Zeci de ONG-uri denunţă întrebări părtinitoare în sondajul IMAS, realizat la comanda PD: „Sunt formulate astfel încât să influenţeze negativ opinia respondenţilor cu privire la societatea civilă”

Imagine implicită
Sondajul IMAS realizat la comanda Partidului Democrat conţine întrebări formulate părtinitor, astfel încât să influenţeze negativ opinia respondenţilor cu privire la activitatea organizaţiilor societăţii civile. Este opinia a 39 de organizaţii neguvernamentale care au semnat astăzi o declaraţie de presă în care condamnă aceste acţiuni de manipulare ale opiniei publice. 

​Potrivit organizaţiilor semnatare, unele întrebări din ultimul sondaj IMAS sunt concepute să ducă la concluzii denigratoare faţă de activitatea sectorului asociativ.

„De exemplu, plasarea întrebărilor despre referendumul eşuat în municipiul Chişinău înaintea întrebării cu privire la referendumul de anulare a sistemului mixt în mod vădit putea influenţa respondenţii să adopte o poziţie negativă faţă de acest din urmă referendum. Un alt exemplu ar fi locul plasării întrebării „Cât de multă sau puţină încredere aveţi în societatea civilă din Republica Moldova?” după întrebările cu privire la iniţiativa ONG-urilor de a organiza un referendum, care pun accent pe sursa costurilor pentru referendum, la care atitudinea negativă a respondenţilor este previzibilă”, spun reprezentanţii societăţii civile.

Un alt exemplu ar fi locul plasării întrebării „Cât de multă sau puţină încredere aveţi în societatea civilă din Republica Moldova?” după întrebările cu privire la iniţiativa ONG-urilor de a organiza un referendum, care pun accent pe sursa costurilor pentru referendum, la care atitudinea negativă a respondenţilor este previzibilă.

„În final, un asemenea sondaj riscă să nu reprezinte părerea autentică a cetăţenilor şi nu poate constitui un mijloc adecvat de evaluare a opiniei publice şi ulterior de informare a acesteia. Organizaţiile semnatare condamnă acţiunile de manipulare ale autorului şi comanditarului sondajelor. Se pare că aceste acţiuni au scopul de a fundamenta atacurile împotriva organizaţiilor societăţii civile şi creează un mediu nefavorabil de activitate a organizaţiilor societăţii civile. Subminarea importanţei organizaţiilor societăţii civile constituie un semnal clar de ameninţare a democraţiei”, se mai spune în declaraţie.

Organizaţiile semnatare îndeamnă autorul sondajelor să reconsidere metodologia acestora şi modul de formulare a întrebărilor, astfel încât să fie exclusă orice aparenţă de manipulare. Totodată, semnatarii solicită Partidului Democrat din Moldova să aplice angajamentele declarate faţă de respectarea libertăţii de asociere şi să înceteze orice acţiuni de subminare a activităţii organizaţiilor societăţii civile în Republica Moldova.

Reprezentanţii IMAS nu au răspuns deocamdată acestor acuzaţii.

Organizaţiile semnatare:
1. Alianţa INFONET
2. Ambasada Drepturilor Omului
3. Amnesty International Moldova
4. AO ADR Habitat
5. AO ATA Oberliht
6. AO BIOS
7. AO Centrul de Informare şi Susţinere a Tinerilor Economişti „Certitudine”
8. AO Centrul de Urbanism
9. AO Centrul pentru Iniţiative Europene „EuroPass”
10. AO Concordia
11. AO Pro-Trebujeni
12. Asociaţia de Reabilitare a Invalizilor din Republica Moldova (ARIM)
13. Asociaţia Internaţională a Păstrătorilor Râului Nistru Eco-TIRAS
14. Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi responsabilă (AGER)
15. Asociaţia pentru Politica Externă (APE)
16. Asociatia „MOTIVATIE”
17. Asociaţia Presei Independente (API)
18. Asociaţia regională a mamelor cu mulţi copii şi a femeilor-întreprinzători din Găgăuzia „VESTA”
19. Caroma Nord
20. Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi
21. Centrul de Informaţii GENDERDOC-M
22. Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJ)
23. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
24. Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
25. Comunitatea WatchDog.MD
26. Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM)
27. Clinica Juridica Universitara
28. CPR Moldova
29. Doru Curoşu, ”Leading to Change”
30. Fundaţia Est-Europeană
31. Fundaţia Filantropică Medico-Socială „Angelus Moldova”
32. Fundaţia pentru Dezvoltare
33. Fundaţia Soros-Moldova
34. Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE)
35. Mişcarea Ecologistă din Moldova
36. RCTV Memoria
37. Terra-1530
38. Transparency-International Moldova
39. Uniunea organizaţiilor invalizilor din Republica Moldova (UOI RM)