Voronin a cedat în fața lui Plahotniuc // EXPERȚI

Imagine postare

start_1170782Vladimir Voronin a cedat în fața oligarhului Vladimir Plahotniuc, pentru că este un oportunist gata să facă alianță cu oricine, numai să revină la guvernare. O coaliție Voronin-Plahotniuc în viitorul Parlament ar reprezenta o dramă pentru Republica Moldova, iar schimbarea retoricii de către PD, în ajun de alegeri, pune în pericol vectorul european al țării, care este singura șansă de a stârpi fenomenul corupției. 

Declarațiile au fost lansate de invitații Cabinetului din Umbră de la Jurnal TV.

„Scindarea în PCRM poată fi văzută din două aspecte: dintre grupul Tkaciuk care pledează pentru uniunea euroasiatică și Voronin care a fost atenționat asupra bunurilor pe care le posedă, conturile pe care le deține în Europa, că i s-ar putea întâmpla ca și lui Ianukovici. Pe de altă parte, această alianță care va urma între Voronin și Plahotniuc în eventualitatea unei majorități parlamentare. Aici este bătălia, dintre cei care au plecat și sunt anti-Plahotniuc și cei din PCRM la care Plahotniuc a ajuns. Ar putea fi cea mai mare dramă pentru Republica Moldova. Am putea să ne trezim la fel ca după alegerile din 2009, 2010 – cu venirea prin ușa din spate, cu zece zile înainte de alegeri, a lui Plahotniuc”, a declarat analistul politic, fostul vicepremier Valentin Dolganiuc.

„Tkaciuk își dă bine seama că oportunismul și ezitările lui Voronin care astăzi este pentru Uniunea Vamală, iar ulterior spune că nu ne putem integra acolo pentru că este inexistentă, vor duce la pierderi electorale. Voronin demonstrează că este un oportunist care este gata meargă în orice direcție și să facă alianță cu oricine numai să revină la guvernare”, a menționat editorialistul Victor Ciobanu.

„Deja se spune că există o înțelegere ocultă, la nivelul familiei Voronin și la nivelul unor reprezentanți ai conducerii PD. Eu cred că conflictul din PCRM în mare parte este legat de lupta internă a clanurilor din partid. Nu cred că Voronin este un adept al integrării europene. Acum asistăm la un război care se aprinde în interiorul PCRM între două clanuri oligarhice: pe de o parte o familie care a beneficiat timp de 8 ani de toate avanatajele puterii, s-a îmbogățit fabulos, pe altă parte – upii cei tineri au stat cuminți și priveau cu mare invidie spre treuca puterii. După atâția ani în opoziție, în care au luptat până la sânge, vor și ei la treuca puterii să ia ce li se cuvine. Voronin vrea doar să preia sistemul unde anterior familia sa huzurea, nu vrea revoluție pe care le anunță acești „talibani”, care sunt mai ideologizați”, a menționat directorul Politicon, Anatol Țăranu.

„Este o mare greșeală să vorbim de un sistem oligarhic la timpul trecut. Acesta s-a păstrat și în zilele noastre. Este drama noastră, nu s-a schimbat nimic. Fluxurile monetare dosite au rămas aceleași, s-au schimbat doar oamenii de la capetele acestor fluxuri. Astăzi în Republica Moldova avem un sistemul oligarhizat construit de Voronin și preluat de cei care se regăsesc în alianța de la guvernare. Republica Moldova este captivă partidelor politice conduse de oligarhi”, a spus în replică Valentin Dolganiuc.

Invitații emisiunii s-au referit și la schimbarea discursului PD, care după ce a trâmbițat și a promovat, cu spume la gură, ideea integrării europene, acum a schimbat placa și vor cu Rusia și China.

„Faptul că PD își schimbă mesajul nu este nimic neașteptat. Și anterior am spus că aproape de alegeri oricum va reveni pe o retorică mai spre stânga, mai populistă, că va încerca să joace pe două capete: și cu Rusia, și cu UE. Liderii PD o fac oarecum într-un stângaci, declarațiile lor nu sunt inspirate, mai ales atunci când spun problema integrării europene nu mai este atât de oportună”, a menționat Victor Ciobanu.

„Liderii acestui partid își au copiii trimiși în vest, nu în est. Fac vacanțele tot acolo, se duc la tratament la fel în vest. Există o schizofrenie în declarațiile acestea. Politicienii ar trebui să declare franc și onest: mergem în UE, pentru că acolo e bine sau mergem în uniunea euroasiatică, pentru că acolo sunt ai noștri și nu ne obligă să facem reforme. De ce PD acționează în acest mod? Presupun că se uită peste sondaje, îi văd pe cei 35% indeciși și se gândesc să rupă din ei pentru a câștiga alegerile”, a explicat directorul IPP, Arcadie Barbăroșie.

„Prin aceste declarații, PD se deplasează pe segmentul comunist și lasă liber o parte din segmentul pro-european. Faptul că PD-știi vor fi capabili să ia mult de la comuniști îmi provoacă dubii. În orice țară europeană, pentru un astfel de comportament, alegătorii sancționează dur la alegeri. Se vorbește că există o înțelegere între liderii PD și PCRM, că vor face o alianță după alegeri. Atunci PD trebuie să ia din segmentul proeuropean niște voturi ca mai apoi să le ducă pe segmentul proeuroasiatic. Nu există o logică în ceea ce fac”, a comentat Anatol Țăranu.

„Pe parcursul acestor ani s-a văzut că aceste partide centriste sunt ale Moscovei. Este grav, pentru că după 27 iunie urmează un vot în Parlament. Este un mesaj electoral care pune în pericol vectorul european al Republicii Moldova. Aduce apă la moară celor care vor într-o uniune euroasiatică încă neexistentă. Mesajul este destul de demoralizator și mobilizează euroscepticii, care sunt oamenii Moscovei și nu vor să permită ieșirea Republicii Moldova de pe orbita Rusiei”, a spus și Valentin Dolganiuc.

„Înainte de a intra în UE, și România avea o guvernare foarte corupă. După aderare, foarte mulți membri ai guvernului, șefi de instituții au ajuns la închisoare pentru corupție. UE vine cu un ac pentru cojocul acestora. Viitorul nostru este în Uniunea Europeană”, a conchis Arcadie Barbăroșie.

sursa: jurnal.md