Vladimir Socor: Schimbarea sistemului electoral are scopul de a zdrobi rivalul comun al lui Plahotniuc şi Dodon – alianţa pro-occidentală extraparlamentară, condusă de Andrei Năstase şi Maia Sandu (I)

Imagine implicită

Schimbarea sistemului electoral are scopul de a zdrobi şi marginaliza rivalul comun al lui Plahotniuc şi Dodon: alianţa pro-occidentală extraparlamentară, condusă de Maia Sandu şi Andrei Năstase, care în 2016 aproape a câştigat alegerile prezidenţiale împotriva cartelului Dodon-Plahotniuc. Este opinia reputatului comentator politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor, expusă într-o nouă serie de articole despre evenimentele de la Chişinău.

„Modificările sunt rezultatul cartelului politic informal condus de miliardarul Vladimir Plahotniuc şi preşedintele pro-rus Igor Dodon. Echipele lui Plahotniuc şi Dodon au negociat termenii noului sistem electoral în ultimele două luni. Partidele conduse de aceştia au asigurat trecerea acestei legi în lectură finală cu 74 de voturi. Dodon a promulgat legea în aceeaşi zi. Din punct de vedere tehnic, noua lege schimbă sistemul electoral al Republicii Moldova din unul proporţional cu listele de partide într-un sistem mixt: proporţional (vot la scară naţională pe liste de partide) şi uninominal (circumscripţii teritoriale cu un singur mandat). Din punct de vedere politic, aceste schimbări sunt menite să zdrobească şi să marginalizeze rivalul comun al lui Plahotniuc şi Dodon: alianţa pro-occidentală extraparlamentară, condusă de Maia Sandu şi Andrei Năstase, care în 2016 s-au apropiat surprinzător de şansa de a câştiga alegerile prezidenţiale împotriva cartelului Dodon-Plahotniuc. Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Platforma Demnitate şi Adevăr se vor confrunta cu dezavantaje insurmontabile în urma schimbării legislaţiei electorale”, atenţionează Vladimir Socor în articolul său.

„Unităţile electorale uninomiale favorizează în mod inerent cele mai mari partide în alegerile parlamentare indiferent de sistemul electoral. Într-un context postsovietic, circumscripţiile cu mandat unic reprezintă un mediu propice pentru abuzul de resurse administrative, finanţarea netransparentă a campaniilor electorale, mituirea alegătorilor săraci sau apariţia uno candidaţi falşi pentru a diviza votul partidelor de opoziţie. Se anticipează că miliardarul şi „coordonatorul majorităţii parlamentare”, Plahotniuc va selecta şi va sprijini personalităţi locale care vor candida ca „ndependenţi” în aceste circumscripţii. Ei vor evita folosirea brandurilor nepopulare „Plahotniuc” şi „Partidul Democrat”. Odată aleşi însă, se vor coaliza într-o fracţiune afiliată lui Plahotniuc în noul Parlament. În ceea ce priveşte candidaţii PSRM se anticipează că aceştia vor valorifica popularitatea mărcii proprii şi a preşedintelui Dodon”, continuă analistul Jamestown.

Mai mult, legea votată de tandemul PD-PSRM va ajuta candidaţii „independenţi” ai lui Plahotniuc să câştige cu uşurinţă alegerile din primul tur în majoritatea circumscripţiilor uninominale, a adăgat Vladimir Socor.

„Va exista doar o singură rundă de alegeri în circumscripţiile uninominale. Un lucru care a fost înţeles chiar de la începutul dezbaterilor publice este că, astfel li s-ar permite protejaţilor „independenţi” ai lui Plahotniuc să deţină primul loc chiar şi cu mai puţin de 50% din voturile exprimate. Aceştia nu vor trebui să se confrunte cu pretendenţii altor partide în al doilea tur. În condiţiile în care PD-ul condus de Plahotniuc controlează aproape jumătate din consiliile raionale şi primării, pretinşii săi candidaţi „independenţi” ar trebui să câştige cu uşurinţă alegerile din primul tur în majoritatea circumscripţiilor uninominale”, scrie Socor în articolul său.

Potrivit expertului politic, noua lege invită practic locuitorii regiunii transnistrene să voteze, reducând astfel în continuare ponderea partidelor pro-occidentale.

„Participarea la vot a locuitorilor transnistreni pentru candidaţii transnistreni va avea loc pe malul drept, sub supravegherea autorităţilor electorale din Moldova. Această formalitate juridică este puţin importantă. Din punct de vedere politic, orice implicare semnificativă a locuitorilor din această regiune în alegerile din RM ar aduce fără îndoială câştig pentru forţele pro-ruseşti” a adăugat Vladimir Socor.

În ceea ce priveşte organizarea votului diasporei, aceasta poate fi o sabie cu două tăişuri, continuă expertul politic.

„Maia Sandu şi Andrei Năstase au câştigat votul diasporei din Europa în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016. Prin urmare, autorităţile moldoveneşti s-au ferit să deschidă mai multe secţii de votare peste hotare şi să ofere mai multe buletine de vot. Legislaţia electorală adoptată la 20 iulie prevede circumscripţii electorale pentru alegerile parlamentare din 2018 din diaspora moldovenească în Europa şi Rusia, proporţional cu numărul acestor comunităţi. Guvernul Republicii Moldova va încerca, fără îndoială, să-şi folosească resursele pentru a atrage voturile diasporei din Europa. La rândul său, preşedintele Dodon a promis o mobilizare în masă a diasporei moldoveneşti din Rusia pentru a vota pentru socialişti la  următoarele alegeri parlamentare din Moldova. Dacă Kremlinul cooperează în acest efort, el poate influenţa alegerile în favoarea PSRM”, conchide Vladimir Socor în prima parte a analizei sale.

Sursa:jurnal.md