Washington Post avertizează UE: Ochii pe Viktor Orban

Imagine implicită

viktor_orban_67652700Prestigiosul cotidian american Washington Post publică un material despre declarațiile premierului ungar Viktor Orban de la Școala de vară de la Băile Tușnad, când liderul FIDESZ a spus că vrea ca Ungaria să fie un stat iliberal, dând ca exemple de succes Rusia, China sau Turcia. În finalul articolului, autorul WP lansează o temă de reflecție: „Dacă Europa nu poate apăra democrația din interiorul granițelor sale, care e scopul său, mai exact?”

Discursul lui Orban din România a atras atenția presei internaționale. După ce CNN și The Moscow Times au arătat că premierul ungar adoptă modelul „putinist”, The Washington Post  scrie că „în timp ce Europa urmărește și se mișcă cu atenție împotriva regimului din ce în ce mai autoritar a lui Vladimir Putin, ar putea să arunce un ochi și asupra cuiva din interior”.

„Dovezi ale propriului iliberalism (a lui Orban) există destule. De când a preluat Puterea, în 2010, a redus independența curților Ungariei și a lovit în independența presei (…) La fel ca Putin, Orban promovează un naționalism care pretinde că-i reprezintă pe toți compatrioții săi, indiferent unde s-ar afla, mai ales pe creștini. Cum rămâne cu non-creștinii este o întrebare bună, mai ales că Ungaria are o tradiție bogată a anti-semitismului care continuă și în prezent”, scrie Harol Meyerson într-un articol de opinie intitulat  „Premierul Ungariei este campionul iliberalismului”.

El mai scrie că Vestul trebuie să facă mai mult împotriva partidelor și liderilor extremiști și naționaliști din UE.

„E nevoie de ambiție, politici afirmative pentru a crea economii mai inclusive – mărirea salariilor, promovarea investițiilor domestice și rebalansarea structurilor guvernante ale corporațiilor. O anxietate crescândă și pesimismul sunt evidente în fiecare mare stat din Vest, cu excepția Germaniei. Dacă Vestul nu va răspunde provocărilor economiei globale la fel de bine ca Germania, iliberalismul la care Orban este campion va avansa”, scrie WP.

sursa: dcnews.ro