un set lung care trebuie îndeplinite. FMI nici pe departe nu a căzut de acord să reînnoiască finanţarea. Mai întâi trebuie îndeplinite aceste precondiţii”, a mai declarat Vladimir Socor.
„Există o deosebire, nu fundamentală, dar o deosebire de ordin tactic între abordare Uniunii Europene şi abordarea statelor Unite faţă de reînnoirea finanţării internaţionale. UE este exigentă, doreşte îndeplinirea riguroasă a condiţiilor. Statele Unite au o abordare mai relaxată, ele doresc nişte condiţii mai flexibile pentru a permite reînnoirea finanţării de către FMI, într-un viitor apropiat de teama unui haos politic şi social în Republica Moldova”, a adăugat invitatul emisiunii.
Totodată, Vladimir Socor a menţionat că impresia falsă a fost formată de propaganda lui Plahotniuc: „Impresia că partenerii de dezvoltare ai Republica Moldova susţin actuala guvernare este creată de propaganda lui Plahotniuc. Există o măsură limitată, un grad limitat, nu de sprijin faţă de actuala guvernare, dar de acceptare externă a actualei guvernări din cauza lipsei unei alternative politice deocamdată”.
„Observatorii occidentali, guvernele occidentale, nu au urmărit cu atenţie evoluţia situaţiei politice din Republica Moldova. Nu e lipsă de informare, ci lipsă de atenţie, pentru că ştiu foarte exact că misiunea delegaţiei UE de la Chişinău a informat UE foarte exact şi foarte punctual tot timpul. Asta ştiu precis. Totuşi, evoluţia situaţiei politice catastrofale din Republica Moldova a scăpat din vizorul occidental o perioadă, pentru că au avut alte probleme, mult mai mari decât Republica Moldova. Şi dintr-o dată occidentalii s-au trezit că puterea din Republica Moldova e monopolizată, fără alternative, care au fost nimicite în faşă. În lipsa alternativei, acceptă guvernarea ca o soluţie provizorie până se conturează o alternativă politică”, a punctat expertul.