Republica Moldova ocupă locul 78 în Indexul Statului de Drept 2018, studiu care măsoară nivelul la care 113 ţări din întreaga lume aderă la principiile statului de drept şi care este realizat de World Justice Project, o organizaţie independentă multidisciplinară, având drept obiectiv progresul în ceea ce priveşte statul de drept în întreaga lume.

Mai mult, în raport se arată că Republica Moldova ocupă şi locul 101 la criteriul de absenţă a corupţiei în Guvern. Acest loc a fost determinat  de influenţa necorespunzătoare a intereselor publice sau private şi deturnarea fondurilor publice sau a altor resurse.

Raportul, bazat pe un sondaj care a vizat 1.000 de respondenţi din fiecare ţară şi un chestionar care a implicat experţi calificaţi şi activişti pentru drepturile omului se doreşte un instrument cantitativ pentru măsurarea respectării statului de drept.

Clasamentul are în vedere opt factori: constrângeri asupra puterii guvernului, absenţa corupţiei, un guvern deschis/transparent, drepturi fundamentale, ordine şi securitate, aplicarea corectă a legii, justiţia civilă şi penală.

Dintre ţările balcanice, România, aflată pe locul 29, este printre statele situate pe o poziţie foarte bună, fiind surclasată doar de Slovenia, care se află pe locul 26. Croaţia ocupă locul 35, iar Bulgaria, Bosnia şi Macedonia sunt vecine de clasament pe locurile 55, 56 şi 57. Pe locul 76 se află Serbia, ţara balcanică cel mai slab clasată.

În clasamentul mondial, Danemarca ocupă primul loc fiind urmată de Suedia, Norvegia şi Finlanda, iar Venezuela se află pe ultima poziţie.
Rusia se află pe locul 89, cu un loc în faţa Turciei, iar Filipine este ţara care a căzut cele mai multe locuri, 18, până pe locul 88.

Raportul arată că respectarea drepturilor fundamentale ale omului a scăzut în aproape două treimi dintre cele 113 ţări analizate, în contextul creşterii la nivel global a naţionalismului autoritar.

În 71 dintre cele 113 ţări, încrederea oamenilor că le sunt protejate drepturile fundamentale a scăzut faţă de ultimul sondaj.

Sursa:jurnal.md

(13 accesari)