11 candidați au depus cereri de participare la concursul pentru ocuparea funcției de judecător constituțional

Imagine implicită

11 pretendenți s-au înscris la concursul pentru ocuparea funcției de judecător la Curtea Constituțională, anunțat de Consiliul Superior al Magistraturii. Printre aceștia se numără și membra CSM, judecătoarea Nina Cernat.

La concurs s-au înscris magistrații Radu Țurcanu și Gheorghe Balan de la Judecătoria Chișinău, precum și Tatiana Răducanu, judecător la Curtea Supremă de Justiție, în demisie, transmite IPN. Printre pretendenții la funcția de judecător constituțional se numără și Oleg Potârniche, specialist coordonator în cadrul Agenției Servicii Publice, dar și Teodor Cârnaț, profesor universitar la Facultatea de drept de la Universitatea de Stat din Moldova. Și-a depus dosarul și Maria Strulea, șefă a Direcției cercetare și analiză la Curtea Constituțională.

La fotoliul judecătorului constituțional aspiră și avocații Mihai Corj, Ilie Rotaru și Procopie Zaharia. În concurs s-a înscris și Mihail Petrache, jurist coordonator la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat concurs repetat pentru selectarea unui judecător la Curtea Constituțională, după ce concursul anterior a eșuat, deoarece niciun candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Curtea Constituțională are șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistratului. Mandatul unui judecător desemnat de CSM a rămas vacant ca urmare a decesului lui Eduard Ababei.

jurnal.md