100 de mii de teste antigen din partea României au ajuns vineri la Chișinău

Imagine postare

România a donat Republicii Moldova 100 de mii de teste antigen pentru depistarea COVID-19. Lotul a ajuns la Chișinău vineri și a fost depozitat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Testele vor fi repartizate ambulanțelor pentru testarea persoanelor suspecte la COVID-19, direct la domiciliu.

Cu aceste teste vor fi echipate toate ambulanțele, așa încât medicii să poată testa persoanele suspecte pe loc, la chemare. Până acum ambulanțele nu au fost dotate cu teste și puteau stabili doar diagnosticul de suspecție la COVID-19.

Ministra sănătății Ala Nemerenco a anunțat că, în cazul în care testele vor fi folosite pentru școală, ele vor fi folosite pentru copii, de exemplu, acolo unde condițiile și infrastructură nu oferă posibilitatea copiilor să meargă fizic la școală. „Este discutată această posibilitate, astfel încât cât mai mulți copii să aibă posibilitatea de a merge fizic la școală”, a spus Ala Nemerenco.

Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, spune că lotul de 100 de mii de teste antigen rapide vin în Moldova la câteva zile după ce aceasta a sărbătorit mai multe evenimente naționale, fiind un cadou cu acest prilej și că acestea îi va ajuta pe moldoveni să fie mai sănătoși, mai responsabili și să reușească împreună, prin responsabilitate și solidaritate, să iasă din pandemie. Diplomatul a mai spus că testele reprezintă îndeplinirea unei promisiuni pe care ministrul afacerilor externe al României i-a făcut-o președintei Maia Sandu, în vizita sa din 23 iulie.

De la începutul pandemiei, România a donat Republicii Moldova circa jumătate de milion de doze de vaccin anti-COVID-19.