Chiril MotpanÎn loc să elaboreze și să adopte legi ce ar apăra populația și statul de drept, parlamentarii noștri adoptă, ridicând ambele mâini, neglijând orice bun-simț și orice critică, proiecte cu un destinatar concret.

Cineva vrea ca Armatei Naționale să i se permită aplicarea mijloacelor speciale la curmarea a ceea ce autorii unui nou proiect de lege numesc „tulburări în masă” și „încălcări în grup ale ordinii publice”, precum și la protejarea unor clădiri, „indiferent de apartenența lor”.

Asta înseamnă că, ori de câte ori cetățenii s-ar putea aduna să protesteze, legitim, împotriva unor abuzuri sau ar ocupa, simbolic și pașnic, o clădire – ori spațiul din jurul ei – acțiunile lor ar putea fi etichetate drept „tulburări în masă”. Și, printr-un telefon, s-ar putea chema Armata, cu tehnică de luptă, muniții, substanțe chimice, animale special dresate, pentru a dispersa mulțimea. Sau a apăra o clădire, „indiferent de apartenența ei”.

Se pare că Plahotniuc se teme să se bazeze doar pe Argus, echipa de mercenari special antrenați să-i asigure liniștea somnului. Poate nu mai crede nici că poliția ar fi suficientă pentru a-l apăra de cetățenii nemulțumiți. Așa că vrea să poată, la nevoie, chema Armata pentru a opri „tulburările”.

Sigur că guvernării noastre nocturne, care a luat în captivitate instituțiile statului, orice contestare și critică i s-ar părea „tulburare” și „destabilizare”. Dacă ar putea, ar interzice orice cuvânt negativ la adresa ei. Și s-ar putea s-o și facă, în curând, dacă o să-i permitem. Dacă o să tăcem. Dacă n-o să ne împotrivim.
Deocamdată, își asigură dreptul de a-și chema în apărare forța până acum neutră – Armata. De a o obliga să intervină în folosul ei. Sau în folosul „proprietarilor de clădiri” de genul GBC.

E încă un pas diabolic spre dictatură și autocrație al lui El Coordonatore. Care a pus stăpânire, cu banii furați de la noi, pe mii de oameni, pe sute de instituții, și acum vrea să dispună de toate structurile de forță.
Dacă vom permite asta, ne vom trezi într-un coșmar mai rău decât Statul Islamic…

Chiril Motpan

(42 accesari)