Zeci de doctori îl roagă pe Nicolae Timofti să nu fie mutați din spitalul în care lucrează
Doctorii de la Spitalul Clinic de Ortopedie Și Traumatologie au trimis o scrisoare președintelui țării prin care cer să nu fie strămutați pe de teritoriul spitalului și nici să nu fie dispersați.
Aceștia vor ca Ministerul Sănătății să găsească un investitor care să construiască spitalul de la zero, în schimbul dreptului de proprietate asupra terenului cu o suprafață peste 2 hectare, pe care sunt amplasate acum secțiile spitalul.
Într-o scrisoare comună doctorii și profesorii de la Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie scriu că serviciile medicale acordate în acest spital sunt unice, iar acest lucru s-ar datora faptului că sunt implicate echipe complexe. Aceștia se arată împotriva propunerii Ministerului Sănătății de a asigura un management comun pentru Traumatologie și cei de la Boli Infecțioase, cu Institutul de Medicină Urgentă. Aceștia vorbesc și despre o inițiativă de a strămuta angajații spitalului în noul bloc de la Urgență.
Nu vor să se transfere la Urgență
„Considerăm că nu este raţională reamplasarea Spitalului Clinic Traumatologie și Ortopedie în blocul Institutului Național Ştiințific-Practic de Medicină Urgentă şi nu poate fi îndeplinită în volum deplin, deoarece această instituţie este suprasolicitată şi nu dispune de posiblități să se ocupe cu tratamentul traumatismelor complexe din toată țara și a maladiilor ortopedice, care necesită tratament programat, cât și asistență medicală consultativă bolnavilor din toate raioanele, care săptămânal constituie aproximativ 300 persoane”, se arată în scrisoare.
Aceștia aduc exemplul unor state în care serviciul de urgență și cel de traumatologie sunt separate.
„În România orașele cu o populație egală sau mai mică ca Chișinăul dispun separat de Centre de Medicină de Urgență și Instituții monoprofil în traumatologie și ortopedie(Cluj-Napoca, Iași, Târgu-Mureș, Brașov)”. Totodată, aceștia amintesc în scrisoarea lor că spitalul deține secții specializate unice în Republica Moldova, cum ar fisecţia de chirurgie a mânii cu metodele microchirurgicale, de chirurgie septică, plastică și reparatorie a aparatului oteo-articular, secţia de vertebrologie, ortopedie – tratamentul patologiilor articulaţiilor mari, inclusiv artroscopie, secţia de leziuni termice pentru adulţi şi două secţii de traumatologie pentru pacienţii cu poli-traumatisme, fracturi intra-articulare, banca de țesuturi alogene, secţia de reabilitare,
Banca de Țesuturi și celule umane.
Ca să fie convingători, semnatarii au invocat posibile riscuri de atentate teroriste, catastrofe similare celei și clubul Colectiv din România sau fenomene extreme naturale, care ar putea duce la un număr foarte mare de răniți, pentru care va fi nevoie de spațiu și capacitate de intervenție.
„În multe raioane lipsesc atât paturile de profil, cât și medicii traumatologi-ortopezi, ce ar provoca un haos premeditat în eventuale situații excepționale”.
Vor spital nou, construit „ la cheie”
În schimb, doctorii din spital cer să fie respectată Legea nr.297 din decembrie 2008. Documentul, semnat încă de președintele Parlamentului de atunci, Marian Lupu, prevede trecerea în proprietate privată a imobilelor, inclusiv a terenului cu suprafaţa de 2,0261 ha pe care este amplasat Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie. Agentul privat care ar urma să devină câștigător se angajează în schimb să construiască spitalul de la zero și să-l dea în exploatare inclusiv cu tehnică medicală. Totul în schimbul dreptului de proprietate asupra imobilelor.
Amintim că blocurile în care sunt dislocate secțiile Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie reprezintă monumente protejate de stat. Anual aici se tratează peste 5.000 de pacienţi cu patologii şi fracturi complicate și se efectuează peste 4.200 de intervenții chirurgicale. Proiectul propus pentru dezbateri publice de către Ministerul Sănătății nu prevede transferul doctorilor în alt spital. Viceministrul Sănătății responsabil de sectorul spitalicesc, Gheorghe Țurcanu, nu a fost de găsit la telefon pentru a explica situația. Nici directorul și vicedirectorul de la Institutul de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu și Andrei Uncuța, nu au răspuns la apelurile noastre pentru a explica dacă Ministerul Sănătății ia în calcul transferul doctorilor către blocul nr. 4 al Institutului de Medicină Urgentă, așa cum se vehiculează.
Autor: Irina Papuc
Sursa: e-sanatate.md