Vladimir-SocorRepublica Moldova este un stat capturat de mafie, iar în această situaţie intimidările, ameninţările şi atacurile la adresa celor care luptă cu regimul nu trebuie să surprindă pe nimeni. De această părere este cunoscutul analist politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor, care a făcut mai mule comentarii aseară, la „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

„Avem un stat capturat de mafie. Observăm recent că s-au înmulţit site-urile şi alte mijloace mass-media controlate umbră de putere. Spaţiul mediatic al RM e tot mai inundat de dezinformările care vin din aceeaşi sursă. Desigur că puterea din umbră vrea să instaureze un climat de teamă, de teroare psihologică, astfel ca oamenilor să le fie frică, să înţeleagă că nimic nu poate opri puterea din umbră. Şi atunci oamenii să seresemneze”, a comentat Vladimir Socor persecuţiile din ultima perioadă, în contextul atacului la adresa jurnalistului Constantin Cheianu.

Totodată, analistul politic s-a referit la numeroasele articole apărute în presa străină recent, privind regimul oligarhic de la Chişinău, în frunte cu Vladimir Plahotniuc, şi rolul acestuia în jaful miliardului de dolari din sistemul bancar.

„Cu siguranţă, apariţia lui Mihail Gofman la Washington a schimbat radical situaţia în ce priveşte imaginea RM în presa americană. Au apărut o mulţime de articole care arată că Plahotniuc este stăpânul mafiotic al Moldovei. Dovezile lipsesc deocamdată, dar eu cred că există o investigaţie care va duce la dovezi concrete. Eu îl cunosc foarte bine pe Ariel Cohen (n.r. cercetător ştiinţific superior la Consiliul Atlantic SUA, care a declarat ieri la postul de televiziune One America News Network că sistemul din RM este incredibil de corupt şi violent şi că totul este controlat de Plahotniuc şi prietenii săi apropiaţi). Nu mă îndoiesc că a vorbit despre Republica Moldova în cunoştinţă de cauză. Este un analist competent”, a mai spus Socor.

„Este foarte important să se investigheze furtul miliardului, dar cel mai important  este să se investigheze unde sunt averile lui Plahotniuc, că ele în RM nu se află. El nu a investit nimic în RM, are câteva hoteluri şi acţiuni pe la bănci, atât. Este de fapt un parazit economic, nu miliardar cu investiţii. Unde sunt averile sale din care cumpără întregul sistem politic? De unde vin aceste profituri, unde sunt capitalurile? Aceste surse trebuie descoperite”, a declarat analistul politic.

Referindu-se la arestarea lui Veaceslav Platon şi informaţiile că acesta ar putea să colaboreze cu FBI în investigarea jafului bancar, Vladimir Socor a punctat: „Nu mă pricep la activităţile lui Platon şi la dedesubturile arestării. Pot să spun cu siguranţă doar că administraţia prezidenţială de la Kiev şi Poroşenko sunt foarte interesaţi să aibă relaţii bune cu SUA, de aceea am toată încrederea că nu vor împiedica investigaţiile americane şi nu-l vor împiedica pe Platon să spună ce are de spus în cadrul investigaţiilor internaţionale.”

Sursa:jurnal.md

(63 accesari)