vladimir-voronin

Interviu cu liderul PCRM, Vladimir Voronin, pe marginea ultimelor evoluţii de pe scena politică de la Chişinău, acordat în exclusivitate portalului informaţional GLASUL.md

Dle Voronin, v-ați întâlnit astăzi cu cei trei miniștri europeni. Ce mesaj le-ați transmis și cu ce mesaj au venit domniile lor la dvs?

– Ei se interesează de situația politică din RM, dar mai mult s-a discutat despre problema integrării europene. Noi ne-am expus opinia așa cum o vedem noi, așa cum este în realitate, pentru că noi, de fapt,  avem cu ce compara. Noi am fost cei care în 2002 am declarat pentru prima dată că singura cale strategică de dezvoltare a Republicii Moldova este  integrarea europeană. Acum, noi i-am informat pe înalții demnitari că în ultimii ani, mai bine zis de când alianța este la guvernare, mai mult se imită integrarea europeană, decât se fac fapte concrete. Se ung ochii demnitarilor europeni pentru a obține credite, granturi.

–  Dar despre actuala criză politică ați discutat?

– La concret nu am discutat despre actuala criză politică. Eu am simțit că ei deja sunt foarte bine informați despre ceea ce se întâmplă în țară. Ei nu au avut nici un fel de probleme de discutat cu noi și noi singuri n-am dorit să discutăm la acest capitol pentru că încă nu este clar ce va fi mai departe.

–  Și ce va fi mai departe?

– Mai departe va fi bine, cum spun toți, pentru că ce n-ai face, cum n-ai face trebuie să rămâi optimist în viață. Dar bine va fi atunci când vor fi organizate alegeri anticipate și vom forma altă conducere a țării. Cu actuala guvernare, cu actualii așa-numiții lideri în fruntea Alianței, nu o să se reușească nimic. Poate după un timp oarecare după aceste vizite a înalților demnitari și ceea ce le promit ei guvernanților noștri, poate se vor mai liniști puțin, dar nu pe mult timp.

Dacă vine Vlad Filat în Parlament și cere vot de încredere pentru Guvern, votați sau nu?

Nu, categoric nu. Nu au nicio dovadă și niciun indicator concret pentru ultimii ani care ar demonstra că acest Guvern merită susținut, în afară de criminalizare, mafiotizare, banditism și toate celelalte rele care se fac în fiecare zi în Republica Moldova și îi afectează pe toți cetățenii țării.

Și atunci asta înseamnă că alegerile anticipate sunt inevitabile.

Aceasta înseamnă că alegerile parlamentare demult ar fi trebuit să fie organizate, dar să nu fie manipulată opinia publică și să nu încalce de nenumărate ori Constituția.

Dar dvs ce credeți, există șanse ca cele trei partide să se împace?

Interesele și mai ales interesele personale, dar și frica, vedeți că ei au început a arunca cu materiale.

Vă referiți la interceptările telefonice apărute ieri în presă?

– Și nu numai. Cred că vor arunca și altceva. De ce? Pentru ca să se sperie unul pe altul, să creeze așa condiții ca ăștia să nu aibă încotro și să fie de acord la orice numai să nu se dezvăluie ce a fost și cum a fost în tot acest timp în care au guvernat.

Dle președinte, cât de mult comunicați în aceste zile cu Vlad Plahotniuc și Vlad Filat?

De fapt, în linii generale, noi demult nu comunicăm. Așa, prin intermediari, se transmit niște solicitări, niște viziuni, dar la concret noi nu comunicăm. Poftim, noi suntem gata să vorbim, dar nu așa unu la unu, dar grupul de lucru din partea fracțiunii PCRM și grupul PLDM sau PD. Noi suntem gata să ne așezăm la masa de tratative. În același timp, ceea ce se întâmplă nu se întâmplă undeva pe o planetă, se întâmplă în Moldova noastră și nouă nu ne este indiferent și suntem obligați să luăm măsuri ca să ieșim din această groapă politică unde ne-am băgat noi patru ani de zile.

Deci nu vă veți implica în guvernare?

– Nu, lasă flăcăii ăștia să o ducă până la urmă de sine stătător așa cum s-au apucat. Dar mai repede să aibă soveste și rușine față de oameni și să ieșim cât mai repede la alegeri anticipate.

PCRM este pregătit pentru anticipate? Echipa este suficient de consolidată?

– Orice partid este obligat mereu să fie pregătit pentru alegeri pentru că acesta este scopul partidelor: să lupte pentru putere.

Vă mulțumesc.

(5599 accesari)