Zidul de la Berlin nu va mai fi demolat

Imagine postare

article_238811_1Sute de protestatari s-au adunat în fața Zidului Berlinului pentru a-l apăra. Autoritățile germane vor să-l demoleze, iar în locul lui să construiască o casă de elită.

Locuitorii Germaniei califică intenția de a dărîma construcția, care despărțea Germania în partea de Est și Vest, drept o acțiune de distrugere a istoriei. Manifestanții consideră că demolarea Zidului poate omorî trecutul dureros, dar și turismul și poate fi o tentativă de distrugere a reputației Berlinului.

Proteste de acest fel au mai existat, însă adunase mai puțini oameni. De această dată a participat și actorul și interpretul David Hasselhoff. Acesta a amintit piesa care o cînta la Zid cu 24 de ani în urmă și a remarcat că nu trebuie să uităm miile de familii care au fost despărțite din cauza acestui edificiu de 155 de kilometri lungime și 4 metri înălțime.

Zidul Berlinului a fost un simbol al Războiului Rece timp de 28 de ani. Din 1989 construcția a fost dărîmată, fiind un muzeu în aer liber. După reunificarea Berlinului, segmentul de Zid rămas în picioare a fost pictat de artiști amatori sau profesioniști din toată lumea. Dar primăria avea de gând, acum, să-l demoleze, pentru a permite accesul la un viitor bloc de 120 de metri. Vestea i-a indignat și pe berlinezii care erau doar copii în 1989: “Zidul a devenit un simbol, iar imaginea sa are o semnificație uriașă pentru Berlin și pentru industria turistică de aici”.

Autoritățile spun că nu mai poate fi vorba de demolare. Zidul va rămâne în continuare pe locul său, protejat, printre alții, și de David Hasselhoff.