World Economic Forum: RM are cea mai coruptă justiție din lume

Imagine implicită

justitie1Țara noastră stă cel mai prost în lume în ceea ce privește „plățile ilegale și mita pentru obținerea hotărârilor judecătorești favorabile”.

Totodată, experții au constat că justiția din Republica Moldova este lipsită aproape total de independență. La acest capitol, Republica Moldova s-a clasat pe locul 141. O situație mai proastă în ceea ce privește independența justiției este doar în Paraguay, Burundi și Venezuela.

Cea mai independență justiție din lume o au Noua Zeelandă, Finlanda, Danemarca, Norvegia, Hong Kong, Marea Britanie, Japonia și Canada. SUA ocupă locul 30.

Ucraina ocupă locul 140, Rusia – 109, iar România – 84. Dintre statele ex-sovietice, cea mai independentă justiție este în Estonia – 19, urmată de Letonia – 58, Georgia – 65. Lituania ocupă locul 71.

În general, la capitolul corupție și taxe ilegale în instituțiile de stat, Republica Moldova ocupă 116 din cele 144 de state.

Chiar dacă este cea mai săracă țară din Europa, banii publici se cheltuiesc foarte ineficient în țara noastră. Moldova ocupă locul 102 la capitolul „risipa banilor publici”.

Nici la capitolul infrastructură nu stăm mai bine. Republica Moldova a fost clasată pe locul 140 în ceea ce privește calitatea drumurilor. Drumuri mai rele decât în țara noastră sunt doar în Mozambic, Libia, Guineea și Timorul de Est.

Moldova nu oferă infrastructură mai bună nici pentru transportul aerian. La acest capitol, ocupând poziția 102.

clasament justitie
Sursa: jurnal.md