Vladimir Socor: Moldova se îndepărtează de UE
Analistul occidental, în dialog cu Valentina Ursu, despre schimbările politice de la Chişinău şi relaţiile cu partenerii R. Moldova.
Despre cum ar putea guverna o coaliţie minoritară la Chişinău şi o aparentă scădere a interesului Occidentului faţă de Moldova, Valentina Ursu a stat de vorbă cu analistul politic occidental Vladimir Socor.
Europa Liberă: Cum se vede din afară ceea ce se întâmplă în Republica Moldova? Ca o instabilitate politică? Ca și o criză politică? E clar ce se întâmplă actualmente în Republica Moldova, dacă încă nu ar exista bătută în cuie o majoritate parlamentară?
Vladimir Socor: „Evenimentele din Republica Moldova interesează un număr foarte mic de analiști profesioniști. Opinia publică din Occident, în general, guvernele occidentale acordă atenție foarte redusă și foarte sporadică evenimentelor din Republica Moldova. Din perspectiva acestui foarte mic grup de analiști profesioniști care privesc la Republica Moldova, concluzia nu poate fi decât una – s-a prăbușit sistemul instituțional. Și nu s-a prăbușit de acum, s-a prăbușit probabil de 15 ani încoace, aproximativ, odată cu schimbările în Constituție, introduse de către Parlamentul din anul 2000. De atunci încoace sistemul instituțional, sistemul politic s-a prăbușit.”
Europa Liberă: Și atunci clasei politice de la Chișinău îi este mai avantajos să facă ce vrea, dacă Occidentul nu mai stă cu ochii pe Moldova?
Vladimir Socor: „Eu cred că unele componente ale alianței pentru integrarea europeană din perioada 2009-2014 s-au comportat după cum au crezut de cuviință, cum se spune în Moldova, și-au făcut mendrele, indiferent de opinia Uniunii Europene, a altor cancelarii occidentale sau a Bucureștiului.”
Europa Liberă: Domnule Socor, PLDM și PDM nu s-au grăbit să creeze această coaliție minoritară? Comuniștii sunt cei care pe moment susțin PDM și PLDM. Cât de grav e aceasta pentru realitățile din Moldova?
Vladimir Socor: „Noi ne referim acum la mișcări tactice, de pe o zi pe alta, improvizații disperate pentru a depăși un impas. Dar cred că trebuie să privim tabloul general al lucrurilor. Și anume faptul că sistemul în forma aceasta nu funcționează. Iar încercarea de a portretiza sistemul existent ca fiind democratic și pro-european nu face decât să discrediteze termenii „democratic” și „european” în ochii multor alegători din Republica Moldova. Asistăm de fapt în toți acești ani la un proces asemănător cu cel din Rusia lui Elțin, când portretizarea acelui sistem ca fiind democratic a dus la discreditarea, pe termen lung, a conceptului însuși de democrație în ochii unei părți foarte mari a electoratului din Rusia. E nevoie de schimbarea sistemului, indiferent de manevrele de zi cu zi ale politicienilor. Aritmetica parlamentară este de așa natură încât necesită combinații de zi cu zi, majorități situaționale care se pot schimba foarte repede și în mod neprevizibil.”
Europa Liberă: Sunt analiști care spun că PLDM ar putea să se scindeze, dacă atrage tot mai mult comuniștii într-o eventuală majoritate parlamentară.
Vladimir Socor: „O eventuală scindare a acestui partid, a PLDM-ului, ar fi încă o lovitură, poate și mai gravă adusă sistemului politic și stabilității din Republica Moldova. PLDM este principala garanție a acelei minime stabilități politice care încă mai există în Republica Moldova. Dar dacă se întâmplă scindarea PLDM-ului, atunci dispare până și ultimul pilon al stabilității. Partidul Liberal și Partidul Democrat, conduse, respectiv, de domnul Ghimpu, și neoficial de domnul Plahotniuc, nu sunt partide reale. Ele nu au capacitatea de a stabiliza sistemul politic și în general viața publică din Republica Moldova.”
Europa Liberă: Dar cum vă explicați că domnul Leancă nu a reușit să obțină o majoritate de voturi în Parlament?
Vladimir Socor: „Pentru că Partidul Comuniștilor și Partidul Liberal nu au votat pentru acest guvern.”
Europa Liberă: Și atunci de ce mai trebuia să meargă domnul Leancă în Legislativ, știind că nu va avea suficiente voturi?
Vladimir Socor: „Pentru că este necesar ca această formalitate constituțională să fie îndeplinită.”
Europa Liberă: Și dacă vine un alt premier? Candidatul la funcția de premier actualmente este Chiril Gaburici, situația se ameliorează?
Vladimir Socor: „Situația desigur că nu se ameliorează. Se poate găsi un artificiu, o scamatorie de tip juridic și constituțional, vreun as din mânecă, vorba ceea, pentru a depăși situația actuală pentru moment, pentru a instala un guvern care cine știe cât de puțin timp va dura. Dar trebuie schimbat întregul sistem constituțional. E nevoie de o președinție cu putere executivă, e nevoie de o formulă pentru alegerile parlamentare care să dea posibilitate unei majorităţi coerente să se formeze pentru câteva termene consecutive. A propos de specialişti din exterior, eu aş recomanda cu multă insistenţă noii guvernări de la Chişinău să aducă miniştri şi miniştri adjuncţi din străinătate.”
Europa Liberă: Chiar domnul Ghimpu a fost cel care a propus să se aducă un procuror general din exterior.
Vladimir Socor: „Da, un procuror general, sigur. Eu aş susţine această iniţiativă, fără îndoială, dar problema numai a procurorului general nu rezolvă problema generală. Domnul Poroşenko şi guvernul condus de Arseni Iaţeniuk angajează masiv experţi, inclusiv miniştri şi miniştri adjuncţi din Statele Unite, din Lituania şi din Georgia. E un exemplu pe care Chişinăul ar trebui să-l urmeze.”
Europa Liberă: Cât de păgubos e pentru Republica Moldova că politicienii sunt şi oameni de afaceri?
Vladimir Socor: „Sigur că acest lucru trebuie interzis. Există conceptul de conflict de interese. Situaţia aceasta în Republica Moldova nu este reglementată. Două pericole masive văd în viitorul imediat, în următoarele câteva luni chiar. O revanşă şi mai dramatică a Partidului Socialiştilor la alegerile locale, care se preconizează să aibă loc în toată republica în luna iunie, deşi există o propunere de a le amâna pentru luna septembrie. Partidul Socialiştilor, condus de Igor Dodon, ar putea să înregistreze noi câştiguri. Mă tem, de asemenea, de reapariţia partidului condus de Renato Usatîi în alegerile locale. Acest partid este un proiect străin, un proiect rusesc împotriva interesului naţional şi împotriva securităţii naţionale, el trebuie interzis. Dar Partidul Socialiştilor va înregistra noi succese, deoarece celelalte partide se autodiscreditează în Parlament. Al doilea mare pericol – alegerile anticipate.”
Europa Liberă: Sunt sau nu inevitabile aceste alegeri parlamentare anticipate?
Vladimir Socor: „Vor deveni inevitabile din cauza Constituţiei defectuoase. Dacă nu se reuşeşte instalarea grabnică a unui guvern şi aprobarea acestuia de către Parlament, atunci Constituţia face alegerile anticipate inevitabile.”
Europa Liberă: Ce vor acum comuniştii în frunte cu domnul Voronin? Ce vor ei?
Vladimir Socor: „Partidul Comuniştilor este un produs local al Republicii Moldova. El reprezintă încă, în continuare, o mare parte a electoratului şi nu poate fi ignorat, nu poate fi ostracizat. Ideea veche, din 2009, „Moldova fără comunişti” a fost o greşeală, nu poţi să excluzi din sistem o parte atât de mare a electoratului. De asemenea, a fost o greşeală e faptul că PLDM a exclus orice colaborare cu Partidul Comuniştilor încă dinaintea alegerilor din noiembrie 2014.”
Europa Liberă: Şi de aceasta creşte neîncrederea cetăţeanului care a votat pentru PLDM.
Vladimir Socor: „Este una dintre cauzele scăderii încrederii, într-adevăr. Şi a doua recomandare pe care am făcut-o, a fost aceea ca partidul condus de domnul Vlad Filat să se distanţeze de acel partid care reprezintă simbolul corupţiei din Republica Moldova, şi anume partidul condus neoficial de către domnul Plahotniuc. Din păcate, sfaturile unor consilieri din afară şi consilieri americani, dar şi consilieri din partea Uniunii Europene au fost în campania electorală să se menţină măcar aparenţele, dacă nu realitatea alianţei dintre PLDM şi partidul condus de domnul Plahotniuc şi să se excludă colaborarea cu comuniştii. Două greşeli al căror preţ devine foarte evident astăzi.”
Europa Liberă: Şi Moldova nu se îndepărtează de UE prin ceea ce se întâmplă astăzi la Chişinău, în vârful puterii?
Vladimir Socor: „Da, se îndepărtează. Vedem acest lucru şi din schimbarea titulaturii coaliţiei, şi din faptul că Uniunea Europeană începe să reducă fondurile pentru reformarea sistemului juridic şi de ocrotire a legii. Vedem acest lucru şi din scăderea dramatică a vizitelor personalităţilor europene la Chişinău, au scăzut aceste vizite şi ca frecvenţă, şi ca nivel. Au scăzut dramatic în comparaţie cu acum doi ani şi cu anul trecut.”
Europa Liberă: Şi dacă Moldova se îndepărtează de UE, se apropie de Federaţia Rusă?
Vladimir Socor: „Da, există acest risc. Acest risc eu îl văd, în primul rând, din partea partidului condus de domnul Plahotniuc. Am văzut programul de investiţii masive propus de domnul Andrian Candu ruşilor în ziua de 20 noiembrie, când domnul Candu a făcut o vizită la Moscova şi a desfăşurat un amplu program de investiţii ruseşti, privatizare cu capital rusesc într-un interviu neobişnuit de lung acordat agenţiei RIA Novosti. Da, există riscul îndepărtării de Uniunea Europeană. Iată de ce cred că Partidul Liberal Democrat, singurul partid autentic european, singurul partid care a livrat rezultate concrete în privinţa integrării europene şi principalul pilon al stabilităţii poate încă să-şi salveze poziţiile, adoptând o atitudine tranşantă faţă de corupţia întruchipată de gruparea din jurul domnului Plahotniuc. Eu cred că o campanie electorală trebuie să aducă o delimitare clară a PLDM-ului de partidele celelalte din coaliţie, care s-au dovedit a fi neeuropene, neinteresate în agenda europeană, dar interesate în primul rând de propriul interes îngust de partid şi de grup.”
Sursa: europalibera.org