Voronin nu este bolşevic; Voronin nu este prorus

Imagine implicită

Voronin, folat, plahotniucÎn ultimele zile, de la anunţarea creării Alianţei pentru Plahotniuc, din Europa, în special din România, au parvenit mai multe reacţii negative în legătură cu această coaliţie „neaşteptată”, în opinia unora, dar absolut previzibilă pentru cei care analizează lucrurile lucid.

În reacţiile negative venite în special de dincolo de Prut, am observat o retorică destul de anapoda, care, de fapt, a şi făcut posibilă apariţia acestei coaliţii pe care o avem azi.

Ei bine, indiferent că reacţiile au venit din partea Monicăi Macovei, a lui Graham Watson sau Eugen Tomac, toţi au vorbit despre pericolul adus de „bolşevicul” Voronin şi predispoziţia acestuia spre Moscova.

Voronin nu este bolşevic şi nici prorus

Dar asta e o greşeală. Una care se tot face la Bruxelles în ultimii ani şi de care au profitat şi mai profită perfect tocmai cei care au făcut astăzi alianţă cu Voronin. Atât europenii, cât şi moldovenii inventează un prorusism şi bolşevism himeric, ignorând cu desăvârşire adevăratele probleme – banii, hoţiile, jafurile din bugetul statului, corupţia, controlul asupra mass-media, bătaia de joc la adresa poporului.

Ei bine, Voronin a gustat din toate acestea în perioada de 8 ani, cât a fost la putere, mai creând pe lângă el o maşinărie, condusă la acea vreme de fiul său natural Oleg şi cel adoptiv – Plahotniuc.

Istoria cu trădarea lui Plahotniuc, care şi-a dorit să conducă de unul singur Moldova, fără a avea Voronini deasupra sa, o ştiţi cu toţii. În 5 ani Plahotniuc a ajuns la acest nivel, iar acum controlând întreg PCRM-ul se foloseşte de acest partid, în încercarea de a prelua controlul total al Republicii Moldova peste un an, când are drept scop să ajungă preşedinte.

Voronin nu mai controlează absolut nimic în PCRM. Declaraţiile sale sunt contradictorii, fricoase şi uneori chiar penibile. În ultimul an, Voronin a trecut prin cel mai rapid proces de decădere din istoria de 20 de ani a acestei ţări. Nu ştiu nici dacă Filat a decăzut atât de mult în 2013, când a ajuns să-şi ceară umil scuze publice de la Plahotniuc, după ce a spus despre el că este „un criminal care trebuie să facă puşcărie”.

Ei bine, să faci acum din Voronin, această „gloabă bătrână”, un obstacol pentru „parcursul european” al Moldovei, să spui că acesta ar putea îndrepta ţara spre „Moscova” e cel puţin neserios. Denotă mai degrabă o lipsă crasă de cunoaştere a situaţiei de la Chişinău.

Sistemul Plahotniuc este adevăratul pericol pentru integrarea europeană, prosperitate, modernitate şi civilizaţie

Luni, la Pro TV, fostul premier Ion Sturza a spus că Moldova e captivă total unui singur centru de putere, în fruntea căruia stă Plahotniuc. E adevărat, cam cu cârligul a scos Lorena Bogza din Sturza cuvântul „Plahotniuc”. Dar faptul că fostului premier îi este atât de frică să recunoască monstruozitatea acestui individ, denotă încă o dată de periculos este şi cât de mult controlează tot ce mişcă.

Ei bine, oficialii europeni, cei mai mici şi cei mai mari, trebuie să condamne această Alianţă pentru Plahotniuc nu neapărat pentru că din ea face parte Voronin. Problema este corupţia, mizeria, hoţia din banul public, inclusiv cel european, care va continua şi după alegerile din 30 noiembrie.

Perpetuarea sistemului mafiot, care a preluat întreaga ţară în ultimii, trebuie să îngrijoreze. Atât Europa cât, în special, pe cei de aici. Pentru că dacă vei ieşi în stradă şi vei striga că eşti „anticomunist” Plahotniuc va râde de tine. Dacă vei spune că eşti împotriva centrului de putere despre care vorbea şi Sturza, iar alături de tine o vor mai spune alte zeci de mii de oameni, ar putea să conteze un pic.

Nu uitaţi, Alianţa pentru Plahotniuc cu Voronin putea la fel de uşor să fie şi Alianţa pentru Plahotniuc cu Ghimpu. Dacă Ghimpu nu cerea procuror străin şi nu punea în pericol planul lui Plahotniuc de a ajunge preşedinte peste un an, azi nu mai strigaţi voi că sunteţi anticomunişti.

Asta însă nu însemna că ceva mergea mai bine în această ţară. Pur şi simplu integrarea europeană era mimată un pic mai bine, iar nemulţumiţi erau mai puţini.

Treceţi peste aceste fobii şi stereotipuri „roşii”, de care Plahotniuc şi Filat s-au folosit pentru a vă speria în ultimii ani. Treziţi-vă şi revoltaţi-vă faţă de adevăratele probleme. Sistemul Plahotniuc e mai prorus decât oricine în Moldova. Pentru că funcţionează pe aceleaşi principii ca şi sistemul de la Moscova.

Alex Cozer