Ziua universală a iei sărbătorită la Chișinău

Imagine postare

ie-2Astăzi, de ziua iei, mai multe meșterițe au venit la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală să participe la expoziția consacrată bluzei tradiționale românești.

Fondatoarea Casei portului popular Maria Cristea susține că hainele tradiționale românești sunt o sursă de inspirație continuă pentru designerii moderni.

Potrivit conducătorului Centrului Meșterilor Populari din satul Vădeni, Soroca, Simion Lungu, la confecționarea unei ii se lucrează pînă la șase luni. Acestea sunt brodate manual, apelînd la cele mai fine și originale modele.

De ziua iei au fost organizate și parade cu costume populare. Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău i-au fost dăruite cîteva exemplare de ii din Transilvania și Muntenia.

Costul unei ii variază între 500 și 4500 de lei. Cu ocazia acestei zile au fost organizate mai multe evenimente mondene.

Ia reprezintă puritatea, frumuseţea şi demnitatea spirituală a neamului. Aceste valori trebuie recuperate din strămoşi ca o comoară nepreţuită care ne poate salva ca naţie. Ia se confecționează din stofă de bumbac, in sau borangic. Pe ea se brodează, iar cromatica imprimată pe material diferă de la o regiune românească la alta. Articolul vestimentar a ajuns să fie purtat și de vedetele de la Hollywood.