fara_tutun_1_Organizaţia Mondială a Sănătăţii marcheză astăzi Ziua Mondială fără tutun. În acest an genericul stabilit este ‘‘Avertismentele privind dauna fumatului‘‘.

Organizarea Zilei mondiale fără tutun are ca scop încurajarea factorilor de decizie de a lua măsuri stricte în privinţa produselor din tutun şi conştientizarea riscurilor la care se expun fumătorii.

Circa 4000 de persoane mor anual în Republica Moldova din cauza fumatului şi expunerii la fumul de tutun. Estimările costurilor economice ale tutunului, legate de productivitatea pierdută din cauza deceselor premature, spitalizărilor şi tratamentului ambulatoriu a bolilor legate de fumat, au ajuns la circa 450 milioane lei în 2011, ce nu diferă substanţial de veniturile colectate în bugetul de stat din vânzarea produselor din tutun.

Datele Organizației demonstrează că anual în lume sunt fumate aproape 5,5 triliarde de ţigări, obiceiul nociv fiind, în pofida avertismentelor de pe pachetele de ţigări, în creştere semnificativă. Potrivit OMS numărul actual de fumători, care este de aproximativ 1,4 miliarde, va creşte în 2020 până la 1,8 miliarde.

Precizăm că 31 mai este dedicată Zilei Mondiale fără tutun.

(253 accesari)