WSJ: SUA și Europa, nou acord de a aplica sancțiuni mai dure Rusiei
Casa Albă iarăși informează că Putin concertează trupe la hotar cu Ucraina. Președintele Barack Obama și liderii europeni au ajuns la acord de a aplica sancțiuni noi această săptămână împotriva sectoarelor de importanță majoră ale economiei ruse. Oficialii SUA și europeni au declarat aceasta ca rezultat la faptul că Casa Albă a informat că Moscova iarăși își adună trupele lângă hotar într-o operațiune probabilă de invadare în viitor al Ucrainei.
„Noi ne așteptăm ca Uniunea Europeană să ia pași adiționali importanți în această săptămână, inclusiv sectoarele cheie ale economiei ruse,” Tony Blinken, reprezentantul național al Dlui. Obama responsabil de securitatea națională a declarat. „La rândul său și fiind coordonat cu Europa, Statele Unite vor implementa măsuri adiționale de sancționare.”
Noii pași mai intenși au fost conveniți în cadrul unei convorbiri telefonice luni, care ia avut ca participanți pe Dl. Obama, Cancelarul german Angela Merkel, Președintele francez François Hollande, Prim ministrul britanic David Cameron și pri ministrul italian Matteo Renzi.
Liderii au ajuns la consens referitor la faptul că Moscova nu a făcut destul de a deprava separatiștii pro-ruși de armament — într-adevăr, oficialii raportează o creștere a cantității de armament greu și sofisticat furnizat în ultimele zile – sau să forțeze separatiștii să negocieze un acord de încetare a focului cu Kievul, au declarat oficialii americani și europeni.
Sancțiunile adiționale urmează ca rezultat ale declarațiilor referitor la certitudinea crescândă venită de la oficialii occidentali precum că președintele rus, Vladimir Putin este responsabil pentru doborârea of avionului aparținând companiei „Malaysia Airlines” și anume zborul MH – 17, ca rezultat la ce în viziunea occidentalilor, constituie suportul garantat de președintele rus pentru separatiștii pro-ruși în Ucraina de est.
„Cei cinci lideri de stas și guverne au confirmat că — în aceste condiții — ei intenționează să adopte măsuri noi împotriva Rusiei,” au declarat reprezentanții Dlui. Hollande. Ei nu au dat detalii referitor la ce vor include aceste măsuri, adică dacă aceste măsuri vor include tipul de sancțiuni economice dure pe care liderii occidentali le dezbat de ceva săptămâni.
Dl. Blinken a spus că SUA se așteaptă ca Europa să adopte sancțiuni împotriva Rusiei împotriva industriilor financiare, de producere a armamentului și sectorul energetic și faptul că oficialii vor lărgi criteriile în baza cărora vor impune sancțiuni persoanelor pentru a include „bunii prieteni” ai Dlui. Putin. Cu cât mai dure sunt sancțiunile europene și americane, pe care el nu le-a desfășurat în detalii, sancțiunile sunt utilizate pentru a „forța Rusia să oprească eforturile sale de a destabiliza Ucraina,” a adăugat el.
Dar el a spus că Dl. Putin nu dă nici un semnal că are de gând să cedeze. El a adăugat că SUA are probe că Rusia furnizează separatiștilor lansatoare de rachete mai avansate, similare celor pe care SUA le consideră că au fost utilizate de rebeli pentru a doborî avionul „Malaysia Airlines” și și separatiștii la moment au în posesie sisteme „SA-11”.
„Noi am fost martori la o relocare semnificativă a forțelor ruse lângă hotar, potențial punând Rusia în situația de a începe o misiune etichetată de Rusia ca umanitară sau de menținere a păcii în Ucraina, de aceea există o urgență de a face imposibile asemenea scenarii,” a spus Dl. Blinken.
El a spus că SUA crede că Rusia concentrează forțele sale pentru ai provoca pe ucraineni, ceea le-ar da rușilor scuza de a începe o acțiuni militară de care tip. „Aceasta este una din acțiunile pe care noi le considerăm în lista de cărți ale Rusiei,” a menționat Dl. Blinken.
În pofida aparentului acord privind seria de sancțiuni mai dure împotriva Rusiei în această săptămână, unele țări europene rămân precaute privind suportul măsurilor noi de sancționare care ar putea restricționa comerțul în unele domenii, cum ar fi industria de apărare sau energie, ce ar putea aduce prejudicii economiei europene.
Într-o conversație luni, reprezentanții Dlui. Hollande au spus că liderii occidentali au convenit că Dl. Putin a nu a reușit să ia „măsuri concrete de a garanta controlul hotarului între Ucraina și Rusia,” se spune în declarație.
Purtătorul de cuvânt a Dnei. Merkel, care a participat la conferința de presă prin telefon, a menționat că liderii occidentali cred că Rusia a continuat să furnizeze armament spre Ucraina chiar după ce avionul „Malaysia Airlines” a fost doborât lua curentă ceva mai devreme.
„Există o unanimitate în faptul că sancțiunile ar trebui să pună presiuni asupra Rusiei de a nu destabiliza Ucraina mai mult și de a încerca în locul destabilizării de să încerce metode diplomatice de a rezolva criza,” a declarat purtătorul de cuvânt al Dnei. Merkel.
Reprezentanții Dl. Cameron au spus că liderii au căzut de acord privind „un pachet dur de sancțiuni specializate pe sectoare cât mai curând posibil”. Guvernul italian la fel a confirmat convorbirea telefonică.
Liderii la fel au solicitat să fie garantat accesul fără restricții la locul prăbușirii zborului MH-17.
Oficialii americani au continuat să pună accentul pe faptul că ei ar prefera să rezolve confruntarea cu Rusia pe cale diplomatică, dar au menționat că totul e în mâinile Dlui. Putin.
„Cauza principală este că până acum nu am văzut o întoarcere strategică din partea lui Putin pe care să o considerăm absolut esențială pentru a lua măsuri adiționale și de aceea europenii și Statele Unite au de gând să purceadă la un set d acțiuni această săptămână,” a concluzionat Dl. Blinken.
Sursa: Wall Street Journal
Preluat de pe: jurnal.md